Nye tal: Flere kvitter smøgerne i regionen - men ikke i Horsens

Antallet af rygere i Region Midtjylland er faldet fra 33 pct. i 2001 til 16 pct. i 2017, viser tal fra Region Midtjyllands sundhedsprofil-undersøgelse. I Horsens sidder der stadig dagligt en cigaret i mundvigen hos 20 pct. af befolkningen. Arkivfoto: Pedro Salaverria

Nye tal: Flere kvitter smøgerne i regionen - men ikke i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange års indsats mod rygning har virket i mange kommuner i Region Midtjylland, hvor antallet falder. Det går dog den gale vej i Horsens, som dermed følger den nationale tendens, viser nye tal fra Region Midtjylland-undersøgelse.

Horsens: Det går den forkerte vej med at få flere til at kvitte cigaretterne i Horsens Kommune.

Region Midtjyllands meget omfattende sundhedsprofil-rapport, der omfatter 32.400 svar i en spørgeskemaundersøgelse, kom på gaden onsdag morgen, og det er altså på nogle punkter bitter læsning for folk, der arbejder for bedre sundhed i Horsens.

I hele regionen er der samlet set færre rygere i 2017 (16 pct.) end i 2010 (20 pct.). Men ser man isoleret på Horsens, ryger 20 pct. af befolkningen stadig i 2017, og hos fire pct. af dem ryges der indendøre, selv om der er børn under 15 år i hjemmet. Der er i øvrigt en signifikant større andel af daglige rygere blandt mænd på mellem 45 og 64 år med lavt eller middelhøjt uddannelsesniveau og uden ægtefælle og børn i hjemmet.

Det fremgår desuden af undersøgelsen, at 13 pct. af de horsensianske rygere planlægger at stoppe med at ryge inden for seks måneder. Det tal hedder 15 for hele regionen, hvor der i alt er 158.000 rygere.

På landsplan er antallet af rygere i en årrække faldet med ét procentpoint om året.

Motivationen for at leve sundt er høj. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker.
Finn Breinholt Larsen, seniorforsker i forsknings- og konsulenthuset Defactum
Rygning i Horsens Kommune
Vi har hevet nogle af tallene ud fra Region Midtjyllands netop offentliggjorte sundhedsundersøgelse. De viser følgende:
  • 20 pct. af indbyggerne i Horsens Kommune ryger dagligt. Det svarer til ca. 14.000 personer.
  • Fire pct. af dem ryger indendøre i hjemmet, selv om der er børn under 15 år tilstede. Det svarer til ca. 700 personer.
  • 13 pct. af dem planlægger at lægge cigaretterne på hylden inden for seks måneder. Det svarer til ca. 1800 personer.
  • 45 pct. af dem vil gerne have hjælp til at stoppe. Det svarer til ca. 4800 personer.
  • I hele regionen er der ca. tre pct., som ryger e-cigaretter. Stort set dem alle ryger samtidig tobak.
  • Der er en tendens til, at færre unge begynder at ryge.
  • Halvdelen af rygerne i regionen betegnes som storrygere, hvilket vil sige, at de rygere mere end 15 cigaretter om dagen.
  • Der er stadig en stærk sammenhæng mellem rygning og sociale forhold. Lidt under hver fjerde person med lavt uddannelsesniveau ryger dagligt, hvilket kun gælder for hver 10. med et højt niveau af uddannelse.


Kilde: Region Midtjyllands Sundhedsprofil 2017

- Der skal gang i sundhedsbølgen igen

- Da vi lavede den første "Hvordan har du det?", som undersøgelsen hedder, i Østjylland i 2001, røg 33 pct. af de adspurgte dagligt. I 2017 er vi nået ned på 16 pct. i hele regionen. Det er altså flot, siger seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset Defactum i Region Midtjylland.

- Motivationen for at leve sundt er høj. Folk vil gerne. Vi i regionen og kommunerne bør derfor støtte dem, så de gør alvor af deres ønsker. Der skal gang i sundhedsbølgen igen. Rygning, fysisk inaktivitet og svær overvægt giver nemlig markant flere år med sygdom og kortere levetid, siger forskeren.

70 pct. vil ifølge sundhedsprofilen gerne holde op med at ryge. Samtidig ønsker 61 pct. at være mere fysisk aktive, og 56 pct. vil gerne leve sundere.

Nye tal: Flere kvitter smøgerne i regionen - men ikke i Horsens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce