Pas på fralandsvind: To piger drev til søs på Moesgård Strand

Livredderne ved landets kyster havde nogle travle dage sidste uge. Her ved Moesgård Strand var to piger drevet 40 meter ud på en oppustelig sofa. Arkivfoto: Kim Haugaard

Pas på fralandsvind: To piger drev til søs på Moesgård Strand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seks gange måtte landets livreddere sidste uge i aktion for at redde badegæster, der var i problemer på grund af fralandsvind. Undgå badedyr og luftmadrasser, lyder rådet fra livredderne.

ØSTJYLLAND: Sommerferiestart for landets folkeskoleelever og en vandtemperatur på op mod 20 grader i Aarhus Bugten blev af mange børn og voksne udnyttet til en tur i bølgen blå. Det gav travlhed hos landets livreddere, der seks gange måtte i vandet for at redde badegæster og surfere, som ikke selv kunne komme i land på grund af fralandsvind.

Den kraftige vind gav sidste uge særligt problemer for to badende børn på Moesgård Strand. I vandet sad to piger seks og otte år på en oppustelig sofa, som drev længere og længere ud på vandet. Deres far forsøgte at hente dem ind, men da han ikke kunne svømme, gik livredderne i aktion og hentede pigerne ind ca. 40 meter fra kysten.

Også bølger på Grenaa Strand satte gang i en aktion for livredderne. De atypiske vind- og strømforhold med bølger havde medført, at havbunden var mere stejl, end den normalt er. Det overraskede flere badegæster deriblandt en ældre kvinde, der blev revet omkuld og ikke kunne rejse sig igen. Hendes veninder kunne ikke hjælpe hende, så derfor hentede livredderne hende tilbage på land.

De fem baderåd
TrygFonden har sammen med Dansk Svømmeunion udviklet fem enkle baderåd, der indeholder de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du færdes på stranden.
  1. Lær at svømme Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.
  2. Gå aldrig alene i vandet Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.
  3. Læs vinden og vandet Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.
  4. Lær stranden at kende En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl, så der hurtigt bliver dybt? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.
  5. Slip ikke børnene af syne Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: TrygFonden Kystlivredning

Pas på vinden

Fralandsvinden ved landets kyster får nu TrygFonden Kystlivredning til at advare badegæsterne om den kraftige vind og råder til, at man lader badedyr og luftmadrasser blive på land.

- Man kan lynhurtigt drive for langt ud fra kysten til, at man selv kan komme tilbage. Det kræver en masse kræfter at svømme tilbage til stranden, og man kan let gå i panik, så man mister endnu flere kræfter, lyder det i en pressemeddelelse fra Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.

Vi danskere er ellers generelt gode til at passe på os selv og hinanden, når vi færdes ved strandene.

- Vi oplever, at langt de fleste danskere tager de nødvendige forholdsregler, når de bader. Mange sørger for at bade i livreddernes primære zone, som er mellem de rød/gule flag i strandkanten ved livreddertårnet, hvor livredderne holder særligt skarpt øje. Selv de bedste svømmere kan komme i vanskeligheder, og derfor er livredderne en ekstra sikkerhed, siger René Højer, programchef i TrygFonden med ansvar for bade- og vandsikkerhed.

I perioden fredag 29. juni til søndag 8. juli gennemførte livredderne i alt syv såkaldt røde aktioner, 555 almindelige førstehjælpsaktioner, 685 forebyggende aktioner og 13.685 oplysende aktioner i hele Danmark.

Pas på fralandsvind: To piger drev til søs på Moesgård Strand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce