Analyse: Denne gang faldt Brasilien med ære, og træneren bør fortsætte

Han og mange andre brasilianere må endnu en gang se langt efter det trofæ de allerheslt vil have. Og som de ikke har vundet i 16 år. Næste chance er om fire år - forhåbentlig med den samme træner. Foto: Silvia Izquierdo/Scanpix

Analyse: Denne gang faldt Brasilien med ære, og træneren bør fortsætte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Èn position var slutrunden igennem et smertensbarn for Brasilien, og en anden blev det mod Belgien. Neymars teatralske opførsel kostede måske sejren mod et belgisk hold, der brugte en heldig tidlig føring til at spille på den måde, det har det bedst med. Og nu kan Belgien ikke længere frasige sig at være guldkandidat.

Den gode nyhed for de brasilianske fodboldfans er, at Tite fortsætter som landstræner.

Det var i hvert fald den melding, flere brasilianske medier viderebragte i minutterne og timerne efter 2-1-nederlaget til Belgien fredag aften.

Og det virker som en god og fornuftig beslutning.

Nej, det kan aldrig være godt nok for Brasilien at ryge ud i en VM-kvartfinale - i det land og for det folk tæller kun titler - men hvis de i det brasilianske fodboldforbund kigger lidt mere på indhold end på resultater, giver det mening at beholde Tite.

En træners væsentligste opgave er at optimere sit holds muligheder for at vinde. Altså at gøre det så sandsynligt som muligt, at holdet får succes.

Det har Tite gjort med sit VM-hold.

Nogle gange kan det være langt mere ærefuldt at blive sendt ud i kvartfinalen end i semifinalen, og kigger vi på den nyere brasilianske VM-historie, fortjener dette hold langt mere respekt end det hold, der kollapsede med 1-7 mod Tyskland for fire år siden.

Dengang var der også 11 spillere, men ikke noget hold eller noget koncept - denne gang var der både og.

Det rakte bare ikke.

Jesus har fejlet

Det var der flere grunde til.

Kigger vi for en stund udelukkende på det brasilianske hold, har der slutrunden igennem været ét åbenlyst problem - manglen på en målfarlig midterangriber. Gabriel Jesus har været Tites foretrukne, og træneren har forsvaret ham ihærdigt og blandt andet rost hans defensive arbejde, men på et så boldbesiddende og chanceskabende hold som det brasilianske, skal man som midterangriber ikke stå tilbage med nul mål og blot et enkelt forsøg inden for rammen efter 406 minutter på banen.

Det er en vanvittig elendig statistik - defensiv værdi eller ej.

Det forblev en gåde, hvorfor Firmino aldrig fik chancen.

På en anden position var Tite tvunget til at skifte ud mod Belgien, fordi Casemiro havde karantæne, og det blev faktisk ikke betragtet som noget stort tab, at Manchester Citys Fernandinho skulle vikariere på den defensive midtbane.

Det blev det.

Ikke blot scorede Fernandinho i eget net efter 13 minutter - den slags kan ske - han lavede heller ikke de frispark og vandt de dueller, man skal på den position. Det kostede det andet mål.

Klasse i nederlagets stund

Men stadig var balancen på det brasilianske VM-hold langt bedre denne gang end for fire år siden, og når man tager i betragtning, at kun midterforsvaret med Thiago Silva og Miranda helt sikkert skal skiftes ud inden næste slutrunde i Qatar om fire år, er der masser at bygge på for Tite.

Han har kun haft dette hold i to år, han har blot tabt to kampe, holdet har kun lukket otte mål ind, spillet til nul i 19 af 26 kampe og scoret godt to mål i snit. Det er værd at arbejde videre med.

Og samtidig synes Tite at være af en støbning, der ikke lader sig rive med af det traditionelle brasilianske hysteri - heller ikke i nederlagets stund.

- Det var en fremragende kamp. Vi havde masser af boldbesiddelse og flere muligheder, men Belgien var bedre til at omsætte deres tilbud til mål. Thibaut Courtois gjorde en kæmpe forskel for dem. Det var en imponerende god kamp mellem to teknisk stærke hold. Trods den smerte, det er at ryge ud, må jeg sige, at kampen var god reklame for fodbolden.

En analyse tilsat masser af ophøjet klasse, når man ved, hvor ondt sådan noget gør på brasilianerne.

Ni blinde dommere

Og vel faktisk også en ret præcis beskrivelse af en kamp, der må være tæt på at blive en VM-klassiker. Måske den lige manglede det sidste drama, måske vi lige manglede en forlænget spilletid for at nå helt derop blandt de mest legendariske VM-kampe.

Den havde Brasilien egentlig gjort sig fortjent til med en forrygende god anden halvleg, da det lykkedes at holde de frygtede belgiske kontraangreb nede på et minimum - Eden Hazard havde en enkelt chance - samtidig med, at der var rigeligt med chancer til mere end den reducering, Renato Augusto stod for med et lille kvarter tilbage.

Brasilianerne vil med rette se tilbage på kampen med en følelse af bitterhed over det straffespark, der ikke blev dømt, da Vincent Kompany fældede Gabriel Jesus 10 minutter efter pausen. Dommeren så et straffespark, det gjorde VAR ikke, og så blev det ikke dømt. Uforståeligt, men måske i virkeligheden en slags regning til brasilianerne for de utallige gange, Neymar har opført sig tåbeligt og teatralsk i denne slutrunde. Så kunne de lære det, de brasilianere...

Langt ude?

Måske, men andre forklaringer kan være svære at finde i en situation, hvor det lykkedes ni videodommere at overse det, alle andre kunne se...

Nødvendig rokade

På det tidspunkt førte Belgien 2-0 efter en perfekt første halvleg. En kaotisk defensiv åbning på kampen af belgierne blev overstået uden brasilianske scoringer, så lavede Fernandinho selvmål, og så havde outsiderne det, som de helst ville have det.

Træner Roberto Martinez blev rost for den taktiske ændring, der blandt andet gav Kevin de Bruyne en mere offensiv rolle, og det blev bestemt også en succes. Manchester City-stjernen spillede sin hidtil mest iøjnefaldende kamp og scorede et fremragende mål.

Men det skal vel også med i den ros af trænerarbejdet, at det vel for næsten alle - åbenlyst med undtagelse af Martinez - har været tydeligt, at de Bruyne var fejlplaceret på den defensive midtbane i de øvrige kampe.

Faktisk var det vel lige præcis det, der var tæt på at sende Belgien ud af turneringen mod Japan i ottendedelsfinalen...

Belgisk svendestykke

Nå, men succesen skal jo forklares med et eller andet, og det blev så mange steder Martinez' ændrede opstilling og taktik. Uagtet, at brasilianerne vandt skudstatistikken 26-8, havde 17 forsøg inden for rammen mod belgiernes fire og - som landstræner Titi også selv sagde - først og fremmest tabte til en uhyre velspillende Thibaut Courtois i målet.

På bundlinjen står, at Brasilien er ude - det er Belgien ikke.

Sejren fredag aften var en slags svendestykke for denne gyldne belgiske generation, der ikke længere kan snige sig langs væggene i denne slutrunde og undgå enhver favoritværdighed.

Spanien er ude, Tyskland er ude, Argentina er ude, og nu er Brasilien altså også ude.

Vejen til guldet ligger om ikke åben, så er den i hvert fald langt mere farbar, end da turneringen startede.

Og når man slår den største favorit af dem alle - Roberto Martinez kaldte selv Brasilien for slutrundens bedste hold - avancerer man helt automatisk selv til rollen som oplagt guldfavorit.

Analyse: Denne gang faldt Brasilien med ære, og træneren bør fortsætte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.