Sprogforsker tager hatten af for cykelsmedens negerdukker: - Han rammer hovedet på sømmet

Søde sorte dukker, som små piger har leget med, uden at de har tænkt på racisme og undertrykkelse, har fundet vej til Galleri Cykelbørsen. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Sprogforsker tager hatten af for cykelsmedens negerdukker: - Han rammer hovedet på sømmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cykelhandler og gallerist Claus Ørsted har kun fået positive reaktioner på sin udstilling af 100 sorte dukker i Galleri Cykelbørsen.

Randers: I fredags åbnede cykelhandler og gallerist Claus Ørsted udstillingen Månens Billede som en reaktion mod nutidens overdrevne politiske korrekthed. Udstillingen af 100 sorte dukker i Galleri Cykelbørsen fryder blandt andre sprogforsker Michael Ejstrup.

- Der er alt mulig grund til at rose Claus Ørsted for på en humoristisk måde at turde at sige puritanismen midt imod. Jeg synes, at han har ramt hovedet på sømmet og slået til lyd for, at det ikke hjælper at tie stille, men at vi skal tale åbent om tingene. Det nytter ikke at finde på nye ord, så flytter nissen bare med. Jeg synes, at tiden er med ham. Vi er nødt til at stå op imod bølgen af nypuritanisme og sige med et gammeldags udtryk, at det vil vi ikke bare annamme, siger Michael Ejstrup.

Der er alt mulig grund til at at rose Claus Ørsted for på en humoristisk måde at turde at sige puritanismen midt imod. Jeg synes, at han har ramt hovedet på sømmet og slået til lyd for, at det ikke hjælper at tie stille, men at vi skal tale åbent om tingene.
Michael Ejstrup, sprogforsker
Sprogforsker Michael Ejstrup bakker op om Claus Ørsteds opgør med nypuritanismen. Pressefoto
Sprogforsker Michael Ejstrup bakker op om Claus Ørsteds opgør med nypuritanismen. Pressefoto

Emil fra Lønneberg

Han mener, at vi som danskere skal være glade for, at vi ikke er havnet i den situation som svenskerne, hvor puritanismen har lagt sig som en tung dyne over samfundsdebatten.

- Herhjemme har alle ret til at komme til orde, men til gengæld er det også tilladt at gå ind at sige: Nu stopper vi der. Danskerne har altid været gode til være selvironiske, når vi har pustet os selv for meget op, og også været gode til at indse, hvor små og ubetydelige, vi er, og at: så er det ikke værre. Sådan har det været i 1000 år. Hofnarren har været god til at luften lukket ud, og få fortalt kongen, at nu er det nok. Men i dag er det lige før, at hofnarren ikke må sige noget, siger Michael Ejstrup.

- Komikeren Torben Chris fik ørerne i maskinen, fordi han fortalte, at han gik i bad med sin datter. For 200 år siden vidste alle børn, hvordan deres forældre så ud forfra og bagfra, fordi de sov sammen og forrettede deres nødtørft sammen. Det ville slet være ikke gået i dag, hvis Astrid Lindgren havde skrevet, at karlen Alfred og Emil fra Lønneberg badede nøgne sammen i en sø. Og det er skammeligt, for det er en rigtig god historie, siger Michael Ejstrup.

Intet odiøst

Cykelhandler og gallerist Claus Ørsted er glad for de positive reaktioner, han har mødt i forbindelse med åbningen af udstillingen.

- I lørdags kom der folk helt fra Esbjerg og Frederikshavn for at se dukkerne. Alle, der har været forbi, siger, at de ikke kan se noget odiøst i at bruge ordet "neger". Det er ikke det, der er problemet. Det store flertal er træt af den krænkelseskultur, der er opstået, og træt af folk, der følger sig krænket på andres vegne, siger Claus Ørsted, der ikke har mødt nogen form for negativitet i forbindelse med udstillingen.

- Nogle få medier har forsøgt at lede efter nogen, der var forargede, men det er ikke lykkedes, siger Claus Ørsted.

Indtil videre har 30-40 mennesker været forbi udstillingen, der kan ses indtil fredag 1. februar.

Sprogforsker tager hatten af for cykelsmedens negerdukker: - Han rammer hovedet på sømmet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce