Sølund: Vi er stadig udfordret

Sølund er stadig udfordret af, at bostedet ikke fysisk må skærme beboere, der ikke har gavn af fri adgang ud. Foto: Axel Schütt

Sølund: Vi er stadig udfordret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sølund efterlever de påbud, som Socialtilsyn Midt gav, da det i februar satte bostedet under skærpet opsyn. Men de åbne døre giver fortsat udfordringer.

SKANDERBORG: Nøglelåse i havedøre er skiftet med vriderlåse og stort set alle døre i botilbuddet Sølund står ulåst. Ved yderdørene er der monteret døralarmer, som overvåger al færdsel ind og ud.

Ændringerne er sket, efter Sølund i februar blev sat under skærpet tilsyn af Socialtilsyn Midt. Tilsynet skønnede, at bostedets hidtidige praksis med låste døre som fysisk afgrænsning for beboerne var ulovlig. Men selv om Sølund med flere forskellige foranstaltninger er i færd med at efterleve tilsynets krav, er udfordringerne ikke forsvundet, fortæller landsbyleder Lone Bahnsen Rodt.

- Vi er udfordret. Eller rettere, nogle af vores beboere er udfordret. Det er selvfølgelig ikke alle, men de beboere, der har en meget lav kognitiv alder, er udfordret. De bliver stressede, løber ud uden tøj på og bliver væk. De har ikke den afgrænsning, der er behov for.

10-12 af Sølunds i alt 200 beboere har det særligt svært med den ubegrænsede frihed. Hvor ofte det sker, at beboere bliver væk, har Lone Bahnsen Rodt svært ved at svare på. For i det øjeblik, en beboer er uden for personalets synsvinkel, er beboeren i teorien væk, og personalet må i gang med at lede.

- For nogens vedkommende er det en daglig begivenhed, siger Lone Bahnsen Rodt.

Indtil videre er alle beboere kommet sikkert tilbage igen. Men der har været et tilfælde, hvor en beboer fik voldsomme forfrysninger i fødderne, fordi vedkommende ofte løb ud på bare tæer.

- Vi ved ikke alt, hvad der sker. Og vi har beboere, der kan finde på at spise jord og cigaretskodder, så det udgør da en potentiel risiko, siger Lone Bahnsen Rodt.

Magtanvendelse til eftersyn

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) og ældreminister Thyra Frank (LA) har for nylig gennemført et eftersyn af reglerne for magtanvendelse, og de lægger op til en række lempelser.

I en rapport om eftersynet anbefales det blandt andet, at man slækker på kravene til registrering af magtanvendelse, giver mulighed for at flytte borgere, der ikke kan give informeret samtykke, og mulighed for med 'fysisk guidning' at fastholde en beboer eller at følge denne tilbage til boligen, uden at det er kategoriseret som magtanvendelse.

Lone Bahnsen Rodt vil nødigt gå ind i en politisk debat, men ud fra et ledelsesfagligt perspektiv byder hun lempelserne velkomne.

Når det angår registrering af magtanvendelse og flytning af beboere, vil lempede regler kunne fritage et bosted som Sølund for lange, og tunge arbejdsgange.

Til gengæld er lempede regler for fysisk fastholdelse en anderledes speget sag.

- Det kan være en faglig glidebane, der let kan udvikle sig uheldigt. Hvornår er det 'guidning', og hvornår er det magtanvendelse? Det vil i praksis være rigtig svært, mener Lone Bahnsen Rodt.

- Og det løser stadig ikke problemet med den manglende fysiske afskærmning, siger Lone Bahnsen Rodt.

Mai Mercado og Thyra Frank vil i foråret drøfte anbefalingerne med de øvrige partier i Folketinget.

Det skærpede tilsyn med Sølund løber foreløbigt frem til 12. maj.

Sølund: Vi er stadig udfordret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce