Lokal 112-hjælper: Det er en klar forringelse

Jørgen Ørgård er frivillig 112-førstehjælper på Mols. Han ærgrer sig på sit lokalsamfunds vegne over, at den fokuserede indsats med uddannede førstehjælpere nu skal afløses af en bredere indsats uden krav om, at de frivillige skal have rutine i førstehjælp eller i at bruge en hjertestarter. Arkivfoto: Lars Rasborg

Lokal 112-hjælper: Det er en klar forringelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Ørgaard har været lokal 112-førstehjælper siden 2011, og han ærgrer sig over, at den semiprofesionelle lokale indsats nu glider ud.

REGIONEN: En sms fra vagtcentralen tikker går ind på telefonen, og Jørgen Ørgård smider, hvad han har i hænderne.

Ude i bilen ligger hans neongule førstehjælpervest klar, og han ved præcis, hvor samtlige 14 hjertestartere i området hænger. Forskellige modeller, men Jørgen Ørgård forstår at bruge dem alle.

Den tidligere skoleinspektør har været 112-førstehjælper siden 2011 og har efterhånden en vis rutine i at rykke ud til alvorlige hjertestop, selv om han i bund og grund bare er en helt almindelig borger.

- Jeg bliver nok kaldt ud tre-fire gange om året, så ja, jeg føler da, at jeg har en vis rutine, selv om jeg ikke er professionelt uddannet inden for sundhed, siger Jørgen Ørgård.

Jeg tror ikke, hjælpen er lige så god, som den man får af en 112-førstehjælper.
Jørgen Ørgård, frivillig 112-førstehjælper gennem flere år

Succes bliver opslugt

På tværs af Region Midtjylland er der omkring 350 frivillige, der lige som Jørgen Ørgård har meldt sig som frivillige 112-førstehjælpere.

En succesfuld ordning, som nu lever på lånt tid. Formentlig kun året ud. Derefter skal de frivillige 112-førstehjælpere glide ind under den nye Hjerteløberordning, som Trygfonden står for, og som tæller tusindvis af frivillige landet over.

Den er sikkert meget god, den ordning, men det ærgrer Jørgen Ørgård, at 112-førstehjælperne ikke får lov at fortsætte som en selvstændig indsats i de områder, der statistisk set må vente længst på en ambulance.

- Det kan ikke undgå at blive en forringelse alle de steder, der i dag har 112-førstehjælpere. Vi er jo på et årligt genopfriskningskursus i førstehjælp, men det er der ikke noget krav om for hjerteløberne. Som jeg ser det, er en hjerteløber at sammenligne med en forbipasserende, der tilfældigt kommer forbi en person med hjertestop. Så hjælper man selvfølgelig, så godt man kan, men jeg tror ikke, hjælpen er lige så god, som den man får af en 112-førstehjælper, siger Jørgen Ørgård.

Samarbejde og autoritet

På Mols, hvor Jørgen Ørgård bor, er der 24 frivillige 112-førstehjælpere fordelt på to korps.

Jørgen Ørgård kender alle de andre 23.

Det er tilfældigt, hvem der kommer ud, men Jørgen Ørgård har aldrig prøvet at være færre end tre om et hjertestop. Ofte er de flere.

Nummer ét starter hjertelungeredning, nummer to går i gang med at bruge hjertestarteren, nummer tre og fire, dirigerer trafik og trøster eventuelle pårørende.

- Vi er en del af et team, og vi kommer ud med en vis autoritet, fordi der står "112-hjælper" på ryggen af os. Det giver de pårørende på stedet noget tryghed. Sådan vil det nok knap så meget være for de nye hjerteløbere, tror Jørgen Ørgård.

De får ingen træning

Han har intet imod den nye ordning. Han begræder bare, at hjælpen efter hans mening nu bliver knap så god i de områder, hvor der er allermest brug for den.

- 112-førstehjælperkorpsene er jo netop placeret i de områder, hvor responstiden er virkelig lang, så jeg synes, det er ærgerligt, at ordningen får lov at glide ud, forklarer han.

Selv har Jørgen Ørgaard tænkt sig at fortsætte som hjerteløber, når de to ordninger smelter sammen senere på året:

- Ja, jeg fortsætter, men nu er jeg blevet 76 år, så det er nok begrænset, hvor længe, jeg bliver ved endnu. Og når jeg og andre stopper, så vil de nye hjerteløbere, der tager over, jo ikke få den samme træning, som vi 112-førstehjælpere har fået.

Lokal 112-hjælper: Det er en klar forringelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce