Nu er det slut med iværksætterselskaber

Søren Merrild Bie, Horsens, er advokat og partner i Advokatgruppen. Arkivfoto

Nu er det slut med iværksætterselskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny lov gør det billigere at starte et anpartsselskab. Til gengæld forsvinder muligheden for at starte som selvstændig via et IVS.

Erhvervsjura: Det er in at være iværksætter i Danmark. Der er en udbredt fælles forståelse for, at vi alle har brug for de typer, der tør sætte noget nyt i gang, og som er villige til at gå langt for at få deres drøm til at gå i opfyldelse.

Et tv-program som "Løvens Hule" er netop blevet populært, fordi det stiller skarpt på, at Danmark er et land fyldt med gode - nogle gange lidt skæve - ideer, og at der er plads til mange af ideerne, bare man er bevidst om sin niche og villig til at arbejde for sagen.

Derfor blev det i 2014 muligt at starte virksomhed som et iværksætterselskab, populært kaldet IVS, hvilket netop skulle gøre det let for iværksættere at komme i gang med deres drøm.

Kravet til startkapital var én krone, så man ikke behøvede nogen startkapital for at komme ud over rampen. Til gengæld var der i loven bl.a. indbygget et krav om, at virksomhedens eventuelle overskud skulle spares op, så man senere kunne omregistrere sit selskab fra et IVS til et ApS.

Kravet i loven lød på en tvungen opsparing på 25 procent af overskuddet hvert år. Desuden skulle et IVS altid tilføje disse tre bogstaver efter firmanavnet, så kunder, investorer og leverandører fra begyndelsen kunne se, at kapitalgrundlaget for virksomheden var beskedent.

Så langt, så godt, og den nye selskabsform blev hilst bredt velkomment. Men det er ikke gået helt som håbet, og nu har et flertal i Folketinget, bestående af regeringen og Dansk Folkeparti, besluttet at afskaffe iværksætterselskaber som selskabsform. Hvordan kan det nu være?

45.000 selskaber

Årsagen skal primært findes i en analyse, som Erhvervsstyrelsen offentliggjorde i september i fjor. Den viste klart, at den nye selskabsform i (for) mange tilfælde blev brugt imod hensigten. Det var nemlig tydeligt, at det ikke var alle, der valgte den nye selskabsform for at sparke en drøm i gang.

Numerisk set, var ordningen ellers en succes. Lige nu findes der, i runde tal, 45.000 IVS'er i Danmark, og alene ca. en tredjedel af dem blev registreret i 2018. Men der var flere bagsider, for mange af selskaberne har gemt på store udfordringer.

Det viser sig bl.a., at iværksætterselskaber oftere end andre selskabstyper bliver tvangsopløst eller går konkurs, og hver gang hænger staten på det økonomiske ansvar. Ejeren selv mister ikke en krone, fordi alle forpligtelserne ligger i selve selskabet.

Desuden har der været ganske omfattende problemer med store restancer i skatter og afgifter, for selvom de mange IVS'er tilsammen har præsteret en årlig omsætning på ca. 1,5 mia. kr., er det ikke i sig selv bevis for en sund økonomi, eller at der er styr på regningerne. Faktisk har de nye selskaber næsten dobbelt så høje restancer i skatter og afgifter som enkeltmandsvirksomheder, og risikoen for svig har vist sig at være alt for stor.

Bl.a. har taxabranchen været meget i fokus som et område, hvor der var meget lidt styr på finanserne.

I stedet er det besluttet, at kapitalkravet til anpartsselskaber bliver sænket fra 50.000 til 40.000 kr. Dette krav er økonomisk på niveau med de øvrige skandinaviske lande, og ved at sænke denne grænse håber flertallet, at det fortsat vil være attraktivt, nemt og billigt at starte nye, visionære og spændende selskaber op i Danmark.

En frist på to år

Med den nye lov er det altså slut med at etablere sig med et IVS i Danmark. De ca. 45.000 IVS'er i landet får dog en vis frist til at komme et skridt videre til en ny selskabsform.

Fristen lyder på to år. Inden for denne tidsfrist skal hvert IVS lade sig omregistrere til et anpartsselskab, hvor selskabskapitalen altså er minimum 40.000 kr.

Det skal gøre selskaberne mere solide økonomisk, og samtidig er signalværdien over for kreditorer og investorer langt bedre, fordi der trods alt er en større betalingsevne i et ApS end i et IVS.

Desuden gælder det også i et ApS, at man ikke hæfter personligt for virksomhedens gæld, så man risikerer ikke at gå fra hus og hjem, hvis virksomhedsdrømmen ikke kan bære. Risikoen er begrænset til startkapitalen på minimum 40.000 kr.

Hvis man ikke har ladet sit IVS omregistrere inden de to år er gået, vil Erhvervsstyrelsen fastsætte en dato for, hvornår det senest skal gøres. Hvis denne tidsfrist heller ikke bliver overholdt, vil selskabet blive tvangsopløst.

Det er altså blevet lidt dyrere at springe ud som iværksætter i Danmark, og fremover vil et ApS være den logiske startskammel for de fleste nye virksomheder, som ikke kan/vil lade sig registrere som enkeltmandsvirksomheder.

Hvis du vil have gode råd til, hvordan du kommer i gang med et nyt selskab til din nye idé, anbefaler jeg, at du tager kontakt til en dygtig advokat for at få det formelle ordentligt på plads fra begyndelsen.

Lovforslaget blev fremsat 28. februar 2019, og loven forventes at træde i kraft ultimo marts.

Nu er det slut med iværksætterselskaber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce