Sundheden skranter i Midtjylland

Arkivfoto: Brian Bergmann/Scanpix

Sundheden skranter i Midtjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det går den forkerte vej med motion, kost og overvægt, viser Region Midtjyllands nye sundhedsprofil.

MIDTJYLLAND: Måske holder sundhedsbølgen en lille pause. Måske er den ved at løbe helt ud i sandet.

Onsdag præsenterer Region Midtjylland sin nye sundhedsprofil, og de nyeste tal er temmelig nedslående læsning: Flere skipper helt motionen, flere spiser forkert, og vi bliver flere overvægtige.

Det viser 32.400 svar i undersøgelsen "Hvordan har du det?", som er med i sundhedsprofilen.

Som noget nyt kortlægger Sundhedsprofilen 2018 geografien over de usunde vaner. Og den kortlægning viser et klart billede af, at de dårligst stillede områder - også indenfor de store byer - byder på den de største sundhedsmæssige problemer.

- Vi taler om Udkantsdanmark, men alle kommuner har deres smørhuller og udkanter. Det er en god idé at målrette sundhedsindsatserne mod områder, hvor befolkningens helbred er dårligst, siger seniorforsker Finn Breinholt Larsen fra forsknings- og konsulenthuset i Region Midtjylland, DEFACTUM.

Grundene til at visse områder er hårdere ramt på sundheden end andre, kan findes i en række forhold:

- Flere står uden arbejde i de socialt dårligst stillede områder. Samtidig har flere også en nedsat erhvervsevne, hvilket giver store bekymringer om at få økonomien til at hænge sammen. Ligesom rygning, et risikabelt alkoholforbrug og usund kost er også mere udbredt i de udsatte områder. Det samme gælder ensomhed, stress og depression. Jo færre ressourcer folk har, jo større er deres behov for hjælp til et mere sundt liv, siger han.

Bredt samarbejde

Finn Breinholt Larsen peger på, at hvis sundheden for alvor skal blive bedre i de socialt udsatte områder, kræver det et tættere samarbejde mellem det kommunale og det regionale sundhedsvæsen.

- Samtidig med, at vi får inddraget de praktiserende læger og private aktører som idrætsklubber, sociale foreninger og virksomheder, siger han.

- Vi skal spille på hele klaviaturet: Rygestopkurser hos den lokale fysioterapeut og indretning af sunde byrum med mulighed for motion. I England er det lykkedes at løfte sundheden i dårligt stillede områder - det må også kunne lade sig gøre hos os.

Sundheden skranter i Midtjylland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce