Som EUX-elev får du sammenhæng mellem teori og praksis

Markus Reng Pehrssons er i gang med uddannelsen EUX Smed hos Tradium, hvor med fem års studier både får et svendebrev og en studenterhue. En kombination, der passer ham rigtig godt. Foto: Tradium

Som EUX-elev får du sammenhæng mellem teori og praksis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Har du svært ved at vælge mellem en erhvervs- og gymnasial uddannelse? Som EUX-elev hos Tradium behøver du ikke at vælge - her får du både svendebrev og studenterhue.

- Det er meget rart at gå på en uddannelse, der kombinerer erhvervslivet med livet på skolebænken. For mig giver det en helt fantastisk variation, for så når jeg ikke at køre træt i nogle af delene, hvis jeg skal sige det lige ud.

Ordene er Markus Reng Pehrssons. Han er 19 år og i gang med uddannelsen EUX Smed hos Tradium. I øjeblikket er han i lære hos Verdo, der er en større el- og energikoncern. Allerede for flere år siden vidste han, at han ville uddanne sig inden for håndværkerfaget.

- Min morfar var smed, så jeg gik altid og kiggede lidt efter, hvad han lavede. På den måde blev smedefaget ligesom en interesse for mig.

Hvad er EUX?
EUX er den erhvervsfaglige studentereksamen, der giver dobbelt op på muligheder, uddannelse og faglighed - en ungdomsuddan­nelse, der kombinerer en studentereksamen med en erhvervsuddannel­se. Uddannelsen varer i alt fire år. De første to år får du fag på gymnasialt niveau, der giver dig mulighed for at læse en videregående uddannelse, mens du på uddannelsens sidste to år kan komme ud i en elevplads i en virksomhed inden for det område, der interesserer dig. Med EUX får du det bedste fra handels- og håndværksfagene kombineret med gymnasiet. EUX er den eneste ungdomsuddannelse, der kombinerer en erhvervs­uddannelse med en studentereksamen. Det betyder, at du læser teori på højt fagligt niveau og bliver udfordret med cases fra erhvervslivet. På den måde får du det hele med, og du er samtidig hele tiden et skridt foran, fordi du lærer at bruge din viden i praksis under hele din gymnasiale uddannelse og kan prøve den af som elev i en virksomhed.Med en EUX kan du komme direkte ud i erhvervslivet og kickstarte din karriere, og du har også mulighed for at læse en videregående uddannelse på erhvervsaka­demierne, professionshøjskolerne eller på universitetet. Du har alle mu­ligheder, fordi du både får et højt fagligt niveau og erhvervserfaring under uddannelsen.

Du kan vælge mellem to hovedretninger - EUX Tech og EUX Business. For at søge ind skal du have mindst 02 i fagene dansk og mate­matik svarende til folkeskolens 9. eller 10. klasses niveau.

Skolearbejdet og virksomheden

Markus, der er godt og vel halvvejs i sin EUX-uddannelse, er glad for måden, uddannelsen er svejset sammen på. Han forklarer, at undervisningen, han har hos Tradium, let kan overføres til det, han laver på sin læreplads. Her er det blandt andet matematiske formler om eksempelvis rumfang samt flere ting, som han har lært i kemi, han praktiserer.

Afleveringer af varierende karakter er naturligvis også en del af EUX-uddannelsen. Markus forklarer, at opgaverne ikke har været så slemme på grund af sammenhængen mellem læreplads og skoleforløb.

- Vi er både mekanikere og smede i min klasse, men lærerne tilpasser undervisningen til vores fag, når vi skal skrive opgaver i eksempelvis kemi eller matematik. Det har været super fedt at bringe ens virksomheds knowledge i spil på den måde.

EUX Smed-eleverne er løbende blevet undervist i smedefaget, hvor de har beskæftiget sig med svejsning, boring og lignende. På lærepladsen hos Verdo arbejder den kommende student og smed med nogle atypiske arbejdsopgaver - uden det dog gør ham noget.

- Jeg laver meget renovation og vedligeholder forskellige kedler, som vi har. Jeg får stadig praktiseret de basale smedefærdigheder, men jeg beskæftiger mig også med nogle andre opgaver, såsom udskiftning af rør.

Om Tradium
Erhvervsskolen Tradium er et uddannelsesmæssigt kraftcenter, som udbyder en lang række ungdoms-, voksen- og efteruddannelser inden for det merkantile og tekniske område: hhx, htx, eux, eud og AMU. Skolen underviser 3.200 årselever på syv adresser i Randers, Hobro og Pederstrup.

EUX-elever kan deltage i udviklingsarbejde

Hos Verdo er der stor tilfredshed med at have EUX-elever, da de også kan være med i udviklingsopgaver.

- EUX-elever er et godt supplement til de andre lærlinge, vi har i Verdo. Vores erfaringer indikerer, at EUX-elever ud over det traditionelle faglige arbejde kan bruge deres teoretiske baggrund til at deltage i udviklingsarbejde. Den kobling har været et aktiv for Verdo, og vi er positive for at tage flere EUX-elever i fremtiden, siger HR-direktør i Verdo, Margrete Larsen.

Markus sparer to år med EUX

EUX-uddannelsen, som Markus går på, kombinerer den klassiske gymnasieuddannelse og smedeuddannelsen. Han forklarer, at det netop er finten ved at læse EUX, da man på en og samme tid får sit svendebrev og sin studenterhue. Samtidig giver uddannelsesbeviset ham muligheden for at læse videre, hvis det er det, han beslutter sig for at gøre.

- I stedet for at læse uddannelserne separat over syv år tager min EUX-uddannelse blot fem år. Umiddelbart drømmer jeg ikke om så meget andet end at blive færdig. Bagefter tænker jeg at tage det step by step. Det kan sagtens være, at jeg vil være smed resten af mit liv, lige så vel som det kan være, at jeg vil arbejde med noget andet. Lige nu synes jeg bare, det er fedt, at jeg får en uddannelse, der giver mulighed for en bred vifte af uddannelsesmuligheder indenfor eksempelvis ingeniør- og maskinmesterfaget.

Som EUX-elev får du sammenhæng mellem teori og praksis

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce