"Glemt" enklave vil sikre sig fiberbredbånd

Beboere i Torup-Hollerup-Åbro håber på snart at kunne få ordentlige bredbåndsforbindelser. Arkivfoto: Ole Jørn

"Glemt" enklave vil sikre sig fiberbredbånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torup Bredbåndsforening holder om kort tid stiftende generalforsamling - men arbejdet for fiberbredbånd i området er allerede godt i gang.

TORUP: Små hundrede husstande i området Torup-Hollerup-Åbro kom ikke med, da beslutningen om fibernet i Øster Velling og Helsted-området blev truffet. Dette fibernet er i dag under etablering. Men de "glemte" husstande vil også have hurtigt bredbånd, og en projektgruppe indkalder derfor til stiftende generalforsamling i Torup Bredbåndsforening den 11. september i Torup Kirke.

- Et velfungerende bredbånd er utroligt vigtigt for os. Både hvad angår mulige arbejdpladser i yderområderne, for adgang til fjernstudier, telemedicin og kommunikation. Ligesom en fungerende bredbåndforbindelse er vigtig, når en ejendom skal sælger, siger Lou Næraa fra borgergruppen bag den nye forening.

For at de fibernetløse husstande skal kunne få deres bredbånd, er planen at søge økonomiske midler fra energistyrelsens Bredbåndspulje. Det kræver imidlertid en egenbetaling på mindst 4.000 kroner pr. husstand.

- Og vi har derfor kontaktet samtlige cirka 90 mulige bredbåndskunder i området. Heraf har omkring 70 givet tilsagn om at ville være med. Hvilket er fuldt ud tilfredstillende. Vi kan ikke forvente en 100 procents tilslutning, siger hun.

En del af de forhåbentlig kommende bredbåndskunder har endda givet tilsagn om en større betaling, således at fibernet-gruppen nu har yderligere 370.000 kroner at sætte bag ansøgningen.

- Et vigtigt element. Når Energistyrelsens Bredbådspulje vurderer de forskellige ansøgninger, er spørgsmålet om egenbetaling et af de parametre, der indgår i vurderingen: Jo flere penge, vi selv kan lægge, jo større chance for at Energistyrelsen vil være med.

Fakta
SE og Eniig fusionerede midt på sommeren og blev til Norlys. Med mere end 700.000 andelshavere og cirka 1,5 millioner kundeforhold er Norlys Danmarks største energi- og telekoncern.

Håber på en entreprenør

Ansøgningen om støtte fra Energistyrelsen skal ligge seneste den 23. oktober i år. Og en forudsætning for overhovedet at kunne komme i betragtning er, at ansøgere har sikret sig et tilbud fra en entreprenør, der vil etablere fibernettet.

- Vi har netop lagt vores projekt ud på Energistyrelsens hjemmeside, og vi kan nu kun håbe på, at nogen vil tilbyde at stå for arbejdet. Det kunne for eksempel være TDC, fortæller Lou Næraa.

Et særligt problem for 12 af husstandene i den lille enklave er, at jernbanen passerer deres huse, så et eventuelt fibernet vil skulle graves ind under skinnerne.

- Vi håber, at Randers Kommune vil sørge for den del af arbejdet. Ellers må vi selv regne med den ekstra udgift i vores budgetter.

Et alternativ til etablering af fibernet med støtte fra Energistyrelsen kunne være en aftale med forsyningsselskabet Norlys, som kom til verden i en fusion mellem Eniig og SE denne sommer.

- Men vi ved ganske enkelt ikke, om vi kan få noget fornuftigt ud af Norlys lige nu. Vores opfattelse er at energiselskabet er temmelig meget i vildrede med, hvad de kan, her umiddelbart efter fusionen. Så i første omgang må vi satse på Energistyrelsen.

Hvis alt går som Torup Bredbåndsforening håber, vil de cirka 90 husstande kunne se fem til at få en god bredbåndsforbindelse i løbet af et til halvandet år, lyder vurderingen.

"Glemt" enklave vil sikre sig fiberbredbånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce