Regner Grasten varsler endnu en film om Hvidsten-Gruppen

Regner Grasten arbejder lige nu på manuskript numemr to til #Hvidsten-Gruppen - de efterladte". Her er han på Hvisten Kro i forbindelse emd film nummer et. Arkivfoto: Annelene Petersen

Regner Grasten varsler endnu en film om Hvidsten-Gruppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En artikel i Randers Amtsavis satte gang i filmproducentens planer om at følge op med en toer til "Hvidsten-Gruppen". Den her gang er det de efterladte og deres skæbne, som er centrum for filmen. Han håber på premiere i oktober 2020.

Randers: Manuskriptforfatter og filmproducent Regner Grasten kan ikke rigtig lægge begivenhederne og fortællingerne om Hvidsten-Gruppen fra sig. Lige nu researcher han på de hvide busser og om de mennesker, der efter tysk fangenskab vendte tilbage til Danmark og til en hverdag, som mange havde svært ved at tackle.

- Jeg havde jo længe gået og tænkt på, at vi ikke var færdig med den voldsomme historie, der knytter sig til Hvidsten-Gruppen. Det var faktisk en artikel i Randers Amtsavis om Hvidsten-Gruppens efterkommere , der for alvor satte mig i gang, siger Regner Grasten, der foreløbig satser på at fortælle de to døtres historie - Tulles og Gerdas samt deres mors, Gudrun Fiils. De to Fiil-piger var i tysk fangenskab, men overlevede krigen. Dog med ar på sjælen for Tulles vedkommende. Hun mistede ikke bare sin far og bror, men også sin mand.

- Det lykkedes at få den yngste, Gerda, hjem efter tre måneder. Men Tulle var en af de allersidste, der overhovedet slap levende ud af et tysk tugthus. På det tidspunkt havde Hitler givet ordre til at dræbe alle fanger. Men det lykkedes at finde frem til Tulle, der kom hjem med De hvide Busser, da Danmark fejrede befrielsen, siger Regner Grasten og reflekterer over, hvor svært det måtte være at komme hjem til en familie, der på det nærmeste var blevet udslettet. Det samme var vennekredsen og det, man havde kært. Samtidig bar hun på forfærdelige oplevelser fra Tyskland, hvor hun havde en dødsdom hængende over hovedet.

Der opstod et tæt venskab mellem Bodil Jørgnsen og familien Fiil i Hvidsten. Denne ring, der har tilhørt Gudrun Fiil, fik hun foræret som anerkendelse af hendes rammende portræt af Gudrun Fiil. Arkivfoto: Annelene Petersen
Der opstod et tæt venskab mellem Bodil Jørgnsen og familien Fiil i Hvidsten. Denne ring, der har tilhørt Gudrun Fiil, fik hun foræret som anerkendelse af hendes rammende portræt af Gudrun Fiil. Arkivfoto: Annelene Petersen

Store skæbner

Også Gudrun Fiils skæbne og historie skrives ind i det kommende filmmanuskript.

Gudrun mistede sin mand, sin søn, sin svigersøn. Samtidig arbejdede hun ihærdigt på at få sine to tilfangetagne døtre hjem fra Tyskland. Oven i dette var der jo også en forretning, nemlig Hvidsten Kro, der skulle passes. Det er denne kvindeskæbne, som fascinerer Regner Grasten, der sidste år var på besøg på kroen i forbindelse med indvielsen af det lille museum ved kroen.

- Jeg fik ved den lejlighed lov til at låne breve, avisudklip. Alt muligt, der knytter sig til familien. Det har været en stor gave for mig, siger Grasten, der har stået på hovedet i arkiverne for at skaffe sig mere viden om De hvide Busser og det redningsarbejde, der er knyttet til disse aktiviteter.

- Men det var bestemt ikke ufarligt at køre busserne i den sidste tid under krigen, hvor de blev beskudt. Så ja, det er en historie, som jeg ikke bare kan lægge fra mig. Og jeg glæder mig virklige til at komme i gang med at lave filmen, der får titlen "Hvidsten-Gruppen - de efterladte"siger producenten, der også er far til "Anja & Victor"-filmene og række familiefilm.

En af de gribende scener fra filmen
En af de gribende scener fra filmen "Hvidsten-Gruppen", hvor Gudrun Fiil i skikkelse af Bodil Jørgensen tager afsked med sin mand, søn og svigersøn. Arkivfoto: Regner Grasten

Dybt traumatiseret

Foreløbig kalkulerer han med en film, der skal strække sig over tidsrummet 1944-1966, da Tulles barnebarn bliver født.

Hvidsten-Gruppen blev henrettet i Mindelunden 29. juni 1944. Pigerne slap levende fra tysk fangenskab.

- Men for Tulles vedkommende var det svært. Hun var dybt traumatiseret. Hendes datter har fortalt, at havde hun vidst, at der var noget, der hed post traumatisk stress, så havde hun måske haft lettere ved at kommunikere med sin mor, fortæller Regner Grasten, der den dag i dag er dybt berørt af de skæbner, der knytter sig til Hvidsten-Gruppen og de efterladte.

- Jeg synes, at vi skylder dem at skrive deres historie og vise det på film, siger producenten, der også er på jagt efter overlevende fra tugthusene for at få en beskrivelse af livet der.

Han har hyret Anne-Grethe Bjarup Riis til at instruere filmen, akkurat som hun også ledte slagets gang med den første Hvidsten-film. Og skuespilleren Bodil Jørgensen skal igen stå i køkkenet på kroen, ligesom flere af de medvirkende i film nummer et dukker op i den nye film.

Men film-settet rykker også til Hvidsten, hvor der ligesom sidst skal laves optagelser. Det vil efter planen blive i april-maj 2020. Interiøret bliver ikke noget problem.

- Vi har jo tegninger og skitser fra den første film. Derimod bliver det noget af en udfordring at få filmet sekvenserne med De hvide Busser - og med de sprængninger, som også er lagt ind i historien, siger Regner Grasten, der er specielt fascineret af den franske film "Vogterne", der også fokuserer på krigens efterladte kvinder.

Hvidsten Kro har han kendt til i mange år. Det var hans svigermor, der for længe siden tog ham med ud på kroen.

- Min kone Tove stammer fra Skive. Og allerede den gang blev jeg ramt af den historie, der knytter sig til kroen. Så for mig er det en stor glæde at arbejde videre med historien, understreger Regner Grasten.

Arkivfoto: Annelene Petersen
Arkivfoto: Annelene Petersen

Regner Grasten varsler endnu en film om Hvidsten-Gruppen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce