Berøring øger livskvaliteten: Christina og Benthe nusser de ældre på ryggen

I mindst fem østjyske kommuner arbejder plejehjem målrettet med at forebygge 'hudsult', hvor de ældre bliver nusset og berørt på huden. Foto: TV2 Østjylland

Berøring øger livskvaliteten: Christina og Benthe nusser de ældre på ryggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På flere østjyske plejehjem arbejdes der målrettet med tæt hudkontakt til de ældre. Berøring er vigtig, siger ekspert.

ØSTJYLLAND: Når ældre savner et klem i hånden, et stryg over ryggen eller lidt fodmassage, træder personalet på flere østjyske plejehjem gerne til med lidt kropslig nærkontakt.

I mindst fem østjyske kommuner arbejder plejehjem målrettet med at forebygge 'hudsult', viser en rundspørge lavet af TV2 Østjylland.

- Vi holder lidt i hånd og sørger for, der er noget daglig hudkontakt, siger Christina Elmstrøm, social - og sundhedsassistent på Rosengården Plejecenter i Hornslet, til TV2 Østjylland.

Sammen med resten af personalet på Rosengården Plejecenter, der hører til Syddjurs Kommune, bekæmper Christina Elmstrøm 'hudsult'. Et begreb, der dækker over mangel på fysisk kontakt med andre mennesker.

- Vi har som mennesker et behov for at være i kontakt og berøring med andre. Hud mod hud, fortæller Christina Elmstrøm til TV2 Østjylland.

Den tætte kontakt bliver værdsat. En af dem, der er glad for at blive holdt lidt i hånden, er Erik Julius Jensen, som bor på Rosengården Plejecenter i Hornslet sammen med sin hustru.

- Så er der lidt kontakt i stedet for at sidde ude i det fri, forklarer han til TV-stationen.

Erik Julius Jensens hustru, Anna Marie, bliver næsten dagligt nusset og kløet på ryggen.

- Det er rart, konstaterer hun.

Fakta
Oxytocin er et hormon, som findes naturligt i kroppen.Det kaldes populært for "kærlighedshormonet". Det har fået dette navn, fordi det blandt andet udskilles ved kram, kys og sex.

Oxytocin giver en følelse af lykke og velvære, og derfor menes det at have betydning for, når mennesker knytter tætte bånd til hinanden. Kvinder har højere koncentrationer af oxytocin i kroppen end mænd, og hos kvinder spiller oxytocin en vigtig rolle ved amning og fødsel.

Oxytocin udskilles fra en lille kirtel i hjernen kaldet hypofysen.

Kilde: Netdoktor
Hudkontakt og berøring øger livskvaliteten for de ældre. Foto: TV2 Østjylland
Hudkontakt og berøring øger livskvaliteten for de ældre. Foto: TV2 Østjylland

Oplevelsesmedarbejdere i Aarhus

Syddjurs Kommune er ikke alene om at have fokus på hudkontakt. Også i Norddjurs, Randers, Aarhus og Odder kommuner arbejdes der på plejehjem målrettet på at forebygge hudsult, oplyser kommunerne.

I Aarhus Kommune for eksempel er der ansat oplevelsesmedarbejdere, hvor særligt én har fokus på berøring. Hun hedder Benthe Bruun og er uddannet sygeplejerske og hospitalsklovn.

- Det, der er mit fokus, er nærvær og berøring. Jeg kommer rundt til beboere, som har svært ved at komme ud af deres lejligheder. Meget ensomme beboere, som har meget lidt kontakt, forklarer hun til TV2 Østjylland.

Benthe Bruun oplever, at nogle ældre ikke tør spørge om et kram. De er bange for at blive afvist. Og omvendt er hun også opmærksom på ikke at træde over en grænse ved bare at røre ved folk. Derfor bruger hun blandt andet sin klovnefigur til at bryde isen.

- Og så improviserer jeg. Men jeg er meget etisk reflekteret. Så berøring er ikke noget, jeg bare gør. Det er noget, jeg inviterer til eller bliver inviteret til. Det kan blandt andet ende med lidt massage på hånden, armene eller ryggen, fortæller Benthe Bruun, der faktisk også mener, hun selv får noget ud af indsatsen.

- Berøring åbner hjertet. Både mig, der giver det, får det bedre. Og den, der modtager, får det bedre, siger hun til TV-stationen.

Berøring er gavnlig

Hudsult er ikke et ord, som bruges ofte rent videnskabeligt. Men ifølge Den Nationale Sundhedsprofil 2017, så er der en sammenhæng mellem sociale relationer og helbred.

Og de østjyske plejehjem gør det rigtige ved at have øget fokus på berøring. For berøring kan være gavnlig for mennesker, mener Rikke Damkjær Maimburg, som er jordmoder og forskningsleder på Aarhus Universitetshospital.

- Det er vigtig for mennesker i alle aldre at opleve fysisk kontakt, siger hun til TV2 Østjylland.

Berøring starter bestemte processer i hjernen, forklarer hun.

- Vi ved, at når vi for eksempel krammer et andet menneske i mere end et minut, så stiger vores egen produktion af oxytocin. Oxytocin er vores velvære-hormon, som er med til at give os en oplevelse af netop tilpashed og velvære, siger hun til TV2 Østjylland.

Kilde: TV2 Østjylland

Berøring øger livskvaliteten: Christina og Benthe nusser de ældre på ryggen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce