Tilsyn forbyder bosted at holde svært udviklingshæmmede bag låste låger

Sølund må ikke sætte hasp på havelågerne og aflåse beboernes havedøre. Sådan lyder en foreløbig melding fra Socialtilsyn Midt. Arkivfoto: Erik Jepsen / Scanpix

Tilsyn forbyder bosted at holde svært udviklingshæmmede bag låste låger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bostedet Sølund må ikke længere låse havedøre og sætte hasp på havelågerne for at beskytte svært udviklingshæmmede beboere. Pårørende frygter, at det vil koste liv. Men det vil kræve en lovændring at lave om, fastholder Socialtilsyn Midt.

Handikap: I september kom Socialtilsyn Midt på anmeldt besøg i Landsbyen Sølund, der er bosted for 215 udviklingshæmmede borgere.

Tilsynet konstaterede, at Sølund i Hus 15/16 havde aflåst havedøre i beboernes lejligheder, ligesom havelågerne er lukket med haspe. Det er i strid med dansk lovgivning, mener Socialtilsyn Midt, som derfor har påbudt Sølund at låse op.

- Det fremgår af Grundloven, at man ikke må frihedsberøve borgere, forklarer tilsynschef Ulla Bitsch Andersen.

I Grundlovens §71 står der i stykke 1; " Den personlige frihed er ukrænkelig. Ingen dansk borger kan på grund af sin politiske eller religiøse overbevisning eller sin afstamning underkastes nogen form for frihedsberøvelse", og i stykke 2; "Frihedsberøvelse kan kun finde sted med hjemmel i loven".

Og hverken i Serviceloven eller andre lovtekster er det at finde, forklarer Ulla Bitsch Andersen.

- Der er ingen hjemmel i lovgivningen, der tillader det, med mindre borgerne er inden for kriminalforsorgen.

- Der er ingen hjemmel i lovgivningen, der tillader det, med mindre borgerne er inden for kriminalforsorgen.
Ulla Bitsch Andersen, tilsynschef ved Socialtilsyn Midt.

Som små børn

Landsbyleder i Sølund, Lone Bahnsen Rodt, har i sagens natur fortolket loven anderledes.

- Indtil videre har vi vurderet, at den fagligt bedste og mest skånsomme løsning har været at have lås på dørene. Ikke forstået på den måde at vi har låst dørene og forladt beboerne. Der er altid vågent personale tilstede. Men beboerne har ikke kunnet gå ud, med mindre en medarbejder har hjulpet.

- Ifølge loven skal de til enhver tid kunne skaffe sig adgang ud, og der har vores fortolkning været, at at vi sikrer den adgang via en medarbejder, forklarer hun.

En stor del af beboerne i Sølund er udviklingshæmmede i svær grad. Kognitivt er mange på samme niveau som vuggestue- eller børnehavebørn.

- Der er ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, at der er ekstra døre og håndtag i vuggestuer og børnehaver. Det er logik, at vi ikke lukker små børn ud, hvor der er veje og trafik. Og det er fuldstændig den samme tilgang, vi har haft til vores beboere, fortæller Lone Bahnsen Rodt.

Netop fordi beboerne er på samme stadie som små, undersøgende børn, er det nærmest uundgåeligt, at en åben dør bliver brugt.

- De er impulsdrevet og har ikke et bevidst ønske om at skulle ud at gå en tur. De går ud, fordi der er en dør, der kan åbnes, forklarer Lone Bahnsen Rodt.

Friheden, der venter på den anden side, er de ikke i stand til at håndtere, og derfor frygter pårørende, at beboere vil komme galt afsted i trafikken eller fryse ihjel i kulden.

Voksne af alder

Tilsynschef Ulla Bitsch Andersen anerkender Sølunds problemstilling. Men hun fastholder, at det vil kræve en lovændring at tillade de låste døre og låger.

- Sølund har nogle borgere, hvor det er svært uhensigtsmæssigt, at de bevæger sig frit omkring uden følge. Det har man løst ved at låse døre. Men det kan man ikke. Der er ikke tale om vuggestuebørn. De er over 18 år, og retten til personlig frihed gælder, uanset om man er handikappet eller ej, fastslår hun.

Sagen er endnu ikke afsluttet. Sølund afleverede i december et høringssvar, som Socialtilsyn Midt i øjeblikket behandler. Det endelige påbud kan påklages til Ankestyrelsen.

Tilsyn forbyder bosted at holde svært udviklingshæmmede bag låste låger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce