Handikapordfører er klar til at kæmpe for en lovændring

Kirsten Normann Andersen vil bringe sagen fra Sølund videre til ministeren. Arkivfoto: Jens Thaysen

Handikapordfører er klar til at kæmpe for en lovændring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Folketingpolitiker og handikapordfører for SF, Kirsten Normann Andersen, vil stille spørgsmål til ministeren om socialtilsyns fortolkning af loven.

Handikap: Jeanette Tikøb fra Malling skrev kort før jul et opslag på Facebook, der er blevet heftigt delt og kommenteret. I tråden med flere tusinde kommentarer finder man blandt andre folketingpolitiker for SF Kirsten Normann Andersen, der tilbyder Jeanette Tikøb et møde.

Mødet har de to holdt i januar, og på baggrund af det har Kirsten Normann Andersen tænkt sig at rejse sagen i Folketinget.

- For det første er der ingen tvivl om, at Jeanette har en pointe. Argumenterne lyder ualmindeligt velovervejet, siger hun om sagen, der handler om at bostedet Sølund er blevet påbudt at sikre svært udviklingshæmmede beboere fri og ubegrænset adgang ud.

- Når det forholder sig sådan, er det fordi, alle borgere som udgangspunkt skal have mulighed for at leve et frit liv. Det er ikke særlig velset at holde borgere bag låste døre. Deri ligger der en frygt for, at vi kommer tilbage til gamle dage, hvor vi lukkede borgere inde og ikke sikrede dem et værdigt liv, siger den tidligere FOA-formand, der er bosat i Hørning og valgt til Folketinget i Østjylland.

- Så bliver vi nødt til at lave loven om, så vi tillader at dispensere, dér hvor det giver god mening.
Kirsten Normann Andersen, folketingpolitiker og handikapordfører for SF.

Spørger ministeren

Kirsten Normann Andersen mener, at der i loven bør være mulighed for at tage individuelle hensyn, når der er tale om personer med handikap. Samtidig bør tilsynet have flere parametre at vurdere de enkelte sager på.

- For eksempel er det okay at have uhindret adgang til have, når det er sommer. Men ikke hvis det er vinter og minus ti grader, forklarer hun.

Tilsynet bør også forholde sig til normering, mener Kirsten Normann Andersen.

- For lidt personale må aldrig forårsage, at man låser dørene. Omvendt er alternativet at overvåge beboerne 24/7, og det er lige så stort et indgreb i den personlige frihed, mener jeg.

I første omgang vil Kirsten Normann Andersen søge svar hos socialminister Mai Mercado (K).

- Først vil jeg spørge ministeren, hvad der er forhindringen for, at tilsynet træffer en individbaseret afgørelse.

Holder det stik, at lovgivningen, som den er, ikke giver hjemmel til at låse dørene de steder, hvor der er behov for det, er hun klar til at kæmpe for en ændring af reglerne.

- Så bliver vi nødt til at lave loven om, så vi tillader at dispensere, dér hvor det giver god mening, siger Kirsten Normann Andersen.

Handikapordfører er klar til at kæmpe for en lovændring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce