Socialtilsyn slår fast: Sølund skal under skærpet tilsyn

Sølund kommer nu under skærpet tilsyn. Foto: Axel Schütt

Socialtilsyn slår fast: Sølund skal under skærpet tilsyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Socialtilsyn Midt fastholder i sin endelige afgørelse, at bostedet Sølund skal under skærpet tilsyn. Konsekvensen kan blive, at nogle beboere ikke kan blive i tilbuddet, forudser Sølunds leder.

SKANDERBORG: Mandag eftermiddag har Landsbyen Sølund modtaget den endelige afgørelse fra Socialtilsyn Midt. Tilsynet fastholder, at bostedet for godt 200 udviklingshæmmede borgere skal under skærpet tilsyn.

Samtidig udsteder tilsynet to påbud. Sølunds ledelse og medarbejdere skal 'gennemføre kompetenceudvikling i reglerne for magtanvendelse'. Sølund skal desuden dokumentere, at 'alle borgere bor i boliger, der er godkendt til beboelse'.

Det sidstnævnte påbud omhandler en borger, der bor i et kælderareal, som ikke er godkendt til beboelse. Sølund har ifølge socialtilsynets afgørelse truffet beslutning om at opdatere boligen, så den opfylder gældende krav. Påbuddet frafalder, hvis boligen er renoveret og godkendt senest 1. april.

Det første påbud handler om Sølunds praksis med at låse udvalgte døre for at beskytte de beboere, der ikke kan tage vare på sig selv, hvis de forlader institution uden opsyn.

Hensyn til enkelte

Socialtilsyn Midt vurderer, at Sølund særligt i et enkelt hus har begrænset borgernes frie bevægelighed. Ifølge tilsynet bekræfter husets faglige leder, at yderdørene er blevet låst for at holde en dørsøgende borger inde i tilbuddet. Til gengæld har beboerne haft adgang ud via to terrassedøre. Men disse kan ikke betragtes som centrale hoveddøre, og sådan én skal de have adgang til.

Socialtilsynet lægger desuden vægt på udtalelser fra pårørende, der oplever det som en begrænsning for beboerne, der må bede personalet om lov til adgang ud.

Den fremgangsmåde har Sølund redegjort for i en skrivelse til Socialtilsyn Midt. Men den praksis vurderer tilsynet ikke lovlig.

- Af redegørelsen fremgår det, at borgerne skal kontakte en medarbejder, som kan låse dørene op, så borgerne kan forlade tilbuddet. Socialtilsynet vurderer, at dette ikke sikrer borgerne fri bevægelighed, står der i afgørelsen.

Grundlovens paragraf 71 sikrer alle borgere ukrænkelig frihed. Uden hjemmel i øvrige lovparagraffer er det ikke tilladt at spærre folk inde, fastslår Socialtilsyn Midt.

Svært at rumme alle

Leder af Sølund, Lone Bahnsen Rodt, kalder afgørelsen 'forventlig'. Hun håber fortsat på, at sagen får skabt en debat om, hvordan botilbud ud fra et menneskeligt og etisk synspunkt løser sin opgave bedst muligt og sikrer borgerne et godt liv.

- Giver det overhovedet mening at fortolke grundloven så bogstaveligt i et moderne samfund, hvor vi gerne vil beskytte de svageste borgere? Det tror jeg slet ikke, man havde tænkt ind, da man skrev grundloven, siger hun.

Hun forudser, at tilsynets afgørelse kan få konsekvenser for botilbuddets rummelighed.

- Hvis vi ikke må lave foranstaltninger for individer, som påvirker andre, så vil vi få svært ved at rumme nogle af vores beboere i fællesskab med andre. Det kan betyde, at man vil være nødt til at finde andre boligløsninger for dem, typisk hvor de bor alene, siger Lone Bahnsen Rodt.

Det skærpede tilsyn gælder frem til 12. maj.

Landsbyen Sølund har mulighed for at klage over afgørelsen til Ankestyrelsen.

Socialtilsyn slår fast: Sølund skal under skærpet tilsyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce