OVERBLIK: Gymnasiereformen punkt for punkt

Det vil blive sværere at komme ind på gymnasiet efter den reform, der er forhandlet hjem mellem blå blok, Socialdemokraterne, SF og De Radikale. Free/Colourbox


OVERBLIK: Gymnasiereformen punkt for punkt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gymnasiereformen indeholder meget mere end et nyt karakterkrav. Få et overblik over de vigtigste punkter her.

København. Det bliver sværere at komme på gymnasiet efter den reform, der er blevet forhandlet og vedtaget af blå blok, Socialdemokraterne, SF og De Radikale.

"Et stigende antal unge starter i dag på en gymnasial uddannelse, selv om de har svage faglige forudsætninger for at gennemføre," står der i indledningen til aftaleteksten om, hvad reformen skal adressere.

Her er hovedpunkterne fra reformen, der dækker STX (alment gymnasium), HHX (handelsgymnasium), HF (højere forberedelseseksamen) og HTX (teknisk gymnasium):

* Søger man stx, hhx eller htx efter 9. eller 10. klasse og er vurderet uddannelsesparat med mindst 5 i standpunktskarakter kan man blive optaget, hvis dette niveau bekræftes ved folkeskolens eksamen.

*Søger man hf efter 9. eller 10. klasse og er vurderet uddannelsesparat med mindst 4 i standpunktskarakter kan man blive optaget, hvis dette niveau bekræftes ved folkeskolens eksamen.

*Søger man hf efter 10. klasse og er vurderet uddannelsesparat kan man blive optaget med mindst 2 i dansk og matematik ved folkeskolens eksamen.

* Ansøgere, der ikke lever op til kravene, kan blive optaget efter en helhedsvurdering.

* Antallet af studieretninger skal mindskes markant. Fremover vil der være 18 studieretninger i STX, 13 i HHX og 18 i HTX.

* Der skal indføres et kortere grundforløb på tre måneder. Det skal forbedre elevernes valg af studieretning, der skal lede mod videre uddannelsesforløb.

* For STX, HHX og HTX vil der være mindst ti prøver. Samtidig skal prøveformerne opdateres. Skriftlige prøver på papir udfases og digitale prøver indføres.

* Studieretningsprojektet i STX og studieområdeprojektet på HHX og HTX vil afsluttes med en skriftlig og mundtlig prøve.

* Der skal slås hårdere ned på snyd i prøverne. Snyd skal kunne udløse karakteren minus 3. Samtidig skal skoleledere have friere rammer til at sanktionere.

* Der skal øget fokus på dannelse. Gymnasiet skal "styrke elevernes demokratiske dannelse, blandt andet ved at styrke elevernes kendskab til og respekt for grundlæggende friheds- og menneskerettigheder, herunder ligestilling mellem kønnene".

* Naturvidenskab og matematik skal styrkes. Derfor bliver matematik på B-niveau obligatorisk på HHX og STX. På STX vil fysik være obligatorisk samt yderligere mindst to naturvidenskabelige fag på C-niveau.

* Nyt fag: Informatik indføres som et moderne, almendannende og studieforberedende it-fag, hvilket skal afløse en række nuværende it-fag. I HHX indføres faget på C-niveau som obligatorisk fag.

* Sprogfagene skal styrkes, da antallet af elever, der har tre fremmedsprog, er faldet markant. Derfor skal der gøres en særlig indsats inden for tysk og fremmedsprog generelt.

/ritzau/

OVERBLIK: Gymnasiereformen punkt for punkt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce