Mand fra Randers smittet med mæslinger

Mæslingeudslæt starter som små lyserøde pletter, der efterhånden flyder sammen og får en mørkere, rød farve. Foto: Scanpix

Mand fra Randers smittet med mæslinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Han blev sandsynligvis smittet under en flyrejse fra København til Berlin.

ØSTJYLLAND: Mandag i sidste uge, 17. september, begyndte en mand fra Randers pludselig at udvikle mæslingelignende udslæt. Han blev undersøgt ved egen læge og derefter sat i karantæne i sit hjem. Få dage efter kunne prøver slå fast, at der er tale om mæslinger. Det oplyser Statens Serum Institut.

Manden fløj fra København til Berlin 2. september, og det var sandsynligvis på den flyrejse, han blev smittet. Ifølge de tyske sundhedsmyndigeder var der nemlig en anden passager på flyet, som var syg, og som efterfølgende fik påvist mæslinger.

Indtil nu er der i Tyskland konstateret yderligere ét tilfælde af mæslinger hos en anden passager på flyvningen fra København til Berlin. Mæslinger har en inkubationstid på op til 18 dage, så hvis der er andre, der blev smittet under den pågældende flyrejse, burde de have fået symptomer nu.

Da mæslinger er en ekstrem smitsom sygdom, har Statens Serum Institut opfordret læger i Randers såvel som resten af landet til at være ekstra opmærksomme på patienter med symptomer på mæslinger. Især hvis patienten har modtaget brev eller mail om, at han/hun har været udsat for smitte.

Dette tilfælde af mæslinger er det sjette i Danmark i år, hvor de fem tidligere patienter alle har været fra Københavnsområdet. Sidste år var der fire bekræftede tilfælde.

Sådan udvikler sygdommen sig

Mæslinger viser sig først som en slags forkølelse med blandt andet hoste, løbende næste, øm hals og feber. På indersiden af kinderne vil man sandsynligvis kunne se nogle hvide pletter, men ellers vil der ikke være noget udslæt på dette stadie.

Efter tre-fire dage begynder feberen at falde, og man får det bedre. Bedringen er dog ganske kortvarig, da feberen pludselig vil begynde at stige igen, mens huden vil blive dækket af små, lyserøde pletter, som efterhånden flyder sammen i større områder og får en mørkere farve. Typisk starter udslættet bag ørerne, for så at sprede sig nedover halsen, kroppen og til sidst arme og ben. Udslættet er som regel væk igen efter tre-syv dage.

Mæslinger smitter gennem luften, og faktisk kan virussen blive hængende i luften længe efter, at den syge har forladt rummet. Det vil sige, at man kan blive smittet uden at være i nærkontakt med den syge. En person, der er ramt af mæslinger, kan smitte fra det tidspunkt, hvor de første forkølelsessymptomer viser sig og indtil fire dage efter, at udslættet er brudt ud. Ifølge sundhed.dk er sygdommen dog mest smittefarlig i dagene før, udslættet bryder ud.

Langt de fleste kommer sig over sygdommen, uden der opstår komplikationer, men den kan i sjældne tilfælde føre til blandt andet alvorlig hjernebetændelse.

I Danmark bliver alle børn tilbudt gratis vaccination mod mæslinger med den såkaldte MFR-vaccine, der også beskytter mod fåresyge og røde hunde. Fra 1. april 2018 blev tilbuddet desuden udvidet, så alle voksne, der hverken er vaccineret eller haft sygdommen som børn, også kan få en gratis vaccine hos en praktiserende læge eller på en privat vaccinationsklinik.

Mand fra Randers smittet med mæslinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce