Dagens juletip: 2700 grader giver det bedste skær

Nogle lyskæder er dobbelt så dyre som andre, og det kan være pga. forskel i kvalitet og holdbarhed, fortæller Kenth Hansen, sælger ved A/S Henning Lund. Men der er også forskel på farvetoner og længder, og endelig skal man vælge, om kæden skal være til strøm eller batteri. I træerne foran forretningen har Kenth Hansen valgt kæder med strøm, fordi der skal mange dioder til at lyse de store trækroner op. Foto: Søren E. Alwan

Dagens juletip: 2700 grader giver det bedste skær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blåt, hvidt eller gulligt lys i kæden? Det handler om lysets temperatur, og her giver en erfaren lyssælger råd om, hvordan man får den rette tone i træets krone.

Horsens: Rød, gul, grøn - eller blå?

Der er rig mulighed for kulør på kæden, hvis man ønsker det, men det mest efterspurgte er neutrale lyskæder, siger Kenth Hansen, sælger hos el-forretningen A/S Henning Lund på Strandkærvej.

Men selv det neutrale lys fås i forskellige farvetoner. Dioderne, der bruges i lyskæder, er ofte blålige og kølige i farven, men for at kunne matche glødepærer, er der også udviklet lys-dioder med mere varme farver.

- Det er amerikanske tilstande med de blå og hvide. Herhjemme søger de fleste et gulligt, varmt lys, der minder om en gammeldags glødepære eller om et blødt stearinlys-skær, fortæller den erfarne lyssælger.

Farveforskellen bunder bl.a. i lysets temperatur, som opgøres i grader efter Kelvins temperaturskala. Jo højere farvetemperatur, des koldere og mere blåligt bliver lyset. Hvis man ønsker det gullige lys, som minder om glødepæren, skal man gå efter en lystemperatur på omkring 2700 grader Kelvin, fortæller Kenth Hansen.

Dagens juletip
Velkommen til Horsens Folkeblads julekalender. I december bringer vi hver dag en historie, hvor du kan få juletips og inspiration til julen.   

I dag handler det om, hvordan man kan få den ønskede farveglans på sin juletræskæde.

Batteri eller strøm

Ifølge Energistyrelsen bruger LED-lysdioder ca. 80 pct. mindre strøm end glødepærer og holder typisk 25 gange længere. Og næsten alle kæder, der sælges i dag, er LED, fortæller Kenth Hansen. De fås enten til strøm eller batteri, og der kan være fordele ved begge former, mener han.

- Der er ingen tvivl om, at det er kærkomment med batteri-kæderne ved mange ældre huse, hvor der ikke lige er stikkontakter til rådighed ved carporten eller fordøren. Mange af dem virker fint, og de har den mulighed, at de per automatik kan være tændt i seks timer ad gangen. Hvis man tænder for den kl. 15.30 én dag, vil den slukke efter seks timer og tænde igen på samme tid næste dag, forklarer han.

Som regel vil batterierne kunne holde til dét brug i en måneds tid, men det kan være afhængigt af både batteri-valg og længden på kæderne - eller antallet af dioder, der skal lyses op.

- Skal man have et større træ oplyst, kan det være en fordel med 230 volt fast strøm, så man ikke skal skifte batterier for tit. Og strøm er også godt, hvis man vil have lysene tændt i mere end seks timer ad gangen, pointerer Kenth Hansen.

Dagens juletip: 2700 grader giver det bedste skær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce