Se kort: Specialbutikkerne er forsvundet fra Strøget

113 af Strøgets 120 butikker er i dag kædebutikker eller flagskibsbutikker. Vi har kortlagt de sidste enerbutikker og diskuteret udviklingen med en fremtidsforsker, formanden for cityforeningen og Strøgformaden. Foto: Axel Schütt

Se kort: Specialbutikkerne er forsvundet fra Strøget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kun syv af 120 butikker på Strøget er enerbutikker, hvor ejeren selv driver forretningen og kun har en. Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl frygter, at Strøget ender som et vindblæst og kedeligt centrum.

AARHUS: En æra er slut.

Sådan lød det fra flere fronter, da specialbutikken Chas E i oktober måtte lukke ned efter næsten 100 år på Strøget.

I morgen åbner Bestseller det nye butikscenter, Rømerhus, på 1300 kvadratmeter med masser af Bestseller-varer.

I alt er der i 2017 syv butikker fra Strøgets start ved Bispetorvet og ned til Banegården, der ikke er kædeforretninger eller flagskibsbutikker. Til sammenligning har Bestseller mere end 20 butikker i byen - mange af dem på Strøget.

Fremtidsforsker Anne-Marie Dahl kalder udviklingen naturlig og præcis som i resten af verden, men hun frygter samtidig, at Strøget i Aarhus, skal blive som i København.

- Vindblæst og kedeligt, som hun kalder det.

Hun bakkes op af Henrik Jensen, der driver landets ældste herretøjsbutik, Harder.

- Kædebutikkerne sælger det samme i alle byer og er ens indrettede. Forskellen på dem og os er passion for faget og forretningen. Jeg savner butikker med kant, attitude og personlighed, siger han.

Savner mangfoldigheden

- Hvis Aarhus vil være bæredygtig, kulturel og rethinke sig selv, skal Strøget og byen også signalere det. Der kan man frygte for udviklingen, for vi har brug for butikker, der skaber liv, siger hun, der dog også mener, at der stadig er hyggeligt på byens strøg, selv om der kun er ganske få af de uafhængige butikker tilbage.

Strøgformand Lars Svendsen har været en del af det århusianske byliv, siden det bestod af lutter enerbutikker. Det var en anden tid og han savner mangfoldigheden fra dengang, man havde en handskebutik, en hattebutik og en strømpebutik med en dybt personlig betjening. Men han mener også, at de morderne tider er bedre for forbrugerne end de gode gamle dage.

- De mange kædebutikker og mærkevareforretninger, har mange flere varer og oplevelser, end butikkerne nogensinde før har haft. De har simpelthen mange flere ressourcer, siger Lars Svendsen.

Direktøren for Aarhus Cityforening påpeger, at byen er fuld af enerbutikker. De ligger i sidegaderne.

- Man skal ikke se Strøget isoleret. Indenfor få minutters gang kan man finde helt andre butikssammensætninger i for eksempel Jægergårdsgade, Nørregade, Borggade og Latinerkvarteret, siger Claus Bech.

Ener-butikkerne
Stiften har i forbindelse med kortlægningen defineret ener-butikkerne sådan her:
  • Der er kun en af slagsen.
  • Der er bare en enkelt ejer eller en familie bag.
  • Ejerene vælger selv sit vareudvalg, styrer butikkens økonomi og er den absolut ansvarlige.
  • Butikken er ikke en del af en kæde, men kan godt have indkøbssamarbejder.
  • Stiften har i denne omgang valgt at kortlægge Strøget og dets sidegader: Østergade, Sønder Alle og Frederiksgade. Plus Latinerkvarteret.
  • Der er en også stor koncentration af ener-butikker for eksempel i Jægergårdsgade, Mejlgade, Borggade, Guldsmedgade og på Nørre Alle.

Se kort: Specialbutikkerne er forsvundet fra Strøget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.