Ups, så siver gassen igen: Brandvæsenet har travlt med udrykning til overgravede ledninger

Brandvæsenet måtte evakuere beboerne i fire-fem huse på Honoresvej - en sidegade til Priorsløkkevej nær det gamle statsfængsel - da en gasledning mandag 29. maj 2017 blev gravet over i forbindelse med nedgravningen af fjernvarmerør. Foto: Freelance-fotografer.dk

Ups, så siver gassen igen: Brandvæsenet har travlt med udrykning til overgravede ledninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brandvæsenet har mere travlt end ellers, mens der bliver gravet fjernvarmerør ned i Horsens. Gasledninger bliver ind i mellem gravet over, så gassen siver ud, og al arbejde bliver indstillet, til gasselskabet har stoppet udsivningen.

Horsens: 19 gange siden 12. august 2016 er brandvæsenet i Horsens blevet kaldt ud til en melding om en ødelagt gasledning i Horsens.

Det viser en gennemgang af døgnrapporterne fra Sydøstjyllands Brandvæsen, som Folkebladet har lavet og sammenkørt med tal fra brandvæsenets interne database.

I en del af tilfældene er ødelæggelsen resultatet af det arbejde, der finder sted i forbindelse med nedgravning af fjernvarmerør, som begyndte i Højvangs-kvarteret i maj 2016, fortæller direktør Dennis Ottosen fra Sydøstjyllands Brandvæsen. Det var bl.a. tilfældet ved en hændelse på Honoresvej mandag 29. maj sidste år, som du kan læse om her.

- Der er ingen tvivl om, at de gasledninger, der er ødelagt over den seneste tid, er ødelagt som følge af gravearbejde i jorden. Det gælder ikke kun gasledninger, men også kabler til internet, tv osv. De fleste af bruddene er sket i forbindelse med nedgravning af fjernvarmen, men der er også private gravere iblandt, siger Dennis Ottosen.

Man tager ingen chancer, når der er tale om potentielt gasudslip. Heldigvis er det sjældent, det går galt. Men risikoen er der, og derfor rykker vi altid ud.
Dennis Ottosen, direktør, Sydøstjyllands Brandvæsen
Her har der været ledningsbrud
Baseret på døgnrapporterne fra Sydøstjyllands Brandvæsen har der været følgende 19 meldinger om brud på gasledninger siden 12. august 2016. Vi gør for en god ordens skyld opmærksom på, at det ikke nødvendigvis er brud, der kan relateres til arbejdet med at grave fjernvarmerør ned:

2016:
 • 12. august kl. 8.33 på Torvevej
 • 5. september kl. 13.11 på Tvingstrup Kirkesti
 • 12. september kl. 10.01 på Højvangsallé 31
 • 9. november kl. 7.57 på Brøndager 44A i Gedved
 • 12. december kl. 7.18 på Axel Sørensens Vej


2017:
 • 7. januar kl. 22.12 på Byvangen i Stensballe
 • 18. april kl. 12.38 på Fjordparken
 • 28. april kl. 20.28 på Torstedallé
 • 29. maj kl. 15.23 på Honoresvej
 • 29. juni kl. 9.13 på Mågevej
 • 7. august kl. 14.28 på Hede Nielsens Vej
 • 17. oktober kl. 10.23 på Lærkevej
 • 18. december kl. 14.27 på Sognegårdsvej


2018:
 • 23. januar kl. 11.27 på Spurvevej
 • 29. januar kl. 14.21 på Bygaden
 • 5. februar kl. 11.29 på Brådhusvej
 • 19. februar kl. 10.49 på Nattergalevej
 • 13. marts kl. 10.01 på Spurvevej
 • 15. marts kl. 13.08 på Kingosvej
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk

Uheld, der ikke kan undgås

Når der går hul på en gasledning, går al arbejde omkring brudstedet i stå, så der ikke er risiko for gnister fra skovles metal mod sten, elektriske gnister fra håndværktøj, varme fra entreprenørmaskiner osv., der kan antænde gassen. Arbejderne trækker væk, og hændelsen bliver meldt til gasselskabet, som kontakter brandvæsenet, der rykker ud med i alt fem mand, som det gør til meldinger om brand.

De sørger i første omgang for at være i beredskab, hvis det skulle ske, at gassen bliver antændt, og de bliver på stedet, til gasselskabet har ordnet bruddet på ledningen.

- Vi lægger en slange ud, så vi er klar til at slukke flammerne i tilfælde af en eksplosion. Det er det værste, der kan ske, siger Dennis Ottosen.

- Det koster 6596 kr. i strafgebyr, når I kører ud til en blind alarm. Hvorfor koster den slags her ikke noget?

- Fordi uheld sker, når og hvor folk arbejder. Det er vores opgave at være i beredskab og hjælpe til i den slags situationer, og vi må bare erkende, at uheldene er svære at undgå. Selvfølgelig er det ærgerligt at spilde tid på en unødvendig udrykning, men i de her tilfælde er der altid en overhængende risiko for brand, siger Dennis Ottosen.

- Hvad er det, der kan ske?

- Gassen kan samles i lommer, som vi ikke kan se med det blotte øje. Den kan blive blæst væk af en let vind, og så er den ude af kontrol. Eller den kan ophobe sig i et hus og blive antændt af en gnist fra et gammelt tv eller et køleskab, der står og tænder og slukker afhængigt af, om det skal køle. Heldigvis lugter gas ad pommern til, så det er nemt at reagere på et udslip, og derfor går det sjældent galt, siger beredskabsdirektøren.

Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk

Ups, så siver gassen igen: Brandvæsenet har travlt med udrykning til overgravede ledninger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce