Efter dødsbrand: Brandsikring af plejehjem kan være flere årtier gammel

Tre ældre kvinder omkom den første fredag i august i forbindelse med en brand i et plejecenter i Allingåbro på Norddjursland. Plejehjemmet havde intet sprinkleranlæg. Arkivfoto: Jens Thaysen

Efter dødsbrand: Brandsikring af plejehjem kan være flere årtier gammel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ifølge loven skal et plejecenter med tre årtier på bagen kun have den brandsikring, der var krav om på byggetidspunktet. Det vil to lokale beredskabsdirektører have Folketinget til at se på. Ældrerådmand i Aarhus endevender området.

ØSTJYLLAND: Brandsikkerheden på plejehjemmene i Østjylland svinger kolossalt.

Nybyggede eller nyligt ombyggede plejehjem yder beboerne den bedste sikkerhed ved brande, mens ældre og ikke moderniserede plejehjem kan mangle eksempelvis sprinkleranlæg.

Der er nemlig intet krav om, at ældre plejecentre løbende skal tilpasses nye brandsikkerhedskrav.

Beredskabsdirektør Lars Hviid fra Østjyllands Brandvæsen opfordrer Folketinget til at tage sagen op.

- For det er udelukkende en politisk beslutning, der fastsætter rammerne for vores arbejde ved brandsyn og lignende. Vi er klar til at udføre den nødvendige opgave. Men det handler selvfølgelig også om økonomi. Det vil koste ekstra ressourcer for beredskabet - og ikke mindst ekstra penge for de kommuner, der løbende skal opjustere brandsikkerheden i forhold til nye lovkrav, understreger Lars Hviid.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) er i tæt samarbejde med Østjyllands Brandvæsen i bestræbelserne på at skabe optimal brandsikkerhed på plejecentrene i Aarhus. Arkivfoto
Ældrerådmand Jette Skive (DF) er i tæt samarbejde med Østjyllands Brandvæsen i bestræbelserne på at skabe optimal brandsikkerhed på plejecentrene i Aarhus. Arkivfoto

Lov uden slagkraft

Østjyllands Brandvæsen dækker Aarhus, Odder, Skanderborg og Samsø kommuner.

I de to Djursland-kommuner, Randers og Favrskov kommuner har Beredskab & Sikkerhed ansvaret for brandforebyggelse og brandslukning. Beredskabet kæmpede med flammerne, da tre ældre kvinder fredag 3. august omkom i forbindelse med en brand i Plejecenter Farsøhthus i Allingåbro.

Beredskabsdirektør Kasper Sønderdahl er tilhænger af, at nye lovkrav om brandsikring skal gælde alle plejecentre - uanset alder.

- I dag skal bygningerne udelukkende honorere de krav, som gjaldt på tidspunktet for etableringen eller en gennemgribende modernisering. Derfor kan et ikke-moderniseret plejehjem fra 1970'erne nøjes med at leve op til datidens krav til brandsikkerhed. Vi har ikke hjemmel til med loven i hånden at forlange forbedringer, siger Kasper Sønderdahl.

Vigtigt fokus

I Aarhus Kommune forbedres plejehjemmenes brandsikring som udgangspunkt ved ombygninger og moderniseringer.

Bygningschef Marianne Weberg erkender, at det skaber forskelle i brandsikkerheden fra sted til sted.

Ældrerådmand Jette Skive (DF) fra Aarhus Kommune vil sammen med Østjyllands Brandvæsen vende den tragiske sag i Norddjurs for at se, om der skal gøre noget anderledes i Aarhus.

- Det er vigtigt for Sundhed og Omsorg at fokusere på de århusianske plejehjem, hvor der ikke er sprinkleranlæg. For vi vil se, om der er givet dispensationer, og om der i givet fald skal ændres på noget. Men jeg vil ikke sammenligne med den tragiske sag i Norddjurs. Er der givet en dispensation, er det ikke ensbetydende med, at man er gået på kompromis med brandsikkerheden, understreger Jette Skive.

Aarhus Kommunes bygningschef forklarer, at mange plejecentre er almene boliger.

- Det betyder, at regningen for forbedringer af brandsikkerheden skal betales af beboerne via huslejen. Det komplicerer helt klart sagen. Vi kan konstatere, at ingen af bestyrelserne i de almene boliger har henvendt sig for at få lavet investeringer i øget brandsikkerhed. Det har de jo ellers mulighed for, understreger Marianne Weberg.

Branden i Allingåbro
Fredag 3. august opstod en alvorlig brand på Plejecenter Farsøhthus.

Branden i Allingåbro kostede tre ældre kvinder på henholdsvis 91, 93 og 95 år livet. Desuden var der to tilskadekomne. De berørte fik alle tilbudt gratis krisehjælp.

Undersøgelser af branden viste, at den opstod i en sofa i en boliger, hvor den 93-årige - nu afdøde - kvinde befandt sig. Da flere vinduer på gangen stod åbne, og da den 93-årige åbnede døren til sit hjem under branden, spredte den sig hurtigt til yderligere tre boliger i fløjen.

Det er ikke lykkedes politiet at fastslå, præcist hvordan branden er opstået.

Ifølge en rapport fra Dansk Brand- og Sikringsteknisk Institut var der adskillige brud på brandsikkerhedskravene i den kommunalt ejede bygning. Det gælder både de krav, der var gældende, da plejecentret blev ombygget i 1997, men også de brandkrav, bygninger der opføres i dag, skal leve op til.

Sprinklere i spil

I Syddjurs Kommune er der også forskelle i brandsikkerheden fra plejecenter til plejecenter.

I øjeblikket er kommunens forvaltning ved at skabe et overblik, der skal præsenteres for byrådet. Det sker i kølvandet på dødsbranden i Allingåbro.

Ældreområdet på Syddjursland vurderer om mobile sprinkler/forstøveranlæg kan gøre en forskel i plejeboliger uden sprinklere. De koster omkring 50.000 kroner per rum.

- Anlæggene er relativt dyre, men kan med fordel sættes ind i, hvor der vurderes høj risiko for brand i ældre - eller plejeboliger. Det overvejes, at få brandteknisk institut til at være behjælpelig med en risikovurdering. Det skal også afklares hvem, som er ansvarlig for eventuelle skader på indbo og bolig ved aktivering, da de er relativt følsomme, fortæller afdelingsleder Steen Daugaard Andersen fra Team Ejendomme i Syddjurs Kommune.

Efter dødsbrand: Brandsikring af plejehjem kan være flere årtier gammel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce