Mogens Jensen om DF-screening: Det minder om diktatur


Mogens Jensen om DF-screening: Det minder om diktatur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det lugter af sindelagskontrol, som vi bedst kender det fra østdiktaturer, når Dansk Folkeparti screener nye medlemmer. Det mener Socialdemokraternes næstformand, som kalder proceduren »en skamplet på demokratiet«.

Det er hykleri, når Dansk Folkeparti kalder sig ytringsfrihedens forkæmper og så samtidig praktiserer ytringsforbud ved at screene nye medlemmer. Det mener Socialdemokraternes næstformand, udviklingsminister Mogens Jensen (S), efter Berlingske fredag beskriver, hvordan almindelige mennesker, der søger om medlemskab i Dansk Folkeparti, først skal godkendes af partitoppen.

»Det her lugter af sindelagskontrol - noget som vi bedst kender fra de østeuropæiske diktaturer. Det er helt grotesk, at man screener mennesker for tidligere ytringer og udelukker dem, som taler partiledelsen imod,« siger Mogens Jensen.

Han kalder proceduren »udansk og en skamplet på demokratiet«:

»Det er udemokratisk, for det sikrer lige præcis ikke, at man har mulighed for at sige sin mening og sine holdninger og også sige magten imod,« siger han.

Ifølge den socialdemokratiske næstformand bliver det almindelige medlemsdemokrati sat ud af spil, når man forhåndstjekker nye, menige medlemmer:

»Det er afgørende, at medlemmerne har mulighed for at påvirke politikken og udvikle politikken. Det er jo igennem samtale og dialog, at man finder det kompromis, som så bliver partiets politik,« siger udviklingsministeren og fortsætter:

»Noget af det, vi fra dansk side bruger mange ressourcer på ude omkring i verden, er at fremme demokrati og menneskerettigheder og sikre, at der ikke sidder nogle despoter eller partiledere og forhindrer andre i at ytre deres meninger. Og så har vi altså nu et parti i Folketinget, som bruger metoder, som vi ser i nogle af de lande i eksempelvis Afrika, som vi arbejder på at påvirke.«

Ifølge Berlingske er det folk fra den absolutte top i Dansk Folkeparti, der er med til at foretage screeningerne af de nye medlemmer. Her får gruppeformand Peter Skaarup (DF) listerne med nye medlemmer til gennemsyn og udpeger folk, som skal undersøges nærmere.

»Der er ikke noget retskrav på at blive medlem af et politisk parti. Grunden til, at vi gør det, er, at vi gerne vil undgå fortidens problemer med ballade i Fremskridtspartiet,« siger Peter Skaarup til avisen.

Mogens Jensen forstår godt, at man gerne vil undgå ballade - det vil alle partier, påpeger han. Men samtidig understreger han, at det hører med i et demokrati, at folk har lov til at sige, hvad de mener:

»Disciplin kan ikke erstattes af diktatur,« fastslår han.

Skulle man overføre Dansk Folkepartis praksis på hele landet, så ville det ifølge Mogens Jensen svare til, at regeringen kunne slå ned på alle i samfundet, som ikke var enige med den, og give dem påbud om ikke at udtale sig.

»Alle kan jo se, at det er himmelråbende vanvittigt,« siger han.

Over for Berlingske sammenligner lektor emeritus i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bille medlemsdemokratiet i Dansk Folkeparti med det tidligere kommunistparti. En sammenligning, Mogens Jensen, er enig i:

»Hvor er det ellers, vi har hørt om sindelagskontrol og om, at der bliver slået hårdt ned på interne kritikere i et parti? Det var jo i det gamle østdiktatur,« siger han.

Mogens Jensen om DF-screening: Det minder om diktatur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce