Ny sag om lokal betjent: Var involveret i uheld under udrykningskørsel

En 48-årig betjent fra Sydøstjyllands Politi risikerer en bøde på 2000 kr. for at have påkørt en bil i et T-kryds, mens han kørte udrykningskørsel. Statsadvokaten mener, at betjenten ikke optrådte hensynsfuldt under kørslen, men det nægter han. Arkivfoto

Ny sag om lokal betjent: Var involveret i uheld under udrykningskørsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

48-årig lokal betjent nægter at have overtrådt udryknings-bekendtgørelsen, da han kørte til et alvorligt trafikuheld på E45 og ramte en bil i et T-kryds i Hedensted.

ØSTJYLLAND: En 48-årig betjent fra Sydøstjyllands Politi kunne få lukket en to år gammel sag, hvis han blot betalte en bøde på 2000 kr.

Bøden skal han have, mener statsadvokaten i Viborg, fordi han 5. september 2016 overtrådte bekendtgørelsen om udrykningskørsel, da han med blå blink og hylende sirener rykkede ud til et alvorligt færdselsuheld på E45 ved Hedensted.

Undervejs til uheldet - i T-krydset ved Spettrupvej og Hovedvejen i Hedensted - gik det galt. Betjenten kørte over for rødt lys, og med lav fart påkørte han en personbil. Ingen af parterne kom noget til, og der skete kun ringe materiel skade.

Betjenten mener, at han udviste den nødvendige agtpågivenhed og afviser pure, at han begik en fejl. Derfor blev sagen fredag behandlet ved Retten i Horsens.

Man kan på ingen måde undgå at se bilen, når den kommer kørende med udrykning. Den ligner ikke et almindeligt køretøj, og den lyder heller ikke som et almindeligt køretøj.
48-årig betjent tiltalt for at have overtrådt bekendtgørelse om udrykningskørsel

Ekstremt forsigtig

Det er statsadvokatens opfattelse, at betjenten ikke optrådte hensynsfyldt, og at han ikke nedsatte hastigheden i krydset så meget, at han straks kunne standse for eventuelle tværgående trafikanter. Det skal man ifølge bekendtgørelsen for udrykningskørsel.

I retten forklarede betjenten, at han sammen med en kollega blev sendt ud til ulykken på E45. Han kørte fra Horsens med fuld udrykning i en stor hvid transporter, der var udstyret med blå blink på tag, front og bagende.

- Man kan på ingen måde undgå at se bilen, når den kommer kørende med udrykning. Den ligner ikke et almindeligt køretøj, og den lyder heller ikke som et almindeligt køretøj, påpegede betjenten.

På Hovedvejen i retning mod Hedensted kørte han med 120-130 km/t, men satte farten ned, da han nærmede sig T-krydset ved Spettrupvej.

- Jeg er ekstremt forsigtig med udrykningskørsel, for jeg ved, at det kan gå galt. Jeg kunne se på afstand, at der ville være rødt lys for mig, når vi nåede T-krydset, så jeg fjernede foden fra speederen for at sætte farten lidt ned, forklarede betjenten, der har flere års erfaring med udrykningskørsel.

Vi havde øjenkontakt

Tæt på stoplinien ved lyskrydset bemærkede han en personbil, der blev kørt af en kvinde fra Hedensted, der kom fra Spettrupvej.

Ifølge betjenten standsede hun helt op, mens der fortsat var rødt lys for betjenten.

- Hun holdt stille for grønt lys, så jeg formodede, at hun havde set vores udrykningskøretøj. Jeg havde fuldt udsyn til hendes bil, og ergo havde hun også udsyn til min. Hun kan ikke have undgået at se vores bil, fortalte han.

Han trillede ind i krydset med ca. 20 km/t og fik øjenkontakt med kvinden, der fortsat holdt stille. Han var ikke i tvivl om, at hun havde set bilen og accelererede med fem-syv km/t, da hun pludselig kørte ud og svingede til venstre.

Selvom han forsøgte at undvige, ramte han bilen, og begge biler fik mindre skader på kofangerne.

Jeg så ikke bilen

Kvinden, der blev påkørt, vidnede også og fortalte, at hun ventede, indtil der blev grønt lys, hvorefter hun kørte frem.

- Da jeg kom ud i lyskrydset, kunne jeg høre udrykning. Jeg orienterede mig mod Vejle for at se, om der kom noget derfra. Det gjorde der ikke, så jeg fornemmede, at bilen kom fra Horsens og tænkte, nu skal du se at komme ud af lyskrydset i en fart, forklarede kvinden.

- Jeg hørte ingenting, før jeg var ude i krydset. Og jeg havde ikke tændt for musik. Der er noget kratværk langs vejen, så jeg så heller ikke bilen på noget tidspunkt.

Uheld er kvindens fejl

Det, at hun ikke orienterede sig til begge sider, da hun hørte udrykning, var centralt, da betjentens forsvarer, advokat Mette Grith Stage procederede.

- Det kan undre mig såre, at hun ikke har set udrykningskøretøjet, inden hun kører ud i krydset, og endnu mere mærkeligt, at hun ikke har hørt det. Da hun langt om længe hører udrykningskøretøjet, er hun kørt ud i krydset, men hun stopper ikke op. Hun kigger kun til venstre og undlader at orientere sig behørigt til begge sider. Det er en kæmpe fejl fra hendes side, og på baggrund af det må min klient frifindes, sagde Mette Grith Stage.

Specialanklager Christina Schou fra statsadvokaturen fastholdt, at betjenten ikke satte farten nok ned, da han kørte ud i krydset.

- Henset til, at patruljebilen rent faktisk påkørte bilen, viser, at han ikke har kørt med den hastighed, så han straks kunne standse for tværgående trafik.

Anklagemyndigheden kræver betjenten idømt en bøde på 2000 kr.

På spørgsmålet fra Mette Grith Stage om, hvorfor han ikke bare betaler og får lukket sagen, lød det:

- Jeg synes, at jeg har udvist agtpågivenhed i situationen. Jeg mener ikke, at jeg har begået nogen fejl.

Der afsiges dom i sagen fredag i næste uge.

Ny sag om lokal betjent: Var involveret i uheld under udrykningskørsel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce