Minister afviser appel om Munkekroen

I 1919 var stedet kendt som Gæstgiver Gården Jylland, nu protesterer Skanderborg Museumsforening mod et forslag om at fjerne bygningens status som fredet. Foto: Huggo Matthiessen, Skanderborg Historiske Arkiv

Minister afviser appel om Munkekroen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museumsforening fik ikke succes med sit åbne brev. Forslag om at fjerne fredningen af bygningen på Adelgade er stadig i høring.

Skanderborg: Kulturminister Mette Bock (LA) har ingen planer om at gribe ind i forslaget om at ophæve Munkekroens status som fredet bygning. 

Den opfordring havde hun ellers fået af Skanderborg Museumsforening, som for nylig sendte et åbent brev til ministeriet. Foreningen håbede at få ministeren til at kortslutte sagen og holde fast i fredningen. Men nu har foreningen fået et svar. 

- Det var som forventeligt, og nu er sagen sparket til hjørne. Hun har nogle dygtige embedsmænd, siger Niels Henrik Petersen. 

Han er bestyrelsesmedlem i foreningen, som har fået et brev fra en fuldmægtig i ministeriet. Heri hedder det bl.a., at ministeren har bedt medarbejderen om at sende et svar. 

- Idet jeg henviser til, at der for nuværende ikke er truffet afgørelse i sagen, og at kulturministeren er klageinstans, vil jeg henvise til, at I er omfattet af den offentlige høring og dermed kan afgive høringssvar i affredningssagen inden 9. februar 2018, hedder det i brevet. 

Mange navne
Ejendommen på Adelgade 49A blev fredet i 1919, og de fleste kender stedet under navnet Munkekroen. Men den har også gået under navne som Bangs Gård og Skrustikken. Bygningen er fra 1700-tallet, da man begyndte at bygge udenfor kongeslottets volde. 

Gæstgivergården Jylland er et andet navn, og da stedet var svært at komme fra igen, fik det øgenavnet Skrustikken. I 1950 hed det Rytterkroen og var berygtet for hyppige værtshusslagsmål, og derfor skiftede navnet til det mere fredelige Munkekroen.

Afgøres først næste år

- Jeg forventer, at vi sender et svar på høringen, siger Niels Henrik Petersen.

Spørgsmålet om, hvorvidt Munkekroen fortsat skal have status som fredet bygning eller ej er i øjeblikket ude i en offentlig høring. Den slutter 9. februar, og herefter har Slots- og Kulturstyrelsen tre måneder til at afgøre sagen. 

Hvis styrelsen siger ja til at ophæve fredningen, kan man klage til kulturministeren. 

Ifølge museumsforeningen begyndte bygningens forfald i 1970'erne, og det kan ikke lastes den nuværende ejer.

Foreningen mener, at hvis man følger ønsket om at fjerne Munkekroens status og dermed gøre det muligt at rive resterne ned, så er det et signal til andre ejere af fredede bygninger. 

Munkekroen blev fredet i 1919, men trods mange henstillinger og påbud om at restaurere bygningen, har den fået lov at forfalde. I de sidste år var der restaurant på adressen, men siden 2009 har der ikke været liv i bygningen. 

Minister afviser appel om Munkekroen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce