Initiativer og sammenhold holder landsby i gang: Hvis vi mangler noget, så skaber vi det bare selv

Den lille landsby Voerladegård ligger som en smørklat mellem Aarhus, Skanderborg, Silkeborg og Herning og har både skov og sø i baghaven. Foto: Axel Schütt

Initiativer og sammenhold holder landsby i gang: Hvis vi mangler noget, så skaber vi det bare selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For at en landsby kan overleve og trække nye beboere til, er det vigtigt, at den brede service som gode muligheder for skole, børnepasning og nærhandel er i orden, fortæller forsker.

VOERLADEGÅRD: Idyllisk ser det ud, når man kommer kørende ad vejen, der fører til landsbyen Voerladegård. Den lille by ligger som en smørklat mellem Aarhus, Skanderborg, Silkeborg og Herning og har både skov og Mossø i baghaven.

Med både børnehave, vuggestue og skole i cykelafstand er byen populær hos børnefamilier, og man oplever umiddelbart heller ikke problemer med at få folk til at flytte til byen, som det af og til ses i andre små landsbyer, fortæller Thomas Hedegaard, medlem af borgerforeningen.

Han medgiver dog også, at den gode placering med blandt andet 14 kilometer til Skanderborg og cirka 35 kilometer til Aarhus har noget at sige.

- Du kan nå meget rundt på 30 minutter, og det er en stor fordel, siger han og uddyber:

- Andre byer har måske ikke en lige så god placering, ligesom de måske ikke har en bus. Derfor er de mere udfordrede.

Thomas Hedegaard holder dog fast i, at byens indbyggere, deres initiativer og samarbejde også spiller en stor rolle:

- Man kan godt sige, at vi har fået den gode placering i forhold til natur, by og arbejdspladser foræret, men andet har vi måttet kæmpe for.

Vi besøger landsbyen Voerladegård og Thomas Hedegaard, til en reportage om landsbydød. 
Foto: Axel Schütt
Hallen, som ses her bag Thomas Hedegaard, blev bygget i 2013, efter indbyggerne i Voerladegård gik sammen i kampen for en ny hal. Langt de fleste i byen har blandt andet bidraget med både penge og arbejdskraft. Foto: Axel Schütt

Den brede service skal være på plads

Særligt de yngre generationer har et voksende ønske om at flytte udenfor byerne, viser flere undersøgelser. Det fortæller Johs. Nørregaard Frandsen der er professor ved Institut for Kulturvidenskaber ved SDU og blandt andet har forsket i landbokultur og landdistriktsudvikling.

- Ønsket om at flytte ud, hvor naturen er, er markant. Samtidig har mange af de unge også et ønske om at være en del af det sociale fællesskab, som man tit finder i det mindre byer, siger han.

Og for at en landsby skal fungere og trække nye beboere til, skal nogle grundlæggende ting være på plads:

- Den brede service skal være i orden. Der skal være gode muligheder for skolegang og adgang til børnepasning.

Netop en vuggestue har de i Voerladegård, og den er faktisk også et resultat af indbyggernes engagement.

Den private vuggestue blev etableret i 2011 af en indbygger i Voerladegård, der ikke kunne få plads til sit barn hos én af byens fire dagplejere:

- På en måde kan man godt sige, at hvis vi mangler noget, jamen, så skaber vi det bare selv, lyder det med et grin fra Thomas Hedegaard, der selv har døtrene Selma og Alberte i den private vuggestue.

Thomas Hedegaard med datteren Selma, der sammen med lillesøster Alberte går i den private vuggestue Katanjegården. Vuggestuen grundlagde Susanne Haudrup i 2011, da hun ikke kunne få plads til sit barn hos en af byens fire dagplejere. Foto: Axel Schütt

Plads til at udfolde det sociale

Udover at den brede service skal være i orden, mener Johs. Nørregaard Frandsen også, at forudsætningen for en god landsby er, at der er steder, hvor beboerne kan mødes:

- Der skal være særlige faciliteter, som rummer sociale mødesteder. Det kan være forsamlingshuse eller skoler.

Et socialt mødested i Voerladegård finder man blandt andet i den store multihal, der blev opført i 2013.

Skanderborg Kommune havde i første omgang bevilget 3,1 millioner kroner til at renovere skolens gamle gymnastiksal. Det var dog ikke nok, ifølge indbyggerne - der var behov for en større idrætshal. Derefter blev der samlet flere hundrede tusinde kroner ind, ligesom mange lagde frivillige arbejdstimer i projektet.

- Det er virkelig en stor gave for byen, at vi har fået den hal, siger Thomas Hedegaard. Hallen benyttes i stor stil af både børnehave, vuggestue og skole, men også af private foreninger, der blandt andet udbyder zumba-, fodbold- og håndboldhold.

Generelt har indbyggerne i Voerladegård et godt samarbejde, hvor man kommer hinanden ved. Noget, der tiltalte Thomas Hedegaard da han skulle flytte fra Frederiksbjerg, hvor han havde boet i flere år:

- Jeg lærte jo aldrig min over- eller underbo at kende. Jeg vidste ikke engang, hvad de hed. Det er helt anderledes herude, fortæller han.

Vi besøger landsbyen Voerladegård og Thomas Hedegaard, til en reportage om landsbydød. 
Foto: Axel Schütt
De 17 grunde på Blegsø Banke i Voerladegård blev udstykket af kommunen i 2010, men først da borgerforeningen i starten af året lagde energi i at promovere byen, kom der skub i salget. Foto: Axel Schütt

Et sted, børnene kan blande snolder

Som en del af den brede service peger professor Johs. Nørregaard Frandsen også på, at det er vigtigt, at der er mulighed for lokalhandel i nærheden. Ikke nødvendigvis i landsbyen, men i hvert fald indenfor rimelig afstand.

Sådan er det i Voerladegård, hvor nærmeste indkøbsmulighed ligger cirka seks minutter væk i bil. Man skal altså starte bilen, hvis man mangler mælk, fredagsslik eller sukker.

Heldigvis er langt de fleste, der bor i byen, udstyret med en bil, men indbyggerne drømmer stadigvæk om at få deres egen lille købmand. Det skal være et sted, hvor børnene selv kan gå hen og blande deres fredagsslik, og hvor gamle fru Hansen kan købe mælk.

- Men vi er jo ikke blåøjede og ved godt, at vi nok ikke kan få et decideret supermarked, der har åbent syv dage om ugen.

Der bor godt 600 indbyggere i landsbyen, og langt de fleste er børnefamilier, fortæller Thomas Hedegaard. Men med både skole, fire dagplejere, vuggestue og børnehaven har byen også gunstige vilkår for folk med børn. Foto: Axel Schütt

Hvad kan lade sig gøre?

I beboerforeningen forestiller de sig, at det kan være en butik med primært lokale varer og enkelte kioskvarer.

- Det kunne jo være fint, hvis privatpersoner kunne sælge æbler eller æg i butikken, siger Thomas Hedegaard.

Derudover drømmer han om, at butikken kan samarbejde med et online supermarked som Osuma eller Nemlig, der kan levere folks bestilte varer til købmanden.

Butikken er dog stadig kun på et tidligt stadie. En arbejdsgruppe er nedsat og skal undersøge, hvad der kan lade sig gøre, og hvad der er lovligt.

- Men vi er fortrøstningsfulde, siger Thomas Hedegaard.

Skolen og børnehaven i Voerladegård ligger tæt placeret - faktisk er lokalerne kun adskilt af en gang, og børnehaven er tit på besøg på skolen. Her ses pædagog Hanne Munch Pedersen med børnene Asger og Bjarke. Foto: Axel Schütt

En landsby er ikke en enkelt enhed

For Johs. Nørregaard Frandsen er det dog vigtigt at understrege, at han ikke synes, at man kan se isoleret på en enkelt landsby:

- En landsby kan slås som en gal for at vise, at den har det hele. Men det er der ingen, der har, siger han.

I stedet skal man kigge på landsbyen som en del af en større sammenhæng, hvor landsbyen i højere grad fungerer som en del af en egn eller et større område:

- Landsbyen er ikke en enkelt enhed. Man skal huske, at en egn består af mere end landsbyen. Det kan i højere grad lade sig gøre for et helt opland at have en god servicestruktur, siger Johs. Nørregaard Frandsen.

En levedygtig landsby
Sidste år nedsatte erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) Udvalget for Levedygtige Landsbyer, der havde til opgave at komme med deres bud på, hvordan man sikrer landsbyernes overlevelse.I april 2018 kom deres rapport med 17 anbefalinger. Mere konkret peger udvalget på, at en bæredygtig landsby har:
  1. Et attraktivt nærmiljø med tidssvarende boliger, en tilpasset bygningsmasse samt adgang til landskab og natur
  2. Nærhed til offentlig og privat service
  3. Tilgængelighed til beskæftigelse og gode muligheder for etablering af virksomhed
  4. Social og kulturel sammenhængskraft

Kilde: Erhvervsministeriet.dk

Vi besøger landsbyen Voerladegård og Thomas Hedegaard, til en reportage om landsbydød. 
Foto: Axel Schütt
Forsamlingshuset danner rammen for både byfester, arrangementer og beboermøder. Foto: Axel Schütt

Initiativer og sammenhold holder landsby i gang: Hvis vi mangler noget, så skaber vi det bare selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce