Han fik tilståelsen fra Joachims morder: 'Samtlige hår på kroppen rejser sig, da han begynder at græde'

Niels Bugge kan den dag i dag mærke følelsen, han overvældedes af, da Peder Dinesen Fur siddende overfor ham for knap 30 år siden tilstod drabet på seks-årige Joachim. Foto: Annelene Petersen

Han fik tilståelsen fra Joachims morder: 'Samtlige hår på kroppen rejser sig, da han begynder at græde'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pensioneret politikommissær Niels Bugge, Støvring, husker tilbage på den dag i 1989, da seks-årige Joachims drabsmand, Peder Dinesen Fur, i forhørslokalet på politigården i Randers tilstår den frygtelige forbrydelse.

ØSTJYLLAND: For Niels Bugge, tidligere pollitikommissær i Randers, er der én sag, som overskygger alle andre, når han ser tilbage på sin 30 år lange karriere i kriminalpolitiet.

Drabet i Randers i 1986 på seks-årige Joachim optog ham stort set hver dag af hans første tre år som efterforsker, og selv om han siden har deltaget i opklaringen af flere drab, har ingen sager påvirket ham tilnærmelsesvis lige så meget.

I disse dage er Joachim-sagen endnu engang kommet helt frem i hukommelsen hos den sympatiske, pensionerede kriminalmand fra Støvring. Torsdag aften sendte TV2 nemlig et program i serien "Rejseholdet - jagten på en morder", hvori tidligere medlemmer af Rigspolitiets rejsehold på skift fortæller om hver sin sag, som har berørt dem i særlig grad. Torsdag var det tidligere chef for rejseholdet, Bent Isager-Nielsen, der berettede om netop det uhyggelige drab på lille Joachim og det efterforskningsarbejde, som fulgte, og som først mere end toogethalvt år senere førte til, at morderen blev pågrebet.

I udsendelsen medvirker også Niels Bugge.

Vi får en snak med pens. politimand Niels Bugge om hans medvirken i TV2s dokumentar om Joachim-mordet fra 1986.  Foto: Annelene Petersen
Niels Bugge kan den dag i dag mærke følelsen, han overvældedes af, da Peder Dinesen Fur siddende overfor ham for knap 30 år siden tilstod drabet på seks-årige Joachim. Foto: Annelene Petersen

Flere episoder

Hvad der ikke fremgik af TV2s udsendelse var, at rejseholdet faktisk for længst var rejst hjem, og sagsakterne pakket i kasser, da Joachims drabsmand Peder Dinesen Fur overfor Niels Bugge tilstod drabet på den lille dreng.

- Vi havde, som det også fremgår af udsendelsen, anholdt ham kort forinden i forbindelse med en sag fra Øster Bjerregrav, hvor han havde bortført og forulempet to små piger, som deltog i et folkedanserarrangement i Bjerregravhallen. Pigernes beskrivelse af, hvad han havde sagt og gjort, mindede så meget om en anden sag fra Nordbyen, hvor en dengang 12-årig avispige, Pia Schou Madsen, var blevet trukket ned i en kælder og misbrugt, husker Niels Bugge.

- Samtidig havde der været flere episoder med piger, der var blevet forsøgt bortført i samme område - blandt andet en beretning fra samme morgen, som Joachim forsvandt. Pia havde faktisk et halvt års tid efter drabet på Joachim i vores fotoarkiv "næsten sikkert" udpeget Peder Dinesen Fur som gerningsmanden til overfaldet på hende. Men hans mor havde givet ham et alibi ved at bekræfte hans påstand om, at han på det pågældende tidspunkt havde befundet sig i hjemme i kælderen, hvor han kørte med sin modeljernbane, fortæller Niels Bugge.

Vi får en snak med pens. politimand Niels Bugge om hans medvirken i TV2s dokumentar om Joachim-mordet fra 1986. Foto: Annelene Petersen
"Han virkede til at have tillid til mig, og da vi ikke havde noget rigtig konkret, der pegede på ham som Joachims drabsmand, besluttede vi, at jeg skulle prøve at få en tilståelse ud af ham gennem nye forhør, fortæller Niels Bugge. Foto: Annelene Petersen

En kæmpe forløsning

Overfor Niels Bugge tilstod Peder Dinesen Fur efter sin anholdelse ret hurtigt, at han var gerningsmanden til såvel overgrebene på de to piger i Bjerregrav som til overgrebet på Pia Schou Madsen.

- Jeg var under afhøringerne af ham på en eller anden måde kommet på bølgelængde med ham. Han virkede til at have tillid til mig, og da vi ikke havde noget rigtig konkret, der pegede på ham som Joachims drabsmand, besluttede vi, at jeg skulle prøve at få en tilståelse ud af ham gennem nye forhør.

- Den dag i dag kan jeg stadig mærke følelsen, da han siddende overfor mig begynder at græde og siger "ja, det var også mig, der gjorde det mod Joachim". Jeg tror samtlige hår på kroppen rejste sig på én gang. Det var en kæmpe forløsning, siger Niels Bugge og fortæller videre, at han i to-tre dage efter nærmest var ude af stand til at koncentrere sig om noget som helst andet.

Joachim-sagen blev faktisk indledningen til Niels Bugges karriere som kriminal-efterforsker. For egentlig var han, da Joachim forsvandt, ansat i ordenspolitiet.

- Jeg var faktisk på ferie og blev ringet op fra stationen. Man fortalte, hvad der var sket, at rejseholdet var kommet, og at man havde brug for et par mand mere til at foretage forhøringer. Om jeg var interesseret. Og det var jeg, fortæller Niels Bugge, der få måneder efter blev fast ansat i kriminalpolitiet.

Og 1. november 2016, næsten på 30 års dagen for drabet på Joachim, som blev myrdet 8. november 1986, gik Bugge på pension.

Selv om det som nævnt ikke fremgår af torsdagens TV2-udsendelse, at det faktisk var Niels Bugge og hans kolleger i Randers Politi, som endte med at fange morderen, udtrykker han stor tilfredshed med resultatet.

- Selvfølgelig vil der være mange detaljer, som ikke er med. Men jeg synes, udsendelsen gav en fin og kontinuerlig beskrivelse af hele forløbet med de væsentligste detaljer. En god og sober udsendelse, lyder karakteren.

Jeg fatter det ikke

Med sin medvirken i udsendelsen, som blev sendt på TV2, har Niels Bugge med egne ord genoplevet flere episoder fra dengang.

- Især to ting berørte mig virkelig dybt, da jeg så udsendelsen. Indslaget med Pia, der nøgternt og roligt fortæller, hvad hun som lille pige var igennem med manden i kælderen i Nordbyen, påvirkede mig ekstremt stærkt. Fordi det var mig, der i sin tid afhørte hende, og dengang berettede hun helt på samme måde minutiøst, hvad hun havde gennemlevet med manden. Hun imponerede os alle meget dengang - en virkelig stærk og sej lille pige, fortæller han.

Også sekvensen med filmen, hvor drabsmanden selv deltager i en rekonstruktion af drabet, var stærk kost for Niels Bugge - selv om der er gået mere end 30 år siden.

- Pludselig kunne jeg mærke ham og høre ham igen. Og den dag i dag kan jeg stadig ikke fatte, hvordan en mand uden at blinke, og som om det handlede om noget helt hverdagsagtigt, på den måde kan beskrive, hvordan han slog en lille dreng ihjel, lyder det fra Niels Bugge.

Alle telefoner ringede

Både rejseholdets Bent Isager-Nielsen og Niels Bugge havde selv børn på nogenlunde samme alder som Joachim, hvilket også bidrog til, at sagen har sat sig urokkeligt fast i deres hukommelser.

- Min datter var et halvt års tid yngre end Joachim, og hun spillede faktisk Joachim et halvt år efter drabet i en rekonstruktion, som DR lavede til TV-Avisen med henblik på at få flere henvendelser fra offentligheden. Og det skal jeg love for lykkedes.

- Jeg kan huske, vi var en del kolleger samlet på stationen for at tage imod henvendelser i fald, indslaget i TV-Avisen skulle have effekt. Og den var knap slut, før samtlige telefoner bimlede og bamlede og fortsatte med det til langt ud på natten. Det kan være godt nok, men det er også en af det store hurdler, når man efterforsker en sådan sag, at der kommer en del såkaldte "nul-fiduser" ind. Altså henvendelser, som ikke har noget på sig. Jeg tror vi talte 1200-1300 af den slags henvendelser, og så kan de brugbare oplysninger let drukne i mængden, siger Niels Bugge.

Han fik tilståelsen fra Joachims morder: 'Samtlige hår på kroppen rejser sig, da han begynder at græde'

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce