Landsforeningen LEV: Vi er voldsomt bekymrede for øget brug af magt

I forbindelse med sagen fra Sølund har socialminister Mai Mercado (K) meddelt, at et udvalg har reglerne om magtanvendelse til eftersyn. Landsforeningen LEV frygter, at det vil forringe fagligheden. Foto: Axel Schütt

Landsforeningen LEV: Vi er voldsomt bekymrede for øget brug af magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fra flere sider bliver der lagt politisk pres på børne- og socialminister Mai Mercado (K) i sagen om brug af låste døre på bosteder for handikappede. Landsforeningen LEV frygter lempede regler for magtanvendelse.

SKANDERBORG: Flere folketingspolitikere vil have børne- og socialminister Mai Mercado (K) til at forholde sig til den aktuelle debat om brug af låste døre på bosteder for udviklingshæmmede borgere.

Debatten er opstået, efter Socialtilsyn Midt har vurderet, at Landsbyen Sølund i Skanderborg er gået for vidt med at låse døre og låger for at beskytte beboere, og at dette ikke i øvrigt er dokumenteret ud fra individuelle hensyn. Sideløbende har Viborg Kommune truffet en politisk beslutning om ikke at følge Socialtilsyn Midts henstilling om at låse dørene op på Egeskovhus, der er institution for udviklingshæmmede børn og unge.

Sagerne har fået folketingspolitikerne Kirsten Normann Andersen (SF), Carl Holst (V), og Karin Gaardsted (S) til at henvende sig til børne- og socialminister Mai Mercado (K). Men ministeren vil endnu ikke give et svar på, om Socialtilsynets vurdering af, at låste døre er i strid med de grundlovssikrede frihedsrettigheder, kommer til at stå ved magt.

- Vi er netop nu i gang med et serviceeftersyn af magtanvendelsesreglerne for voksne med betydelig og varigt nedsat psykisk funktionsevne. De regler skal forhandles med partierne i Folketinget her i foråret. Jeg håber, vi når frem til nogle rigtig gode løsninger, som vi forhåbentlig kan lade os inspirere af på børneområdet, lyder ministerens svar på en henvendelse fra Århus Stiftstidende.

Frygter en glidebane

Landsforeningen Lev, som varetager udviklingshæmmedes interesser, har deltaget i forberedelserne af det eftersyn af magtanvendelsesreglerne, som Mai Mercado omtaler. Landsformand Anni Sørensen er stærkt bekymret for udfaldet.

- Det peger entydigt imod, at man vil lempe adgangen til magtanvendelse ved at omdefinere noget af det, som i den nuværende lov er magt, men som fremover vil blive defineret som omsorg. Det er voldsomt bekymrende. Jeg frygter, at det vil være en glidebane, der kommer til at koste på fagligheden og på borgernes retssikkerhed.

Anni Sørensen udtrykker stor forståelse for de pårørende, der er bekymrede for, at deres familiemedlemmer skal ende med at være til fare for sig selv, hvis de får ubegrænset adgang ud.

- De pårørende har en forståelig bekymring. Jeg mener ikke, at man aldrig må låse en dør, for selvfølgelig skal man kunne det i helt særlige tilfælde. Men før vi griber til magt over for borgere, skal man sikre en solid pædagogisk indsats, siger Anni Sørensen.

Debatten handler i øvrigt ikke bare om, hvorvidt man på bosteder må låse døre eller ej, påpeger Anni Sørensen. Det handler om grundlovssikrede frihedsrettigheder og Danmarks behandling af mennesker med handicap set i et historisk perspektiv.

- Det er vældig komplekst. Vi kan ikke reducere det til et spørgsmål om låste eller ikke låste døre, siger hun.

I et brev til børne- og socialministeren skriver hun blandt andet:

- Magtanvendelse overfor mennesker med handicap er et meget følsomt område, hvor man politisk bør udvise stor tilbageholdenhed med 'hurtige løsninger.

Den barske fortid

Hvis man vil overveje at lempe reglerne for magtanvendelse, bør man huske den historiske baggrund for, at loven er indrettet, som den er, mener Anni Sørensen.

- Der er gjort en fantastisk indsats igennem årtier, der er knoklet for, at alle mennesker er ligeværdige borgere med rettigheder, og vi har haft en fantastisk positiv faglig udvikling, siger Anni Sørensen om vejen væk fra tidligere tiders Åndssvageforsorg, hvor der var en udbredt anvendelse af hårdhændede redskaber som frihedsberøvelse og andre magtmidler.

Hun frygter, at lempede regler for magtanvendelse vil være et skridt tilbage i historien.

Men hvordan sikrer man den samme sikkerhed og tryghed, som låste døre kan give, med pædagogiske indsatser?

- Hvis man har en borger, der ønsker at gå ud, så må man til en start gå med. Derefter må man arbejde med, hvad det er for en nysgerrighed og lyst de har? Måske skal man sætte nogle alternativer op, siger Anni Sørensen.

- Der er i dag også rigtig mange teknologiske muligheder. Har man en borger, der står op om natten, så kan det være, at man kan bruge en måtte ved siden af sengen, som alarmerer personalet, når vedkommende står op. Men fordi det er overvågning, er der stadig tale om magt. Så vi skal selvfølgelig hele tiden reflektere over, om det er relevant.

Landsforeningen LEV: Vi er voldsomt bekymrede for øget brug af magt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce