To millioner skal sætte fart på Århusvej

Trafikken ad Århusvej, der forbinder Randerbro med den sydlige del af byen, er tæt. Nu skal lyssignalerne moderniseres. Arkivfoto: Richard Sylvestersen.

To millioner skal sætte fart på Århusvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lyskryds på trafikeret indfaldsvej skal have en opdatering, så de kan få trafikken til at glide mere smidigt. Det kommer blandt andet busserne til gode. Kommunen og staten giver hver en million kroner til projektet.

Randers: Snart vil helikopterdroner hænge over lyskrydsene på Århusvej. Maskinerne skal afsløre, hvornår trafikken går helt i stå, og på hvilke tidspunkter der er størst kø på den meget brugte indfaldsvej til Randers.

Der skal også laves trafiktællinger på vejen for at undersøge færdslen.

De indsamlede data skal bruges til at analysere, hvordan signalanlæggene i lyskrydsene bedst kan programmeres, så de får trafikken til at glide hurtigere, fortæller Grethe Helledi, der er sektionsleder i Randers Kommune.

De fleste af signalanlæggene på Århusvej er indstillet for mere end ti år siden, og siden da har trafikmønstret ændret sig meget. Ved at gennemgå anlæggene og ændre indstilling så de passer til dagens trafik, vil der kunne opnås en bedre afvikling af trafikken og dermed forbedret fremkommelighed.

- De syv signalanlæg skal snakke bedre sammen, siger Grethe Helledi.

Bedre fremkommelighed
Der bruges nu to millioner kroner på at skabe bedre fremkommelighed på Århusvej i Randers.Randers Kommune har afsat en million kroner til at få trafikken til at rulle bedre på Århusvej.

Desuden har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen givet en million kroner til projektet, der skal forbedre fremkommeligheden, blandt andet for den kollektive trafik.
Helikopterdroner skal nu overvåge trafikken på Århusvej. Maskinerne vil hænge over vejkrydsene i morgen- og eftermiddagstimerne, hvor trafikken er tættest. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen
Helikopterdroner skal nu overvåge trafikken på Århusvej. Maskinerne vil hænge over vejkrydsene i morgen- og eftermiddagstimerne, hvor trafikken er tættest. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen

Bedre information

Kommunen har afsat en million kroner til projektet. Desuden har Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen givet et tilsvarende beløb. Disse penge skal især gå til at forbedre fremkommeligheden for den kollektive trafik.

- Der kører jo rigtig mange busser på Århusvej, med rigtig mange passagerer i, understreger Grethe Helledi.

Busserne vil få gavn af, at trafikken helt overordnet kommer til at glide bedre. Men de får også en særlig mulighed for at bede om grønt lys, hvis de er forsinket. Særlige programmer skal sikre, at bus-chauffører kan kommunikere med signalanlæggene og få "grøn bølge" ad Århusvej.

Trafikanterne kan også se frem til bedre service, når det gælder information om, hvor lang tid det for eksempel tager at passere Randersbro, når man kører ad Århusvej.

En mulighed er lystavler ved indfaldsvejene, der fortæller bilisterne om forventet køretid, som man for eksempel kender det fra Aarhus Nord.

Men det er en dyr løsning, som der måske ikke er penge til, siger Grethe Helledi. Muligvis kan kommunens infostandere på Århusvej og andre indfaldsveje til Randers bruges. Men det kan også blive en løsning via mobil eller den kommunale hjemmeside, hvor trafikanter kan hente aktuel information om lokale trafikale forhold.

Så snart vejret tillader det, går dronerne i gang med at indsamle viden om bilisternes færden på Århusvej. I løbet af året vil der blive lavet en ændring af signalanlæggene.

Bilisterne vil sandsynligvis ikke mærke det på anden måde end, at trafikken afvikles hurtigere. Der kan dog blive tale om måske at forlænge svingbaner eller lave enkelte andre fysiske ændringer.

To millioner skal sætte fart på Århusvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce