Fjernvarme Horsens om grave-uheld: De er sjældne og umulige at undgå

Arbejdet med at grave fjernvarmerør ned i Horsens startede i maj 2016. Billedet her er fra Nørretorv i oktober 2016. Foto: Palle Herløv

Fjernvarme Horsens om grave-uheld: De er sjældne og umulige at undgå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fjernvarme Horsens har registreret 13 overgravninger af gasledninger, siden udrulningen af fjernvarmen startede i maj 2016.

Horsens: Hos Fjernvarme Horsens er man godt klar over, at der ind imellem går hul på en gasledning, når selskabets entreprenør graver fjernvarmerør ned rundt i byen.

Det skriver kommunikationsmedarbejder Henrik Svith i et mailsvar til Horsens Folkeblad.

- Entreprenøren skal bl.a. journalisere hændelser, der involverer overgravning af gasledninger, hvor der skal ske anmeldelse til brandvæsenet. Entreprenøren bekræfter, at der har været hændelser, hvor gasledninger uforvarende er gravet over. Det er værd at bemærke, at det følgende er hændelser forårsaget af vores entreprenør. Det må formodes, at der har været andre tilfælde af overgravninger, som andre ledningsejere har forårsaget, skriver Henrik Svith.

Siden den store udrulning af fjernvarmen startede i maj 2016, har der ifølge Fjernvarme Horsens' opgørelse været i alt 13 overgravninger.

- Det skal holdes op imod, at der i perioden er etableret ca. 1750 stik, hvilket vil sige, at der har været hændelser i 0,8 pct. af tilfældene. Ser man isoleret på 2018, er der etableret ca. 230 stik, og der har været fire overgravninger svarende til 1,7 pct. Der er altså kun en marginal risiko for hændelser af denne type, lyder det fra Henrik Svith.

Ser man isoleret på 2018, er der etableret ca. 230 stik, og der har været fire overgravninger svarende til 1,7 pct. Der er altså kun en marginal risiko for hændelser af denne type.
Henrik Svith, kommunikationsmedarbejder, Fjernvarme Horsens

Upræcise registreringer

Når entreprenørens folk skal i gang med gravearbejdet, får de kortmateriale udleveret, der viser, hvordan diverse rør løber nede i jorden. Netop for at undgå overgravninger.

- Når man graver, er man afhængig af ledningsejernes dokumentation. For gasledningernes vedkommende stammer gasselskabets dokumentation fra tiden, før digital gps-baseret registrering var en mulighed. Det betyder, at registreringerne ofte er upræcise, siger Henrik Svith.

- Der ligger også mange andre ting i jorden. El, fiber, kloak, vand osv., som alle kæmper om pladsen, og hvor langt fra alle er præcist registreret. Vores entreprenørmandskab har naturligvis stor erfaring med disse vanskelige forhold, og de tager alle forholdsregler for at undgå uheld, men uheld kan ske, og de kan også skyldes simple, menneskelige fejl.

Når man lægger fjernvarmeledning i jorden i dag, bruger man den nyeste gps-teknologi, der giver en meget præcis registrering af ledningernes placering. Det giver mindre risiko for uheld ved fremtidige gravearbejder.

Fjernvarme Horsens om grave-uheld: De er sjældne og umulige at undgå

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce