Århusiansk succeshold kører så hurtigt, at pengene ikke kan følge med

Cykelrytterne Nicklas Pedersen (tv.) og Torkil Veyhe diskuterer dagens træningstur på rammen og den noget spændte situation omkring holdets fremtid. Foto: Kim Haugaard.


Århusiansk succeshold kører så hurtigt, at pengene ikke kan følge med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Team Webike-CK Aarhus har været et af de helt store samtale-emner på den hjemlige cykelfront i denne sæson. Holdets blot syv ryttere har igen og igen bidt skeer med de store hold, og har høstet masser af anerkendelse. Alligevel risikerer de at lukke til næste år. Hovedsponsoren trækker stikket.

Det er lidt af et paradoks. Og et alvorligt ét af slagsen.

Team Webike-CK Aarhus har i denne sæson imponeret alt og alle på den hjemlige cykelscene, har mod alle odds - for budgettet er lavt, rytterne betaler tilmed kontingent for at køre på holdet - leveret det ene topresultat efter det andet, men står her og nu alligevel uden hovedsponsor til næste år.

Senest kørte det lille DCU-hold med dets blot syv ryttere elleve UCI-point hjem i de to danske, internationalt besatte UCI-løb, Fyen Rundt og GP Horsens, og vandt tilmed bakkekonkurrencen begge dage. Så det kan ikke gå meget hurtigere end det gør i øjeblikket for det århusianske mandskab.

Men cykelforhandleren Webike, der i to sæsoner ellers har stået bag elitesatsningen, lagt navn til holdet, og egentlig også havde forpligtet sig til et år mere, har valgt at trække stikket i forhold til det succesfulde DCU-hold. Og det gør, at holdet, trods massiv sportslig medvind, i den grad har kniven for struben.

Skal man fortsætte, skal man altså have fundet en ny eller flere hovedsponsorer. Modsat risikerer man i værste fald at måtte lukke ned for eliteholdet, der ellers på så fornem vis har repræsenteret Aarhus i 2016.

»WeBike fik i 2015 en ny ejerkreds, som har ændret WeBikes forretningsmodel. Man har ændret den måde man laver sponsorater på, hvor man tidligere havde fokus på elitesatsninger og enkelte eliteryttere indenfor landevej og mtb, sigter man nu bredere. Derfor fik jeg allerede i efteråret en henvendelse fra den nye ledelse om, hvorvidt vi kunne finde en løsning, hvor Webike ikke var en del af elite-projektet. Vi er nu kommet frem til en løsning, hvor Webike ikke er en del af elite-projektet fra 2017, men forsætter som hovedsponsor i moderklubben CK Aarhus. Den nye aftale med Webike stiller ikke CK Aarhus ringere økonomisk i forhold til den gamle aftale,« lyder det fra CK Aarhus-formand Michael Berling.

Han fortsætter med en vis portion optimisme i stemmen:

»Det giver nogle udfordringer i forhold elite-teamet, som reelt set er uden hovedsponsor, men det er stærke kræfter, som er bag holdet og med støtte fra klubben, er jeg sikker på, at vi nok skal nå i mål. Det har jo været et år over alt forventning på landevejen i år, og derfor har man på teamet også ønsket at udvide og højne setup'et i 2017 i forhold til i år. Alt dette koster penge, og havde man været låst af aftalen med Webike, havde det også givet nogle begrænsninger i forhold til økonomien,« lyder det fra Michael Berling.

Så ja, succes koster, og kan tilmed være for dyr.

Jamen, vi kører jo stærkt

Foran bagerbutikken Briancon på Åboulevarden midt i Aarhus sidder to ryttere og drikker kaffe og spiser forvoksede flødekarameller. Som de ofte gør efter en træningstur på de østjyske landeveje.

Torkil Veyhe og Nicklas Pedersen har været Team Webike-CK Aarhus' to helt store profiler i indeværende sæson, var de to, der hentede de elleve UCI-point hjem i forrige weekend, og nu sidder de her og snakker, kigger frem mod næste udfordring: Søndagens DM-linjeløb i Vordingborg, hvor de godt ved, at de får det svært, »for der bliver altid lige skruet på håndtaget«, men igen sigter efter at give holdet masser af positiv opmærksomhed.

Veyhe og Pedersen har kørt så godt, at de reelt begge er i spil til at komme med på landsholdet til Post Danmark Rundt. Hvilket bestemt ikke er hverdagskost for et dansk DCU-hold. Der er blevet lagt mærke til dem.

»Vi har fået noget respekt. Det er jo fantastisk, når folk fra pro-kontihold efter et UCI-løb kommer forbi bilen, ruller vinduet ned og siger »sgu imponerende kørt, drenge«. Vi har fået mange skulderklap. De lader os heller ikke bare kørt væk mere. De ved godt, at hvis der er en fra vores hold, der rykker, så køres der altså for sejren, og så rykker de med. Det er både og skidt. Vi har gjort så meget opmærksomme på os selv, at de ikke længere bare lader os køre væk. Vi er ikke de små Webike-drenge længere,« kommer det fra Torkil Veyhe.

Men midt i al succesen blinker de røde lamper altså.

Og Torkil Veyhe og Nicklas Pedersen har efter efter dagens tre timer lange tur ude i landskabet, svært ved at forstå, hvorfor det er, som det er. De har begge i den grad leveret varen, kørt op med de bedste, ofte også hurtigere, men her og nu ved de altså ikke, hvad fremtiden byder.

»Det er godt nok en underlig situation, vi står i. Men det er ikke noget, vi har nået at tænke så meget over. Jeg har i hvert fald ikke. Vi prøver at holde fokus på det, vi er gode til, og det er køre på cykel. Det er det, vi kan bidrage mest med. Det giver jo opmærksomhed, kan vi godt mærke, når vi kører resultater hjem. Og det er vel den bedste reklame. Derfra må vi så bare håbe på, at der er nogle, der synes, at det kunne være spændende i fremtiden at være en del af det her hold,« lyder det fra Torkil Veyhe, færing, men som allle på holdet bosat i Aarhus. Og som de andre er han studerende på SU. I næste uge kan han, om alt går vel, kalde sig civilingeniør.

»Det giver faktisk ikke mening, at det rent sportsligt går så godt, som det gør. Vi har hver især nok at gøre i hverdagen. Vi har to på holdet, der er i gang med hver deres ph.d., og vi andre går til eksamen. Men kammeratskabet og kærligheden til sporten har gjort os stærke,« siger han.

Nicklas Pedersen, tidligere kontinental-rytter og pt. på en samlet fjerdeplads i Post Cup'en, napper en slurk af sin kaffe og forsøger at overdøve en lastbil, der kommer drønende forbi.

»Jeg er noget overrasket. De (Webike, red.) havde jo reelt et år tilbage af deres kontrakt, så jeg gik egentlig og tænkte, at når nu det gik så godt, skulle vi nok ud og finde en hovedsponsor mere, så vi kunne træde endnu et skridt op organisatorisk og sportsligt. Men nu er vi jo helt på nul igen,« lyder det fra Pedersen.

»Men det er som sådan ikke noget, der påvirker mig i hverdagen eller ude til løbene, for det handler for mig om at køre på cykel, og så vælger jeg at stole på de folk, der ligger kræfterne i det her. Jeg stoler på, at de nok skal finde en løsning.«

Nicklas Pedersen smiler. Det samme gør sidemanden.

Rytterne på holdet har givet hinanden håndsrækning på, at de vil fortsætte sammen på holdet, men det kræver naturligvis, at der en økonomisk ramme, som kan holde gang i højprofilshjulene. Det kræver, at man kan begynde at give noget tilbage til dem bag holdet.

»Lige nu har vi to mand med ude til alle løb, der hjælper holdet. De stiller op hver eneste gang, frivilligt, får ikke en eneste øre for det, så det er klart, at vi sårbare for sygdom og den slags. For vælter det ene ben, vælter hele læsset. Derfor er det på sigt også nødvendigt, at de folk kan få lidt for at bruge så meget tid på det. Det gør de ikke nu. Alting har bare fungeret på ret dårlige vilkår,« lyder det fra Pedersen.

Ingen erfaring

For Torkil Veyhe og holdkammeraterne vil det være som at smide guld på gaden, hvis holdet skal lukke.

»Jeg føler et stort ansvar i forhold til at få det hele til at fungere. Vi ryttere er en stor del af det her. Vi er selv inde over det hele i forhold til strukturen i hverdagen og når der skal køres løb. På andre hold får de bare at vide, hvornår de skal møde op og så er der ellers sørget for alt. Vi skal selv gøre det meste. Vi henter selv servicebiler, aftaler mødested og står for overnatning. Det hele. Det giver et fantastisk kammeratskab. Vi er afhængige af hinanden. Derfor vil det også gøre ondt, hvis det ikke kan fortsætte,« siger han.

»Vi accepterer jo, at det er som det er. Der er ikke så meget brok på det her hold. Vi kan bare godt lide at køre på cykel og være sammen. Man hører aldrig nogen negativ stemning ude til løbene eller i hverdagen. Her tæller det ikke at sige »årh, jeg gider fandme ikke i dag«. Vi kører, fordi vi synes, det er fedt. Vi møder ikke op af pligt. Og det er nok også en stor del af forklaringen bag vores succes. Vi føler et stort ansvar,« kommer det fra Nicklas Pedersen.

Derfor håber de også på en snarlig afklaring, en positiv én af slagsen, for selvom de begge er i kikkerten hos flere kontinantalhold, vil der allerhelst blive og bygge ovenpå den århusianske pedal-succes.

»Det vil jo ikke være umuligt at finde et andet hold, men det er der bare ingen af os, der har lyst til, for vi har det skide godt, hvor vi er. Det går kun én vej i øjeblikket, og det er fremad.Kunne der komme endnu mere struktur på tingene, kunne vi finde den hovedsponsor, er jeg ret sikker på, at vores sportslige udvikling blot vil fortsætte. Vi kører på lavt budget og kun syv ryttere, hvor andre hold er ti-tolv mand. Kunne vi få lov til at opgradere ville det løfte det hele. Vi vil kun blive bedre,« mener Nicklas Pedersen.

Men tiden er knap.

»De fleste kontinentalhold har jo allerede deres organisation og udstyr på plads til den kommende sæson. Så det er ved at oppe over, hvis man skal have fat i dem, der ligger i niveauet mellem dem og os. Man plejer at sige, at holdene ryttermæssigt er på plads omkring Post Danmark Rundt, så det haster. Det bliver jo også svært for de ryttere, der er på vores hold lige nu at finde noget nyt, hvis vi kommer om på den anden side af august og der ikke er nogen afklaring. Lige nu har vi ikke selv så meget at lokke med. Vi aner ikke, hvad der kommer til at ske,« siger Torkil Veyhe.

Men trampe i pedalerne kan de. Og søndag jagter de altså endnu et godt resultat ved DM i Vordingborg.

Århusiansk succeshold kører så hurtigt, at pengene ikke kan følge med

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
Afspil video
Spillerne siger nej - ledelsen ja. Vidste AaB-spillerne, at de skulle jagte flere mål?
Allan Gaarde fortæller efter AGF-kampen, at spillerne godt vidste, at de skulle jagte flere mål. Hør det her.
Afspil video
Highlights: AaB?s 3-1-sejr mod AGF viste sig ikke at være nok
Kasper Pedersen, Patrick Kristensen og Lucas Andersen scorede målene for AaB, mens Jakob Ankersen lavede AGF?s mål. Men da Esbjerg vandt over Vejle, var det ikke nok for AaB til at sikre sig en plads i Mesterskabspillet.
Afspil video
Balance i regnskabet i Aalborg: Jakob Ankersen scorer for AGF
Jakob Ankersen har bragt AGF på 1-1 mod AaB.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
Afspil video
Spillerne siger nej - ledelsen ja. Vidste AaB-spillerne, at de skulle jagte flere mål?
Allan Gaarde fortæller efter AGF-kampen, at spillerne godt vidste, at de skulle jagte flere mål. Hør det her.
Afspil video
Hør Michelsen og Thomasberg om ophedet skænderi efter dramatisk OB-Randers-kamp
Jakob Michelsen: ?Der er følelser i spil, og Thomas er selvfølgelig frustreret over de lige er røget ud?. Thomas Thomasberg: ?Jeg var frustreret, og vi syntes der er frispark og straffespark dernede?.
Afspil video
Lamslåede og rystede: Se øjeblikket da AaB-spillere hører om mål i Esbjerg
Aab mistede sin plads i det fine selskab i dyb overtid, da Esbjergs mål tikkede ind på storskærmen.