Mor til autist: Det er omsorgssvigt at min søn kan gå ud

Rikke Naundrups 23-årige søn Christian forlod sin lejlighed Sølund en aften i oktober og var væk i en time. Privatfoto

Mor til autist: Det er omsorgssvigt at min søn kan gå ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rikke Naundrups søn Christian forlod i oktober sin boenhed på Sølund, fordi døren ikke var låst. Og det var helt efter reglerne, at han kunne det.

SKANDERBORG: 4. oktober klokken 18 ringede telefonen hjemme hos Rikke Naundrup i Skanderborg med et af de opkald, man som pårørende til en beboer på Sølund er bange for at få. Sønnen Christian havde forladt sin lejlighed på boenheden, og personalet vidste ikke, hvor han var gået hen.

- De ringede og sagde, at han havde forladt boenheden og spurgte, om han skulle være gået hjem? Det har han godt nok aldrig gjort, men det kunne jo være, for vi bor lige ved siden af Sølund. Men det var han ikke, fortæller Rikke Naundrup.

Så hun griber sin cykel og får fat i en nabo, som hun kører ud og leder efter Christian med.

- Der er en del søer og vådområder hernede, og jeg frygtede jo, at jeg skulle finde min søn i et af dem, fortæller hun om den onsdag aften.

Heldigvis finder Rikke Naundrup Christian i nærheden, i et skur som ligger på en nærliggende bakketop. Christian står barfodet og i undertøj og trykker sig op ad den ene væg og er tydeligt meget bange.

- Når Christian kommer hjem i sin lejlighed, kan han godt lide at smide sit tøj og gå rundt i undertøj, og det må han jo gerne der. Men det var 10 grader og tusmørke den dag, fortæller Rikke Naundrup.

- Vi regner jo med, at de passer på dem

Hun får hjulpet Christian tilbage til Sølund og snakker med en pædagog.

- Jeg er selv sygeplejerske, så jeg spørger hende, om det her ikke er en utilsigtet hændelse, som vi ville kalde det? Nej, siger hun, de har lige haft besøg af tilsynet, som har sagt, at dørene ikke må være låst, siger Rikke Naundrup.

Hun mødes derfor med lederne af boenheden næste formiddag, som kan fortælle, at der desværre ikke er så meget, de kan gøre. De er lige så frustrerede som hun er, men tilsynet er ikke til at rokke - de skal overholde loven. Og det er med til at give Rikke Naundrup den følelse af magtesløshed, som hun nu har siddet med siden 4. oktober.

- Begge vores sønner bor på Sølund, og vi regner jo med, at de passer på dem derovre. Så derfor synes jeg, at det er et stort omsorgssvigt, at man lader dem gå ud, siger hun og understreger, at det ikke er et spørgsmål om normering.

- Som så mange andre autister, så elsker Christian at være alene - han kan gynge på legepladsen i flere timer i træk - så hvis der hele tiden skulle stå en pædagog og holde øje med ham, så ville det også være et indgreb i hans personlige frihed, siger hun.

Der er midlertidige løsninger, som kan hjælpe. For eksempel kan man installere en alarm på Christians havedør eller give ham en GPS på, som pædagogerne gør nu, hvis han eksempelvis går ud på legepladsen. Men det må man højest i otte måneder ad gangen, og derfor er det ikke en holdbar løsning.

- Og så kan han jo forlade boenheden, uden at det er planlagt, siger Rikke Naundrup.

Hun har dog fået lidt tryghed i, at Sølund - indtil sagen er helt afgjort - låser yderdørene på boenheden. Men indtil den afgørelse kommer, fortsætter hun med at prøve at skabe opmærksomhed om sagen.

- Jeg synes at det er at skære alle over en kam uden at tage hensyn til den enkelte, siger hun.

Sammen med Jeanette Tikøb og andre, arbejder hun videre for at få ændret lovgivningen. Debatten suser derudaf på Facebook og i medierne, og enkelte folketingspolitikere har nu også fået øjnene op for problematikken.

Mor til autist: Det er omsorgssvigt at min søn kan gå ud

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce