Partier har fået klar besked: Plakaterne skal hænge lovligt

Den nederste kant på en valgplakat skal være 2,3 meter over jorden, når plakaten hænger over et fortov. Foto: Hans Jørgensen

Partier har fået klar besked: Plakaterne skal hænge lovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter flere henvendelser fra borgere har driftsafdelingen i Odder Kommune været rundt med en målepind.

Odder: Omkring 150 valgplakater hænger ulovligt, og derfor begyndte Odder Kommunes driftsafdeling tirsdag at sende beskeder rundt til partierne.

- Lige nu er jeg ved at skrive til de sidste partier. Fra de får meddelelsen, har de 24 timer til at reagere. Selv om jeg ikke nåede ret mange partier tirsdag, så er der rigtigt mange, der har rettet til i går (tirsdag, red.). De fleste partier har reageret med stor forståelse og venlighed på min mail, siger Hanne Vestergaard, der er assistent i Fælles Drift & Service.

Kommunens afdeling har været ude at kigge på plakater, fordi borgerne henvendte sig.

- Vi har fået henvendelser om flere veje, hvor plakater ikke hænger efter reglerne. Og så er vi nødt til at gøre noget. Vi har haft to medarbejdere ude med en pind på 2,3 meter, og de har ikke gået i små sko. Det er værre i år, end det plejer. Det er nok fordi, vi har et dobbeltvalg, siger Hanne Vestergaard.

De to medarbejdere noterede i første omgang 199 plakater, men nogle af dem er lovlige, selv om de hænger lavere end 2,3 meter.

- Det er nok omkring 150, der ikke er lovlige, siger Hanne Vestergaard.

Sådan må de hænge
Valgplakater, som hænger direkte over fortov eller cykelsti, skal minimum være 2,3 meter over vejen målt fra den nederste kant af plakaten.Der må ikke hænges plakater op tættere end 50 centimeter fra vejen og 30 centimeter fra cykelsti. Der må heller ikke være plakater i midterrabatter, midterøer. Der må godt være plakater i rundkørsler, hvis den højeste tilladte hastighed er under 60 km/t.

Valgplakater skal være forsynet med oplysninger om, hvem der har sat plakaten op.

Hvis Fælles Drift & Service tager plakater ned, må de sende en regning på de faktiske udgifter til nedtagning.
Nogle steder er plakater gledet helt ned ad lygtepæle. Foto: Hans Jørgensen
Nogle steder er plakater gledet helt ned ad lygtepæle. Foto: Hans Jørgensen

Reglerne er klare

Vejdirektoratet lavede i februar i år en vejledning om, hvordan reglerne er.

- Hvis de hænger på et træ, lystmast eller lignende, så fjerner vi dem. Så er de decideret ulovlige. Nu har partierne fået en frist, og bagefter har vi mulighed for at fjerne plakaterne og sende en regning. Pengene går som indtægt til Fælles Drift & Service, men det er ikke bare penge i lommen, for der er andre ting, vi ikke får lavet, hvis vi skal pille plakater ned. Det tager tid bare at komme rundt og kigge på det her, siger Hanne Vestergaard.

Selv om valget til Europa Parlamentet holdes på søndag, så har partierne fået lov til at lade EU-plakaterne hænge.

- De har fået dispensation til at have dem hængende til Folketingsvalget. Så kan de tage dem ned samtidig. Her i Odder begynder spejderne at pille plakater ned klokken 20 på valgdagen, siger Hanne Vestergard.

Partier har fået klar besked: Plakaterne skal hænge lovligt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce