Det eneste i Danmark: Testcenter genopstår i Horsens

Teknologisk Insitut har siden juni brugt Forskningscenter Bygholm som testcenter af gødnings- og saltspredere. Foto: Teknologisk Institut

Det eneste i Danmark: Testcenter genopstår i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Teknologisk Institut har overtaget testfaciliteterne på Forskningscenter Bygholm. Er allerede i fuld gang med at teste spredningsmaskiner.

Horsens: Nu er der ikke længere nogen undskyldning for at sprede gødning for unøjagtigt eller i for store mængder.

Testfaciliteterne på Forskningscenter Bygholm på Schüttesvej i Horsens, der har stået ubrugt i flere år, efter Aarhus Universitet lukkede sine aktiviteter ned, er nemlig blevet overtaget af Teknologisk Institut. Sigtet er at tilbyde uvildige tests af gødnings- og saltspredere.

- Aarhus Universitet har gjort det i mange år, men efter de har lukket deres testaktiviteter på området, har der ikke været noget sted i Danmark, hvor man kunne få foretaget en uvildig test af spredere. Ikke desto mindre har der været en efterspørgsel, så vi har valgt at leje faciliteterne ved Bygholm, så vi kan føre det videre, siger Mette Walter, der er sektionsleder for markforsøg, teknologi og analyse hos Teknologisk Institut.

Aarhus Universitet indstillede sine aktiviteter på Forskningscenter Bygholm i 2008, og efterfølgende har spredehallen og den asfalterede testbane stået ubrugt.

- Men siden vi genoptog aktiviteterne i juni, har vi været i gang med at teste, og vi er næsten fuldt belagt i hele efteråret, siger Mette Walter.

Siden vi genoptog aktiviteterne i juni, har vi været i gang med at teste, og vi er næsten fuldt belagt i hele efteråret.
Mette Walter, Teknologisk Institut
Forskningscenter Bygholm
  • De ældste af bygningerne, der huser Forskningscenter Bygholm, blev bygget i 1770 og hørte oprindelig til Bygholm Gods.
  • I 1918 blev bygningerne købt af Horsens Kommune, og i 1947 forpagtede landbrugsministeriet dem med henblik på at etablere testcenter for maskiner.
  • I 1978 blev centret opkøbt af staten med henblik på at lave jordbrugstekniske forsøg.
  • I 1997 flyttede Danmarks Jordbrugsforskning ind på Bygholm, og i 2006 fusionerede Danmarks Jordbrugsforskning med Aarhus Universitet.
  • I 2008 flyttede Aarhus Universitet sine aktiviteter fra Forskningscenter Bygholm til Foulum nær Viborg.
  • Forskningscenter Bygholm, der i dag er ejet af Bygningsstyrelsen, er gennem året blevet brugt til at forske i præcisionsjordbrug, økologi, robotter, sensorer, lugtgener fra husdyr, husdyrgødning og klima.

Tester præcision og stabilitet

At kunne sprede gødning i den rette mængde på det rigtige sted er både et spørgsmål om økonomi og miljø. Desuden er der også et sikkerhedshensyn, når det kommer til saltspredning.

Derfor ser Mette Walter en klar fordel i, at producenter kan få testet deres udstyr på uvildig vis.

- Vi tester, om sprederne gør, som de skal. Vi tester blandt andet præcision, stabilitet af sprøjtebomme og markrobotter, siger hun.

Erfarne forskere

Som led i overtagelsen af faciliteterne har Teknologisk Institut haft held med at hverve Krister Persson og Mette Tscherning Nielsen, der er forskere fra Aarhus Universitet, som har stor erfaring fra forskningscentret.

- Vi har ikke alene fået adgang til faciliteterne, men også til mange års erfaring på området, konstaterer Mette Walter.

Bygningerne og testfaciliteterne i Forskningscenter Bygholm er i dag ejet af Bygningsstyrelsen.

Det eneste i Danmark: Testcenter genopstår i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce