Formand vil have en afklaring: Må vi låse en dør, eller må vi ikke?

Socialtilbud Midt har bedt bostedet Sølund om at sætte vriderlåse på beboernes havedøre, så de er i stand til selv at betjene døren og skaffe sig fri adgang ud. Det bekymrer Jeanette Tikøb, som tidligere har fortalt til avisen, at hun frygter, at hendes bror vil gå ud uden opsyn uden at være i stand til at tage vare på sig selv. Arkivfotos: Jens Thaysen og Erik Jepsen/Scanpix

Formand vil have en afklaring: Må vi låse en dør, eller må vi ikke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landsbyen Sølund er ikke det eneste bosted, der er kommet på kant med loven ved at skærme borgere med låste døre. Fagforbundet Socialpædagogerne efterlyser afklaring, så medlemmerne ikke skal arbejde i uvished.

SKANDERBORG: Bostedet Sølund er i denne uge blevet varslet påbud og skærpet tilsyn. Årsagen er, at Sølund har benyttet lås på døre og hasper på havelåger til at beskytte svært udviklingshæmmede beboere mod at fare vild eller komme til skade.

Det er ulovligt, påpeger Socialtilsyn Midt, som hæfter sig ved, at den personlige frihed ifølge grundloven er ukrænkelig for alle borgere, også borgere med handikap.

Sagen om Sølund er ikke unik. I 2014 overtog fem socialtilsyn opgaven med at føre tilsyn fra de 98 kommuner, og siden da har der været flere tilfælde af lignende sager.

Bo Mollerup, direktør for Socialt Lederforum, som er interesseorganisation for handikap- og psykiatritilbud, genkender dilemmaet.

- Set fra min stol er det ikke kun et spørgsmål om, hvordan man gør i Skanderborg. Det er også en problemstilling, vi ser andre steder, siger han.

- Især omkring de aflåste yderdøre tror jeg, at flere af vores omkring 330 tilbud føler sig udfordret. Det er jo hele frihedsbegrebet, som er kommet på værksted, forklarer Bo Mollerup.

Benny Andersen, formand for fagforbundet Socialpædagogerne, bekræfter, at det at skærme borgere med låste døre er en praksis, som bliver brugt flere steder.

- Det er ikke noget, man bare kan gøre, fordi et menneske har et handikap. Men man kan sagtens være i en situation, hvor man fagligt vurderer, at det eksempelvis er bedst for borgeren at blive skærmet i 20 minutter, siger Benny Andersen.

Han tolker reglerne sådan, at låste døre kan bruges i yderste konsekvens, hvis borgerne er til fare for sig selv eller andre, og altid på baggrund af en faglig vurdering.

- Som jeg vurderer det, har vi den mulighed i dag, siger han.

Skærpet tilsyn
Socialtilsynet kan ifølge lov om socialtilsyn træffe afgørelse om skærpet tilsyn.

Afgørelser om skærpet tilsyn er reserveret til de tilfælde, hvor socialtilsynet er så bekymret for indsatsen i tilbuddet, at der træffes afgørelse om påbud og iværksættes en proces, som kan føre til ophævelse af godkendelsen.

Afgørelse om skærpet tilsyn kan træffes for tre måneder ad gangen.

Forlanger fri adgang

Socialtilsyn Midt ser ikke samme mulighed for tolkning af reglerne. I brevet, hvor socialtilsynet varsler både påbud og skærpet tilsyn med Sølund, skriver tilsynsmyndigheden at aflåste områder eller afdelinger, hvor borgeren ikke uden videre har mulighed for at forlade området, opfattes som indespærring uden hjemmel i loven.

En lignende sag har ramt døgninstitutionen Egeskovhus i Hald Ege ved Viborg. Institutionen, som er bo- og aflastningstilbud for børn og unge, har indrettet alle døre, så de kun kan åbnes og lukkes af voksne. Det er ifølge Viborg Stifts Folkeblad sket på baggrund af en ulykke i sommer, hvor en syv-årig pige fra institutionen blev fundet druknet i en nærliggende sø. Hun var gået ud gennem en ulåst dør.

Socialtilsyn Midt har siden henstillet, at Egeskovhus sikrer børnene uden at benytte aflåsning af døre og hegn omkring institutionen.

Til Viborg Stifts Folkeblad siger formand børne- og ungdomsudvalget i Viborg Kommune Per Møller Jensen (S):

- Det (at alle døre ikke må være låst, red.) stiller vi os uforstående overfor, idet børnenes sikkerhed skal have højeste prioritet. På den baggrund vil forvaltningen rette henvendelse til Socialtilsyn Midt om at indgå i en drøftelse om at tillade denne foranstaltning.

I Hedensted har bostedet Bækketoften for nylig været under skærpet tilsyn af Socialtilsyn Midt. Årsagen var, at socialtilsynet ved et besøg i august konstaterede, at en beboer ikke havde haft mulighed for at forlade sin bolig via en dør til en lukket gårdhave. Dørhåndtaget var i forbindelse med en ombygning ikke blevet monteret, fordi den vriderlås, der skulle benyttes, var i restordre.

Konsekvensen blev blandt andet, at alle godt 100 medarbejdere blev sendt på kursus i reglerne om magtanvendelse. Det samme har socialtilsynet varslet hos Sølund.

Områdechef Lars Aarup Jensen i Specialområde Autisme under Region Midtjylland, som Bækketoften hører under, mener, at dommen var hård. Men sagen er nu afsluttet og har ikke haft større konsekvenser, fortæller han.

- Konsekvensen at komme under skærpet tilsyn synes vi da var en hård vurdering. Men vi tager reglerne om magtanvendelse meget alvorligt og har også haft ekstra fokus på det siden.

Skaber bekymring

Bag loven om socialtilsyn, som trådte i kraft i 2014, ligger en politisk aftale mellem alle partier i Folketinget. I aftalen er fremhævet flere formål med de fem socialtilsyn, der afløste kommunerne som tilsynsmyndighed. De skal blandt andet sikre mere professionelle og uafhængige tilsyn, systematisk brug af viden frem for tilfældige indsatser og bedre styr på økonomien.

Hos Sølund kan landsbyleder Lone Bahnsen Rodt godt mærke, at sagsbehandlingen har ændret karakter.

- Oplevelsen her fra praksis er, at det er nogle væsentligt andre ting, de går op i end tidligere, siger hun.

Sagerne om de låste døre skaber en stor usikkerhed blandt socialpædagoger generelt, fortæller forbundsformand Benny Andersen.

- Der er et stort behov for at få afklaret, hvad vi må og ikke må. Vi kan ikke leve med, at man i dagligdagen skal være bekymret for, om man bliver bragt i en situation, der er ulovlig, siger han.

Sølund har 14 dage til at formulere et høringssvar, og først derefter vil Socialtilsyn Midt give eventuelle påbud eller iværksætte skærpet tilsyn.

Formand vil have en afklaring: Må vi låse en dør, eller må vi ikke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce