Aarhus får to hold med i ny Basketliga

Bakken Bears blev dansk mester for 16. gang i den forgangne sæson. Arkivfoto: Kim Haugaard

Aarhus får to hold med i ny Basketliga

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bakken Bears får besøg af sit talenthold i Basketligaen i den kommende sæson. Det er godt for rækken og talenterne at få flere hold op, lyder det. Og så lever ligaen med risikoen for potentielt uheldige episoder når de to Aarhus-hold møder hinanden.

BASKETBALL: Først var de ude. Så ville de godt være med alligevel. Men nu har Hørsholm 79ers én gang for alle slået fast. Af økonomiske årsager kan de ikke spille i Basketligaen i den kommende sæson.

Den sjællandske klubs dans frem og tilbage er en foreløbig kulmination på et lidt kaotiske forløb for den bedste danske række i basketball, der tager en ny struktur i brug for den kommende sæson.

Det skulle egentlig have været med ti hold, men nu bliver det altså kun ni. Og det specielle er, at ikke alle hold er med på samme vilkår.

Groft sagt er ligaens fem bedste og mest traditionsrige hold med på vanlig vis. De bliver kaldt Pro A. Derudover er fire hold i Pro B. Til dem bliver der ikke stillet de samme økonomiske krav og de er med i ligaen som en slags overgang mellem 1. division og den gamle udgave af Basketligaen.

Holdene kommer til at møde hinanden fire gange indbyrdes i henholdsvis Pro A og B. Og blot to gange på tværs af grupperne.

Men i sidste ende spiller alle ni hold om det samme DM-trofæ.

Basketligaen
  • I den nye Basketliga bliver de ni hold delt op i to: Pro A og B.
  • Strukturændringen er lavet for at få flere hold i ligaen, hvor der ikke stilles de samme økonomiske krav til B-holdene.
  • De fem A-hold er automatisk kvalificeret til slutspillet, mens de fire B-hold kæmper om de sidste tre pladser. I de to grupper mødes holdene indbyrdes fire gange i sæsonen, mens de derudover møder hold fra den modsatte gruppe to gange, ude og hjemme.
  • Pro A: Bakken Bears, Horsens IC, Randers Cimbria, Team Fog Næstved, Svendborg Rabbits
  • Pro B: Wolfpack Basketball, Stevnsgade Copenhagen, Værløse, Ebaa

To hold fra Aarhus

Og i modsætning til de seneste år, så har Aarhus to hold i landets bedste række.

Bakken Bears (naturligvis) og nu også klubbens såkaldte farmerhold, Ebaa.

Elite Basketball Akademi Aarhus har i flere år deltaget i 1. division med de bedste Bears-talenter. Men nu slipper klubben de officielle bånd til den store bjørn. Man må nemlig ikke have to hold i samme række. Basketligaen har dog tilladt Bears og Ebaa at have spillere med dobbeltlicens, så de kan optræde for begge klubber.

- Det er to helt forskellige profiler. Bears er professionelt, det er Europa Cup, slutspil og DM. Ebaa er et spørgsmål om nogle spillere, der skal synes, det er fedt at spille basketball. De skal blive bedre til det og udvikle sig - og så skal de arbejde eller studere samtidig, fortæller Michael Piloz, der er sportsdirektør i Bears og indtil nu formand for Ebaa.

Det var egentlig aldrig meningen, at Ebaa skulle op i den bedste række. Men et kuld talenter, der gjorde det bedre end forventet i 1. division (de blev nummer to) og en liga, der var nede på maksimalt syv hold "tvang" dansk basketball til at tænke ud af boksen.

- Først og fremmest skal vi kunne se os selv i øjnene. Vi har et projekt, som begyndte med at være rigtig godt for talentudviklingen. Men nu har det bevæget sig, så det ligger et sted imellem talentudvikling og elite. Og derfor skal der være en skarp adskillelse på nogle ting. Formelt set er det to forskellige klubber i Bears og Ebaa. Lige nu er vi i gang med en øvelse om at få afdækket hvilke områder, hvor vi skal sikre, at der er en helt skarp adskillelse af de to klubber. Fordi det har jo fungeret sådan, at der er har været et meget tæt samarbejde mellem de to, siger Michael Piloz.

I er ikke bange for at løbe ind i en situation á la den, Superligaen har haft med Sønderjyske, hvor man kan så tvivl om viljen til at vinde, hvis nu for eksempel Ebaa har brug for en sejr over Bears?

- Jeg tror ikke, at der er noget, Bears vil hade mere end at tabe til Ebaa. Ja, på papiret kan man sagtens forestille sig alle mulige forskellige scenarier, men i praksis er der nogle trænere og spillere, der ikke vil høre på den anden klub fortælle dem, at de er bedre end dem. At forestille sig at man laver en aftale i porten kan jeg på ingen måde se for mig. Hvis Ebaa vil i slutspillet, så må de få de sejre, det kræver. Det bliver ikke Bears, der lægger sig ned. Det kan jeg godt love.

Noget måtte gøres

Også Basketligaen er opmærksom på den uheldige situation, der kan opstå. Men det vægter højere at få plads til danske talenter i ligaen.

- For mig er det ekstremt vigtigt, at vi har et sted, hvor danske børn kan drømme om at komme til at spille. Og for at sikre det, med den måde Basketligaen har udviklet sig de seneste fem-syv år med flere udlændinge, har vi behov for at skabe et sted hvor unge danskere kan spille på et højere niveau, siger Geof Kotila, der er forretningsudvikler i Basketligaen.

En håndfuld klubber er både økonomisk og sportsligt rykket fra konkurrenterne i de seneste år. Og derfor frygtede basketdanmark, at der reelt kun var fem klubber tilbage i ligaen efter sommerferien.

- Vi har indset, at det ikke er nok klubber, der kan spille på det høje niveau som Bakken, Horsens, Næstved, Svendborg og Randers kan. Så derfor vil vi skabe et sted, hvor hold stadig spiller på et højt niveau - men hvor klubberne stadig har en mulighed for at udvikle sig og spillerne for at bygge på.

- Det er en unik struktur, og jeg tror ikke, du kan finde det mange steder. Men vi er alle enige om at give det et forsøg. Vores plan var egentlig at begynde denne struktur fra 2020, men på grund af Hørsholms situation tog vi en beslutning om, at vi måtte gøre noget nu, siger Geof Kotila.

Er I ikke bange for, at der kan opstå en uheldig situation med både Ebaa og Bakken Bears i samme række?

- Ebaa kommer til at have deres egen organisation og deres egne spillere. Vi har lavet en aftale for én sæson hvor de må have dobbeltlicenser. Vi må se, hvordan det kommer til at gå, fordi det er et eksperiment. Men ude i Europa er der flere steder, hvor den største klub i landet har en anden klub, der er en del af den bedste liga. Det er ikke usædvanligt, men det er det i Danmark.

- Man kan altid finde skrækteorier. Men det er ikke noget, vi er bekymret for. Vi tager os af det, hvis der skulle opstå en situation. Men jeg må sige, at de positive ting ved denne struktur opvejer de negative, siger forretningsudvikleren i Basketligaen.

Den nye sæson begynder i september.

Aarhus får to hold med i ny Basketliga

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
Afspil video
Highlights: Ubesejrede AGF hentede tre point i Hobro
Kampen endte 0-2 til gæsterne, hvor Mustafa Amini og Jens Stage blev aftenens målscorere.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Okore efter storsejr mod Hobro: Det var en forløsning
Jores Okore var tydeligt tilfreds efter AaB's 0-5-sejr ude over Hobro i Superligaen.
Afspil video
Skuffet Minor efter ydmygelsen mod AaB: Vi brænder sammen
Rasmus Minor var ked af det og skuffet efter 0-5-nederlaget til AaB i Superligaen.
Afspil video
Bechmann om Hobro-lussing: Den værste præstation i Superligaen nogensinde
Tommy Bechmann var langt fra imponeret over Hobros præstation i 0-5-nederlaget til AaB.
Afspil video
Highlights: AaB ydmygede tamme Hobro 0-5
AaB vandt søndag 0-5 ude over Hobro i Superligaen efter en pragtpræstation af udeholdet.
Afspil video
Highlights: Sviatchenko så rødt da Midtjylland spillede uafgjort i hårdt spillet opgør
Erik Sviatchenko fik direkte rødt, da FC Midtjylland og SønderjyskE mødtes i søndagens Superliga-runde.