Info til måger: Gule veste på havnen betyder, at man falder ned fra himlen

I perioden 20. februar til 15. april har jægere i gule veste gået rundt på havnen i Horsens og skudt sølvmåger. Det blev til 123 måger. Et resultat, der næppe har gjort nævneværdigt indhug i bestanden, men som alligevel kan vise sig at have en effekt, mener jægerformand. Arkivfoto

Info til måger: Gule veste på havnen betyder, at man falder ned fra himlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Som et forsøg har jægere iført gule veste i små to måneder gået rundt på Horsens Havn og ved lossepladsen for at skyde sølvmåger. 123 blev det til, og det er tilfredsstillende, vurderer Horsens Kommune.

Horsens: 95 gange mellem 20. februar og 15. april har jægere fra Horsens taget gule veste på og er kørt til havnen for at skyde måger.

280 mandetimer er det blevet til, nul klager fra folk i området og 123 døde sølvmåger.

Det er statistikken i det nyeste tiltag i Horsens Kommunes mågeregulering: nedskydning af måger.

- Jeg ved ikke, hvad vi havde forestillet os, da det er første gang, vi prøver med at skyde måger. Men jeg synes, det er et ret fantastisk resultat, siger ingeniør Ulla Nygård Hansen fra teknik- og miljøforvaltningen.

Også jægerne selv er tilfredse, siger Erling Nielsen, medlem af Jægerrådet i Horsens Kommune og formand for Horsens-egnens Strand- og landjægere.

- 123 måger er et flot resultat, når jeg ved, hvor mange timer der er blevet lagt i det. Mågerne er rigtig svære at komme ind på. De er snu, og de lærer hurtigt. At vi får skudt så mange måger, skyldes stor opbakning og et godt samarbejde mellem kommunen, jægerne, havnen og lossepladsen. Ellers havde vi ikke nået det resultat, pointerer Erling Nielsen.

Et eller andet sted skal mågerne jo være. Det er ikke givet, at de flygter ind til Horsens by. Det kan jo også være, at de vender om og sætter sig ud på Vorsø.
Erling Nielsen, medlem af Jægerrådet i Horsens Kommune
I perioden 20. februar til 15. april har jægere i gule veste gået rundt på havnen i Horsens og skudt sølvmåger. Det blev til 123 måger. Et resultat, der næppe har gjort nævneværdigt indhug i bestanden, men som alligevel kan vise sig at have en effekt, mener jægerformand. Arkivfoto: Morten Pape
I perioden 20. februar til 15. april har jægere i gule veste gået rundt på havnen i Horsens og skudt sølvmåger. Det blev til 123 måger. Et resultat, der næppe har gjort nævneværdigt indhug i bestanden, men som alligevel kan vise sig at have en effekt, mener jægerformand. Arkivfoto: Morten Pape

Pas på - en gul vest

Det er første gang, at kommunen forsøger sig med at få skudt måger som en del af indsatsen mod de støjende fugle, der især generer midtby-folket.

Ideen var allerede for et par år siden oppe at vende politisk, men blev stemt ned. Blandt andet fordi erfaringer fra andre kommuner viser, at det ikke batter noget.

Men det skal have en chance, besluttede politikerne i plan- og miljøudvalget i slutningen af 2018 og sagde ja til en forsøgsordning i foråret 2019. Et forsøg, der bakkes op af Jægerrådet.

- 123 døde måger gør ikke et nævneværdigt indhug i bestanden. Men den vedvarende bevågenhed og vores (jægernes, red.) vedvarende færdsel på havnen har forhåbentlig sat et aftryk. Strategien har været, at mågerne lærer at holde sig væk, når de ser en gul vest, som vi render rundt i. En gul vest betyder, at man falder ned fra himlen, siger Erling Nielsen.

Han har hørt, at jægernes tilstedeværelse tilsyneladende har hjulpet lidt.

- Det er der kommet flere tilbagemeldinger på; lige fra havnearbejderen, der er træt af, at hans bil bliver svinet til, til folk, der sidder i administrationen på forbrændingen og ikke kan høre sig selv på grund af mågeskrig.

Hvor flygter de hen?

Men, medgiver Erling Nielsen:

- Selvom der er indikationer fra dem, der arbejder og bor på havnen, at det er blevet bedre, så sker der rigtig mange ting dernede. Bygninger bliver revet ned, bygninger bliver bygget. Det er svært at vide, hvad det er, der virker.

Måske er det faktisk lykkedes at få skræmt nogle af mågerne væk fra havne-området. Det næste spørgsmål er, hvor de så er fløjet hen?

- Hvis mågerne er blevet jaget fra havnen ind midt i Horsens by, har det jo ikke løst problemet. Men det kan også være, at de er vendt om og fløjet tilbage til Vorsø eller Snaptun. Det mangler vi en evaluering af, siger jægerformanden.

Kan også skyde i efteråret

Han håber på, at kommunen beslutter sig for at genoptage skydning af måger 1. september, når yngletiden er slut.

Der er jagttid på måger fra 1. september til 31. januar, og hvis nedskydningen skal have en effekt, er knap to måneder her i foråret ikke nok.

- Jeg er bange for, at de hurtigt finder ud af, at de gule veste og lyden af skud er forsvundet og stille og roligt vender tilbage. Jeg tænker, at det skal være sådan, at når mågerne kommer flyvende ind fra fjorden, som de gør hver morgen, skal de være klar over, at de ikke er velkomne, og at vi står dernede og venter på dem.

Han tilføjer, at jægerne er klar til efteråret, hvis det besluttes.

- Som jægere er vi også interesseret i at holde bestanden nede. De store måger er hårde ved harekillinger og fuglevildt som fasaner og agerhøns. Samtidig holder det vores kompetencer som jægere ved lige, for det er ikke nemme dyr at komme ind på. Det er lykkedes jægerne og kommunen i fællesskab at nå en win-win. Jeg håber, at også borgerne på et tidspunkt mærker det. 123 døde måger batter ikke det store. Men det hjælper, hvis vi året rundt kan lægge et pres.

Det er kun sølvmåger, som jægerne har skudt. Kommunen har ikke tilladelse til at regulere stormmåger.

Info til måger: Gule veste på havnen betyder, at man falder ned fra himlen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce