Byens ældste specialbutik: Vi savner unikke kollegaer på Strøget

En specialbutik med mange års erfaring. Harder på Strøget er efterhånden en sjældenhed i byen, og det ærgrer man sig over i butikken. Foto: Axel Schütt

Byens ældste specialbutik: Vi savner unikke kollegaer på Strøget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Herretøjsbutikken Harder er landets ældste og helt sin egen. Ejeren ekspederer, skifter pærer, står for markedsføringen - og savner selskab.

AARHUS: Harder er en institution i byen. Det er landets ældste herretøjsforretning, og en butik på knap 500 kvadratmeter kun med herretøj, hvor ejeren selv går på gulvet, skifter pærer og står for markedsføring og udskiftning af billeder i vinduet.

Harder er på mange måder en sjældenhed i Aarhus. I en storby helt generelt.

For mens der bliver flere og flere kædebutikker i bybilledet og i særdeleshed på Strøget i Aarhus, og de mindre ejerdrevne butikker bliver færre, står herretøjsforretningen på Strøget lige ved Clemensbro, som et fyrtårn. På 63. år.

- Det er en stor fordel, når ham, der har været med til at indrette og udvikle butikken, også er ham, der går på gulvet, som Henrik Jensen, nuværende indehaver, siger det.

Siden 1895 har Harder solgt herretøj i Aarhus. Siden 1954 på Strøget, men fra udstillingsviduet i Søndergade 1 har ejer Henrik Jensen måttet set de andre uafhængige butikker forsvinde, mens kæder er rykket ind. Foto: Axel Schütt
Siden 1895 har Harder solgt herretøj i Aarhus. Siden 1954 på Strøget, men fra udstillingsviduet i Søndergade 1 har ejer Henrik Jensen måttet set de andre uafhængige butikker forsvinde, mens kæder er rykket ind. Foto: Axel Schütt

Kedelig tendens

Siden 1895 har Harder solgt herretøj i Aarhus. Siden 1954 på Strøget.

Forskellene på kædebutikkerne og specialforretningerne kan findes i ovenstående citat.

I ejerskabet og fagligheden, i passionen for faget og forretningen, mener Henrik Jensen, der ærgrer sig over, at der i hans tid på Strøget er blevet færre og færre af Harders slags.

- Jeg savner flere butikker med kant, attitude og personlighed. Jeg håber, det kommer, men hånden på hjertet, så tror jeg det desværre ikke.

Siden han startede hos Harder i 1998, har han haft dagligt udsyn til Strøget og udviklingen i udvalget af butikker.

- Der har været en kedelig tendens til, at der rykker flere og flere kæder ind. Går man en tur op til jul, kan det være svært at finde en unik gave. Butikkerne sælger det samme, er ens indrettede, og er ligesom dem i Horsens, Vejle og Kolding, lyder det fra Henrik Jensen.

- Vi har kunder udenbys fra, som fortæller, at de kommer fordi, vi ikke er som alle de andre og har de samme varer som alle de andre.

Kæde? Nej tak

Med et stort stamklientel og unik placering har den historiske tøjbutik været interessant for større franchises. Og Harder har også tidligere haft mulighed for at blive en del af en større kæde, men har aldrig ønsket det.

- Personligt vil vi gerne være herrer i eget hus. Forretningsmæssigt er vi ikke underlagt en kædes krav om, at f.eks. 70 procent af varerne skal være fra en bestemt producent. Vi har kun ting i butikken, som vi selv synes om, og som vi kan stå inde for, siger Henrik Jensen, der er butikkens kun fjerde ejer.

- Vi betragter os lidt som tøjsnedkere. Vi har ikke kun stangvarer i størrelse medium, men er faglærte, passionerede nørder, som gør en dyd ud af, at alle skal finde lige det tøj, som passer til dem, siger han.

Vi kortlægger, hvor få specialbutikker der er tilbage i Aarhus og i særdeleshed på Strøget. En af de tilbageværende er Harder, som er landets ældste herretøjsforretning. 
Ejeren er Henrik Jensen
Foto: Axel Schütt
Harder har siden 1954 ligget på Strøget og blev i 2015 udvidet med en ekstra etage, hvor der er tid og plads til at klæde kunderne i det helt rigtige jakkesæt. Foto: Axel Schütt

På fornavn med kunderne

I 2007 gik et glidende generationsskifte i gang i butikken. Henriks far Flemming startede i butikken i 1969, købte den i 1977, inden han 30 år senere gik i gang med at overlade stafetten til sønnen. Flemming Jensen er stadig i butikken.

- En af fordelene ved en specialforretning er også, at der er et mere fast personale, som kan være mere personlige ved kunderne. Jeg tror næsten, vi kan navnene på halvdelen af vores kunder. Samtidigt har vi et spændende sortiment, hvor der er plads til tøj, som en kæde ville fravælge, fordi det ikke sælger nok, men hvor vi kan beholde det, fordi det er sjovt eller passer til en meget specifik målgruppe, siger indehaveren.

På især de sociale medier er mange århusianere gode til at lufte deres ærgerlighed og frustration, når byens butiksinstitutioner løbende lukker ned. Senest eksemplificeret ved lukningen af Chas E og Borgportens Isenkram.

Men en ting er at ærgre sig, noget andet er at støtte op.

- Man skal som forbruger huske at bruge de butikker, man gerne vil beholde. Hvis byen skal have en mangfoldig butiksrepræsentation, skal det sikres af forbrugerne. Det er ikke en politisk opgave, men det frie marked, der bestemmer, siger Henrik Jensen.

Byens ældste specialbutik: Vi savner unikke kollegaer på Strøget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce