Ferie på badeanstalten: Tag et svømmetag i historien

Grossererbadet på tredje sal er en wellnessafdeling for hele familien. Her ses sansebadet. Foto: Mads Hansen

Ferie på badeanstalten: Tag et svømmetag i historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Badeanstalten Spanien er ikke som andre svømmehaller. Det er en tidslomme og en social svømmehal, hvor alt fra babyer til pensionister og hjemløse til direktører mødes i badetøj. Det ydre ser ud, som da den blev opført i 1933, men faciliteterne

Aarhus: En tidslomme.

Sådan beskriver daglig leder Mikkel Bendixen badeanstalten Spanien i Aarhus, for udadtil ser den ud præcis som den gjorde i 1933, da den blev opført.

- Bygningen er fredet, så vi kan ikke bare tage en hvid pensel og gå igang. Men det kan jeg godt lide, for huset har sjæl og charme. Det er oplevelsen værd. Vi har kulturen og historien, og det er ikke bare en svømmehal, forklarer Mikkel Bendixen.

Det er heller ikke blot en tidslomme. På trods af det retro ydre er Spanien løbende omdannet til en tidssvarende svømmehal med mange tilbud.

Den daglige leder kalder det for en social svømmehal.

- Spanien er en svømmehal, der favner bredt. Her er højt til loftet, og der er alt fra babysvømning til seniorsvømning. Og både høj og lav kommer for at bruge faciliteterne. Hjemløse kommer også og tager et bad, fortæller Mikkel Bendixen.

- Vi har hele spektret, og det er givende. I badetøjet er alle ens, og brugerne snakker gladeligt på kryds og tværs. Her går man ikke ind med skyklapper på.

Ifølge Mikkel Bendixen er Spanien ligeså meget et mødested og et samlingssted, som det er en svømmehal.

- Det er ligesom i gamle dage, hvor det også var et samlingssted, hvor folk kom og fik et bad og gik hjem igen, understreger han.

Spanien i dag
Badeanstalten Spanien hører under Aarhus Kommunes Idrætscentre.Svømmehallen på badeanstalten indeholder et 25 meters træningsbassin, et børnebassin med lille rutschebane for de yngste børn, et baby/varmtvandsbassin samt en koldtvandsbruser og et spabad.

Grossererbadet indeholder et polarbad, som er et kar med koldt vand, et sansebad, hvor man kan sidde og nyde omgivelserne, megabrus, dampbade, massagebassin, stille regn, sauna og solterrasse. Og så står de 10 grossererkabiner fra 1933 der stadig.

Det koster 45 kroner for voksne og 25 for børn at komme ind og svømme.

Grossererbadet koster 60 kroner for voksne om formiddagen i hverdagene og 25 for børn. Den øvrige tid koster det 85 kroner.

Der er åbent 8 til 20 mandag til torsdag og 8 til 16 fredag til søndag.

Spanien har 10 fastansatte og 25 afløsere.
Svømmehallen indeholder et 25 meters træningsbassin, et børnebassin med lille rutschebane for de yngste børn, et baby/varmtvandsbassin samt en koldtvandsbruser og et spabad. Foto: Mads Hansen
Svømmehallen indeholder et 25 meters træningsbassin, et børnebassin med lille rutschebane for de yngste børn, et baby/varmtvandsbassin samt en koldtvandsbruser og et spabad. Foto: Mads Hansen

Det ugentlige bad

At give aarhusianerne deres ugentlige bad var det oprindelige formål med badeanstalten. 

I begyndelsen af 1900-tallet var der ikke mange aarhusianere, der havde eget bad. Fra 1909 til 1926 kunne de bruge Århus Kommunale Folkebadeanstalt. Men den lukkede allerede efter 17 år, da den var nedslidt. Derfor blev et forslag til en ny kommunal badeanstalt udarbejdet. Projektet om en ny badeanstalt med svømmehal, der var udarbejdet af stadsarkitekt Frederik Draiby og ingeniør C.C. Juul, blev godkendt i 1930. Prisen var 750.000 kroner. Det blev dog dobbelt så dyrt som forventet.

Den kommunale Badeanstalt og Svømmehal på Spanien åbnede i 1933. Dengang var der kun fire andre svømmehaller i Danmark.

De dengang topmoderne badefaciliteter skulle styrke borgernes sundhed og trivsel. Og når de kom for det ugentlige bad, blev de grundigt skrubbet med træuld.

Badeanstalten fik navnet Spanien. Navnet kommer af den gade, den ligger på. Det stammer fra engang i 1808, hvor to spanske regimenter kom til Aarhus under Napoleonskrigene. 1800 spanske soldater blev indkvarteret i byen, blandt andet i det område på havnen, der nu hedder Spanien.

Samme år blev Århus Søbad bygget. Det er den søbadeanstalt, der i dag hedder Den Permanente. Den hører nu, ligesom Spanien, under Aarhus Kommunale Idrætscentre, og er åben for offentlig brug i sommerperioden. Resten af året benyttes den af vinterbadeklubben Jomsborg.

Få en dukkert i Aarhus
badeanstalten Spanien kan man få en dukkert i ly for det til tider utidige sommervejr, men Aarhus byder også på to udendørsbadeanstalter.Både nord og syd for byen finder man havbadeanstalter, der er lige så gamle som badeanstalten på Spanien.

Den Permanente ligger mod nord ved Riis Skov. I hele skolernes sommerferie er det livreddere fra Trygfonden mellem klokken 11 og 19. Den Permanente består af et fælles område, men har også lukkede herre- og dameafdelinger. Der er omklædningsrum, toiletter og vandhaner. Den Permanente hed Århus Søbad, da den blev opført i 1933, men skiftede navn - formentlig i forbindelse med en genopbygning i 60'erne.

Ballehage Havbad er en af de ældste i landet. Den blev opført i 1929 ved Marselisborgskovene og ligger syd for byen. Her er udendørsomklædningsfaciliteter på stranden, der er tilgængelige for besøgende hele døgnet og hele året. Der er ingen livreddere ved Ballehage Havbad.
Trappeopgangen på badeanstalten Spanien ser ud som ved opførelsen i 1933. Den står i de oprindelige gule og grønne farver. Foto: Mads Hansen
Trappeopgangen på badeanstalten Spanien ser ud som ved opførelsen i 1933. Den står i de oprindelige gule og grønne farver. Foto: Mads Hansen

Et vidunder

I 1933 var den nye kommunale badeanstalt lidt af et teknologisk vidunder med dens moderne faciliteter. I svømmehallen var der mulighed for at starte et kunstigt regnvejr fra loftet med duft af fyrrenåle. Og der var belysning under vandet og varme i gulvet omkring bassinet.

I andre afdelinger fandt man vandafkølede stålrørsstole og solarium, hvor man kunne drømme sig bort til Californiens evige sol.

Badeanstalten var indrettet således, at der i indgangen var billetkontor og kiosk. På første sal var en dameafdeling og en herreafdeling på anden sal. På tredje sal lå Grossererbadet, som var den eksklusive etage for de mest velstillede herrer fra byen. Piccoloer sørgede for at sende herrernes tøj til rens og der blev serveret frokost. Grossererbadet var stedet, hvor alle aftaler mellem byens fine herrer blev lavet.

Svømmehallen bestod af et svømmebassin på 25 gange 12 meter med seks vipper.

I kælderen var "de billige" bade med separat indgang, hvor blandt andet havnearbejderne gik hen for at få et bad.

Da badeanstalten Spanien åbnede, var der en bademester, en badeinspetrice, syv mandlige og syv kvindelige badeassistenter, en maskinmester, en maskinassistent, to billetdamer, to arbejdsmænd, to piccoloer samt fire rengøringskoner ansat. Herudover var der folk, der ordnede gæsternes negle og hår, gav massage samt de ansatte i konditoriet og kiosken.

 

Fra Grossererbadet på tredje, er der kig ned til bassinet på anden. Foto: Mads Hansen
Fra Grossererbadet på tredje, er der kig ned til bassinet på anden. Foto: Mads Hansen

Grossererbadet genopstod

I 1980'erne var den gamle badeanstalt i et sådan forfald, at der skulle der tages stilling til om den skulle rives ned eller bevares. Det blev besluttet at bevare og renovere den, da den har stor kulturel værdi. Samtidig blev bygningerne fredet.

Det vil sige, at intet på facaden og i opgangen må ændres, og det skal overholdes helt ned til mindste detalje som farverne på fugerne. Så alt blev ført tilbage til stilen fra 1933.

I 2012 fik Spanien sin anden store restaurering. Der blev lavet alt det, man ikke umiddelbart ser, som rørføringer og asbest, og så blev der lavet helt nye omklædningsfaciliteter.

Sidst, men ikke mindst blev det nye grosserbad opført. Det gamle grossererbad på tredje sal var gennem tiden blevet nedlagt, men i 2012 blev et helt nyt anlagt i forbindelse med de gamle grossererkabiner.

Det er kort sagt en moderne wellnessafdeling med sauna, sansebade og dampbade. Men for at skille sig ud, valgte de at genbruge navnet "Grossererbadet," som kun findes i Aarhus.

Og Grossererbadet er for alle. Det er fælles wellness for hele familien. 

 

Spanien blev opført med et tårn, der stadig står. I gamle dage rummede tårnet reservoirer for saltvand og ferskvand. Foto: Mads Hansen
Spanien blev opført med et tårn, der stadig står. I gamle dage rummede tårnet reservoirer for saltvand og ferskvand. Foto: Mads Hansen

Stadig for alle

I dag er badeanstalten stort set indrettet på samme måde som altid. Damer på første, herrer på anden og Grossererbad på tredje.

Dog har huset fået en del flere tilbud. Et fitnesscenter og diverse behandlere samt en filmproduktion, der lejer sig ind i de øvrige lokaler.

Der er åbent mandag til torsdag fra 8 til 20 og fredag til søndag fra 8 til 16. Også om sommeren, hvor de håber, at kunne tiltrække turister til et kølende bad efter en lang dag i byen.

Spanien har nu 180.000 brugere om året.

Det er stadig tanken, at badeanstalten er for alle, og alle kan betale sig fra det. I dag har næsten alle dog bad derhjemme, men så giver Spanien mulighed for et ugentligt velværebad til fornuftige priser.

Prisen for at benytte svømmehal og omklædning er 45 kroner for voksne og 25 for børn.

Vil man bruge grossererbadet er prisen 60 kroner om formiddagen i hverdagene og 85 kroner på andre tidspunkter.

Der er noget meget retro over badeanstalten Spanien. Foto: Mads Hansen
Der er noget meget retro over badeanstalten Spanien. Foto: Mads Hansen
Spaniens facade. Neonskiltene er de originale fra 1933. Foto: Mads Hansen
Spaniens facade. Neonskiltene er de originale fra 1933. Foto: Mads Hansen
Nyt møder gammelt. Billetlugen i Spaniens indgangsparti, hvor en billet kan erhverves for 45 kroner. Foto: Mads Hansen
Nyt møder gammelt. Billetlugen i Spaniens indgangsparti, hvor en billet kan erhverves for 45 kroner. Foto: Mads Hansen
Et gammelt hæve-sænke værk, der er bevaret i Spaniens fitnesscenter, der hedder Seier Fitness. Foto: Mads Hansen
Et gammelt hæve-sænke værk, der er bevaret i Spaniens fitnesscenter, der hedder Seier Fitness. Foto: Mads Hansen
Da badeanstalten blev opført i 1933, fandtes der naturligvis også både en herre- og en damefrisør i bygningen, hvor gæsterne kunne slutte deres besøg i badeanstalten. Foto: Mads Hansen
Da badeanstalten blev opført i 1933, fandtes der naturligvis også både en herre- og en damefrisør i bygningen, hvor gæsterne kunne slutte deres besøg i badeanstalten. Foto: Mads Hansen

    Fra Spaniens tårn er der udsigt over byen og til badeanstaltens kobbertage, hvor en del måger har valgt at bygge rede. Foto: Mads Hansen
Fra Spaniens tårn er der udsigt over byen og til badeanstaltens kobbertage, hvor en del måger har valgt at bygge rede. Foto: Mads Hansen

    Badeanstalten er et funkishus. Indendørs er der skruet op for farverne og funktionaliteten. Bemalingen er efter en renovering i 1980'erne ført tilbage til den oprindelige farveholdning. Foto: Mads Hansen
Badeanstalten er et funkishus. Indendørs er der skruet op for farverne og funktionaliteten. Bemalingen er efter en renovering i 1980'erne ført tilbage til den oprindelige farveholdning. Foto: Mads Hansen

    I svømmehallen er der varme og sommer hver dag, lover daglig leder Mikkel Bendixen. Og der er åbent hele sommeren, så han håber at tiltrække en del turister til sin historiske badeanstalt. Foto: Mads Hansen
I svømmehallen er der varme og sommer hver dag, lover daglig leder Mikkel Bendixen. Og der er åbent hele sommeren, så han håber at tiltrække en del turister til sin historiske badeanstalt. Foto: Mads Hansen

    Badeanstalten emmer af historie. Det siges, at en modstandsgruppe holdt til i tårnet under anden verdenskrig. Foto: Mads Hansen
Badeanstalten emmer af historie. Det siges, at en modstandsgruppe holdt til i tårnet under anden verdenskrig. Foto: Mads Hansen

    Alle er velkomne i badeanstalten Spanien. Men elitesportsfolk ses ikke ofte. Dem henviser de gerne til byens øvrige svømmehaller. I Spanien handler det mere om det sociale. Faktisk må man ikke engang springe på hovedet. Foto: Mads Hansen.
Alle er velkomne i badeanstalten Spanien. Men elitesportsfolk ses ikke ofte. Dem henviser de gerne til byens øvrige svømmehaller. I Spanien handler det mere om det sociale. Faktisk må man ikke engang springe på hovedet. Foto: Mads Hansen.

    Senere på året vil de i badeanstalten lave en event, hvor gæsterne får en tur tilbage i tiden. Her vil man, ligesom i de gode gamle dage, kunne komme og få et bad og blive skrubbet med træuld på ryggen. Foto: Mads Hansen
Senere på året vil de i badeanstalten lave en event, hvor gæsterne får en tur tilbage i tiden. Her vil man, ligesom i de gode gamle dage, kunne komme og få et bad og blive skrubbet med træuld på ryggen. Foto: Mads Hansen

Ferie på badeanstalten: Tag et svømmetag i historien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce