Århus Håndbold bliver hægtet af økonomisk: - Det må vi udnytte til vores fordel

Erik Veje Rasmussen ser frem mod en ny sæson i Århus Håndbold. Et grundspil, hvor århusianerne må finde sig i at være underdogs til en top otte placering og dermed slutspilsplads. Arkivfoto: Flemming Krogh

Århus Håndbold bliver hægtet af økonomisk: - Det må vi udnytte til vores fordel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Selvom Århus Håndbold har sagt farvel til en håndfuld spillere, så tror cheftræner Erik Veje Rasmussen på en god sæson. Den tilbageværende gruppe spillere er blevet så gode til at tage initiativ og løse problemerne på banen, at træneren til tider føler, at han ligeså godt kunne nappe sig en gin/tonic ude på sidelinjen.

HÅNDBOLD: Tirsdag aften kan Ceres Arena igen byde på håndbold af øverste skuffe, når Århus Håndbold tager hul på grundspillet i herrernes håndboldliga. Første opgave er mod KIF Kolding, der med nød og næppe bevarede deres position som ligamandskab i den forgangne sæson.

En sæson, hvor den tidligere storklub måtte spænde remmen så meget ind rent økonomisk, at det var tæt på at gå galt. Det har ikke været ligeså voldsomt i Århus Håndbold, men den lokale ligaklub har vinket farvel til en håndfuld spillere, heriblandt Sebastian Henneberg, uden det er væltet ind med prominente afløsere. I stedet bliver klubben kendetegnet af en stærk førstekæde og en bænk fyldt med talent, men begrænset med ligaerfaring.

Holdets rutinerede cheftræner Erik Veje Rasmussen ser dog positivt på den kommende sæson.

- Jeg tror, vi kan få en fin sæson. Målsætninger er ikke at vinde rækken. Målsætningen er at klemme sig med i slutspillet, og så håber vi på, at en række af de unge spillere er kommet så langt i deres udvikling, at vi også kan gøre os gældende, som vi gjorde i sidste sæson.

Han erkender, at Sebastian Hennebergs skifte til norsk håndbold er en svækkelse af holdet, men tilføjer, at de nuværende spillere har rykket sig markant i optakten. Kan de fastholde den opadgående kurve, så føler han, at klubben kan gøre sig gældende.

- Selvfølgelig er vi svækket, men det er ikke mere end hvis folk løfter deres spil, hvilket det tyder på, så kan vi kompensere for det i truppen. Det bliver spændende at se hvad der sker med vores unge folk over de næste par måneder. De har spillet en del i træningskampene og har fået noget erfaring, ligesom Emil Jessen og Jon Katballe har været til verdensmesterskabet med U19-landsholdet, siger Erik Veje Rasmussen og understreger, at han har været godt tilfreds med det, som han har set i træningskampene.

Her er det kun storholdet Paris Saint-Germain, der har formået at besejre århusianerne.

- Det er en spændende udvikling, som holdet er igennem lige nu. Det er virkelig interessant, fordi det er blevet et meget selvkørende hold. Der var optræk til lignende tendenser i foråret, men i optakten har det været lige før, at jeg i faser af spillet kunne sætte mig og drikke en gin/tonic, fordi spillerne selv korrigerede tingene sammen. Det er en stor glæde at opleve, når et hold kommer dertil, siger Erik Veje og understreger, at flere af spillerne er vokset på banen og har tilegnet sig en mening om, hvad der er rigtigt og forkert, og kan kommunikere om tingene. En udvikling, der er kommet i tråd med, at antallet af spillere er blevet færre.

- Sådan noget sker når truppen bliver mindre og mindre. Når der er færre spillere, som er lige gode. Det står mere klart hvem der tegner holdet. I den situation opstår der ofte mere. Flere af dem får en mening om hvad der er galt og hvad der kan gøres. Der skal noget taktisk begavelse til, for du er nødt til at have et vist niveau for at have en klar mening omkring tingene. Det er godt nok nogle år siden, at vi har haft noget lignende det, som vi har lige nu, siger træneren.

Der var optræk til lignende tendenser i foråret, men i optakten har det været lige før, at jeg i faser af spillet kunne sætte mig og drikke en gin/tonic, fordi spillerne selv korrigerede tingene sammen.
Århus Håndbold
I indeværende årti har Århus Håndbold kun misset slutspillet én gang. Det skete i sæsonen 2016/2017. Derudover har Erik Veje og kompagni været fast inventar.Placering i grundspillet

2019/20: ?

2018/19: 7

2017/18: 8

2016/17: 9

2015/16: 3

2014/15: 8

2013/14: 7

2012/13: 6

2011/12: 8

2010/11: 3

Psykologisk fif

Men selvom det er godt, så er Århus Håndbold også sårbare i forhold til skader. Antallet af skuldre til at tage presset er mindre og det vil stille store krav, når holdene løber ind i sværvægterne fra ligaen.

- Når vi rammer dem, så skal vi ramme dagen, siger Veje og fortsætter:

- Vores største udfordring bliver, at de andre hold er fucking gode. Der er godt nok mange hold, som lige har fået lidt ekstra kvalitet. Ribe/Esbjerg spiller ikke en sæson som sidste år igen. Deres pokalkamp tyder på, at de har fået gang i Nicolai Pedersen. Det var også helt grotesk hvordan han løb rundt dernede uden at være til værdi for dem. Sønderjyske har lavet et forrygende indkøb i Jon Andersen. I det hele taget er top 10 bare styrket.

Faktisk er konkurrencen så stærk, at bookmakerne har århusianerne til at slutte på en tiendeplads i grundspillet. Altså uden for slutspil og med udsigt til en kvalifikation om at blive i rækken.

- Jeg har altid hadet at underspille tingene og hente energi ud af udsagnet om, at man ikke kan regne med holdet. Der er ingen tvivl om, at det nogle gange er nemmere for en del spillere at stå sammen om, at vi skal ind og overraske.

Hvorfor hader du den tilgang?

- Det hænger sammen med, at jeg har oplevet en del trænere gennem tiden, også i ligaen, der hele tiden har snakket deres hold ned og har udtalt, at de ikke kan det ene og det andet. Vandt de en kamp, var det helt fantastisk. Som udgangspunkt er det en fin teknik at anvende, hvis man ikke er for ambitiøs og gerne vil skrabe nogle point sammen på baggrund af sådan et psykologisk fif. Jeg tror bare aldrig, at du kan skabe et vinderhold på den måde. Hvis du ikke kan vinde på forhjul, og energien i stedet skal hentes i, at man ikke skal forvente noget af et hold, er ikke sund. Det er ikke en rigtig god måde at skabe gode spillere på. Derfor har jeg gjort det. I år ligger den lidt til højrebenet, fordi alle forventer, at vi vil slutte uden for top otte. Vi ender i under dog-rollen uden vi selv har skabt den, siger træneren.

Århus er ved at blive hægtet af

Positionen som undertippet kan dog meget vel blive permanent i Aarhus. Op til denne sæson har flere af konkurrenterne til top otte lagt ekstra lag på. Profiler er hentet til og har gjort trupperne stærkere, mens Århus Håndbold økonomisk set har problemer med at følge trop.

- Der er meget som tyder på, at vi økonomisk er ved at blive hægtet af, ligesom det ikke tyder på, at vi er i stand til at generere en bedre økonomi. Det ser nærmere ud til, at vi skal skære yderligere ind til benet. Her er det bare vigtigt, at vi er i stand til at udnytte det til vores fordel, fordi det kan gøre os rigtigt interessante for nogle dygtige spillere, der er tidligt i deres karriere. Vi kan give dem plads til at spille. Vi skal simpelthen udnytte vores svaghed og gøre den til en fordel, siger Veje.

Med undtagelse af et halvt år, så har han været i Århus Håndbold i snart 15 år. Han var med, da holdet havde økonomiske kræfter til at kæmpe med de største herhjemme og har også været her i den periode, hvor man skulle finde talenterne og forme dem til topspillere. Men selvom den samlede pakke omkring håndboldoplevelsen er blevet større og mere intens i Ceres Arena i løbet af de seneste sæsoner, så kniber det med at få de helt store med.

- Mange steder i håndbold Danmark bliver tingene ikke bare drevet af kommercielle interesser, men af en gruppe mennesker, som gerne vil vise, at byen kan banke dem fra nabobyen. Se på Skjern og Holstebro. Hvordan fanden skulle du høre om de to byer, hvis det ikke var fordi de havde nogle gode håndboldhold? Specielt Skjern, som er en lokal identifikation. Det har du bare ikke i Aarhus og København for den sags skyld. Prøv at se på hvor svært det har været i København at skabe et hold. Hvis du kigger tilbage til dengang, hvor jeg spillede, var der masser af københavnerklubber som Virum, Gladsaxe og Holte. Det kunne lade sig gøre indtil der kom penge i sporten. I det øjeblik der kom penge i sporten, handler det også om hvor virksomhederne var og om de havde en interesse i et specifikt område, siger Veje og tilføjer, at det kunne være fedt, hvis der kom nogen, som var klar til at skabe et storhold i Aarhus.

- Du kan lave noget der er ret fedt, for ikke så vilde beløb. Der kan du blive en stor fisk i et lille akvarium i stedet for at være den lille fisk i et stort akvarium, men det er svært at sige hvorfor det er som det er i Aarhus.

- Enhver sportsmand og træner vil gerne være med i toppen. Det siger sig selv. Når det er sagt, så er det sådan, at mit daglige virke, og det jeg beskæftiger mig med, er relationen til spillerne, udvikling af spillerne og et forsøg på at vinde kampe med spillerne. Det er en lille gruppe, og den er jo ens lige meget om du har hentet spillere udefra eller fra dit U18 hold. Fornøjelsen ved det daglige arbejde er den samme. Jeg gad godt, at jeg kunne hente de bedste, men det ændrer ikke på min arbejdsglæde, siger træneren og tilføjer, at arbejdet med de unge spillere er utroligt givende for ham.

Åh, Mihail

- Talentudvikling er noget rigtigt interessant noget. Det er faktisk mere interessant end man skulle tro og kan se udefra. Hvis vi får en ny ung spiller, så er der nogle ting, som han kan, og en masse ting som han slet ikke kan. De ting, som spilleren allerede kan, skal man finde ud af, hvordan du kan skærpe yderligere. Og så er der alt det, som han ikke kan. Det spændende ved det, er, at der sidder en prop eller nogle begrænsninger et eller andet sted. Det interessante er her, at de begrænsninger er så vanvittigt interessante, fordi de kan være alle steder. For nogles vedkommende kan det være i barndommen.

- Jeg har talt mig frem til, at det kan findes tidligt i nogle spilleres tilværelse, hvilket betyder, at når de gør noget eller er i tvivl om de må, så har de svært ved at give sig selv lov til det. Hvordan skal du være offensiv på en håndboldbane, hvis du ikke kan tillade dig selv at være arrogant? Hvordan skal du være modstandsdygtig, hvis du ikke er i stand til at give dig selv de gode tanker, der skal til i de situationer, hvor du er presset? En enkelt aktion i håndbolden er jo bærende i hele ens tilværelse på godt og ondt. Tør jeg? Vil jeg? Hvad sker der? Der er så mange facetter. Det handler om at finde nøglen til den lille lås. Nogle gange finder du den, andre gange gør du ikke. I enkelte tilfælde kan du finde nøglen, men personen er ikke i stand til at holde låsen åben, fordi han hele tiden falder tilbage i den dårlige vane.

Flere har været igennem møllen i Århus Håndbold. Flere er kommet videre og har fået skabt sig en god karriere, og så er der dem, der ikke kunne holde låsen åben.

- Jeg havde en højre back i Århus, Mihail Petrovski. Fuck, han kunne være blevet god, hvis han ikke hele tiden tog et lille skridt til højre. Jeg kan stadig huske ham. Han spillede to kampe, hvor han gjorde, som jeg bad ham om. Han scorede 10 mål i en halvleg mod Kiel, men han havde fået en vane, der betød, at når han gik ind over midten, så gik han for dybt til højre og satte sin højre fod for langt frem. Når han gik ind over midten, kom han for langt bagud, hvilket betød, at han ikke kunne skyde ordentligt igennem, ligesom forsvaret ikke troede, at han ville skyde, når han gerne ville trække dem til sig. De gange, hvor det lykkedes at gøre, var han sindssyg god. Hver gang han blev presset, røg han tilbage i vanen og så gik han fra pisse god til nærmest elendig.

Århus Håndbold spiller tirsdag aften mod KIF Kolding i Ceres Arena klokken 18.30.

Århus Håndbold bliver hægtet af økonomisk: - Det må vi udnytte til vores fordel

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.
Annonce