Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Kevin Larsen (21) og Danmark møder torsdag Armenien i Ballerup Super Arena. Arkivfoto: FIBA

Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmarks Basketball Forbund følger eksempler fra Finland og Island i forsøget på at kvalificere sig til EM i 2021. Der er meget lang vej, men en ny landstræner og stor opbakning giver håb. Landsholdet kan vinde første gruppespil af tre torsdag aften imod Armenien.

BASKETBALL: Det er svært at snakke landsholdet med folk i den danske basketballverden uden at de nævner kampen mod Tyskland for snart to år siden.

Efter tre gange overtid vandt det danske landshold 106-102 over de tyske storfavoritter med NBA-spillere på holdet.

Det var i EM-kvalifikationen til slutrunden i 2017, som Danmark endte med ikke at kvalificere sig til.

Men kampen skal ses i et større lys end en mislykket kvalifikation.

Fordi tre år før var landsholdet reelt nedlagt. Der var ingen penge i forbundet og profilerne gad ikke at være med. Efter blandt andet at have tabt 22 kampe i træk lukkede basketballlandsholdet i 2009 og fire år frem.

Derfor var sejren over Tyskland et tegn på, at Danmark er på vej tilbage.

Danmark vil til EM i basketball
  • Danmarks Basketball Forbund har som erklæret mål at Danmark skal kvalificere sig til EM i 2021.
  • Lige nu er landsholdet i gang med den såkaldte prækvalifikationen. Den foregår over to runder.
  • 1. runde består af tre puljer med tre hold i hver. Puljevinderne og den bedste toer kvalificerer sig til 2. runde af prækvalifikationen. Her er de otte nederste hold fra de europæiske VM-kvalifikationsgrupper også at finde. I 2. runde kæmpes der om de første 4 direkte pladser til den endelige EM-kvalifikation der begynder i 2019.
  • Gruppe B
  • Armenien 3 kampe (2 sejre, 1 nederlag)
  • Danmark 3 kampe (2-0)
  • Albanien 3 kampe (0-3)

Ny tilskuerrekord

Nu drømmer de om EM i 2021.

De bedste danske spillere har rent faktisk lyst til at spille for Danmark. Holdet har stadig ikke tabt under træner Erez Bittman og forbundet har allerede solgt så mange billetter, at der bliver sat tilskuererekord for en dansk landskamp med over 2.500 gæster når Armenien gæster Ballerup Super Arena torsdag aften.

Vinder Danmark dén kamp har landsholdet taget det første skridt på vej mod EM i 2021. Et lille skridt, godt nok. Men de vil kvalificere sig videre fra første gruppespil af to i den såkaldte prækvalifikation - altså en kvalifikationsrunde mod Europas absolutte bund inden selve kvalifikationsturneringen begynder.

Det er helt dernede, Danmark starter sin rejse fra.

Vil til EM

Det lyder måske lidt vældigt optimistisk at Danmark skulle gå fra slet ikke at spille landskampe til at blande sig med de allerbedste i Europa.

Men der er kommet tro på tingene efter at lande som Finland og Island har vist vejen ved at opbygge et fundament af landets bedste spillere, som har spillet sammen i mange år og kvalificeret sig til EM.

Den opskrift forsøger man at kopiere i Danmark.

- Vores klare mål er at kvalificere os til EM 2021. Der er en lang og snørklet vej over de næste par år, men vi synes, det ser realistisk ud når vi kigger på spillermaterialet. Så har vi selvfølgelig brug for lidt lodtrækningsheld og så videre. Det virker mere nært og opnåeligt når lande som Island og Finland kan. Mange af vores spillere kender dem og har selv slået dem som ungdomsspillere, siger Steen Guido, sportschef i Danmarks Basketball Forbund.

Danmark var med ved EM i 1955. Men i nyere tid har I været langt fra. Hvor realistisk er det, at I nu går hele vejen?

- Det er svært at putte procenter på når vi ikke kender lodtrækningen. Men min vurdering er, at det er realistisk og inden for rækkevidde.

- Det er første gang hvor alle spillere committer sig til at deltage og det har vi tidligere bakset med. Mange af spillerne har været med omkring U-landsholdene og de kender derfor hinanden rigtig godt og har den samme forståelse for spillet. De klikker ret hurtigt til samlingerne og det håber vi kan ses på torsdag mod Armenien.

- I sejren over Tyskland fik vi bekræftet, at vi havde gang i noget godt. Ikke mindst var det vigtigt politisk for troen på projektet fordi det endnu ikke var lykkes at trække alle vores talenter til. Men holdet viste, at der var noget at bygge på.

- Et projekt som det her kræver kontinuitet over mange år. Det er ikke bare over fem-seks år, som vi tidligere har kørt i firserne, halvfemserne og nullerne inden det blev lukket ned igen. Siden Tyskland-kampen er interessen steget og det bekræfter os i, at det tager tid, men vi tager små skridt hele tiden, siger Steen Guido.

Slut med vandrehjem

Én af forklaringerne på, at det er lykkedes at tiltrække de bedste danske spillere til landsholdet er, at forbundet er blevet mere professionelt.

Det er slut med at sove på vandrehjem og over diskoteker, som det er sket tidligere.

- Jeg har været med landsholdet over flere omgange. Og det har været en rigtig positivt udvikling hele vejen rundt. Fra kost og logi til det sportslige, hvor vi er ubesejrede i det nye setup. Det ser lovende ud, siger landsholdsguard Adama Darboe, der til dagligt spiller for Bakken Bears.

- Det er altafgørende, at vi har de bedste spillere med. Og vi er virkelig godt dækket ind med tre mand på hver position. Det er en hård konkurrence, og det er forhåbentligt noget, som de unge kan se frem imod. Det er utroligt vigtigt med et landshold, som unge kan se op til.

- Vinder vi torsdag skal vi sandsynligvis møde Sverige. Og det bliver interessant. Fordi de har altid været et par skridt foran os fordi de har haft kontinuiteten hvor deres spillere har ønsket at spille om sommeren selv efter lange sæsoner. Og det er dét, man skal gøre i Norden. Det kan vi se hos finnerne og islændingene, der har spillet sammen i plus ti år og kender hinanden godt på og uden for banen. Vi er ikke helt så langt, men de fleste af os har spillet sammen i fem år nu, og vi er godt på vej, mener Adama Darboe.

Som optakt til Armeniens-kampen vandt han og Danmark to testkampe meget overbevisende over Schweiz og Cypern, der også ligger til at gå videre til næste kvalifikationsrunde.

Dansk basketball tager små skridt mod første EM i 66 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: AGF nedlagde Brøndby i målrig affære
AGF vandt søndag aften en 3-2-sejr hjemme over Brøndby i Superligaen.
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: AGF nedlagde Brøndby i målrig affære
AGF vandt søndag aften en 3-2-sejr hjemme over Brøndby i Superligaen.
Afspil video
Falk efter tid ude med piskesmæld: Jeg måtte jagte den bedste udgave af mig selv
Kasper Marker fangede Rasmus Falk til et interview om kampen mellem FC København og FC Nordsjælland.
Afspil video
Hjulmand efter nederlag i Parken: Vi er et godt stykke fra FCK
Kasper Hjulmand og Ståle Solbakken var i studiet for at diskutere Superliga-opgøret mellem FC København og FC Nordsjælland.
Afspil video
Boilesen om Fischer: Han har nogle helt exceptionelle kvaliteter
Nikolaj Boilesen og Viktor Fischer var meget tilfredse med deres holds præstation efter kampen mod FC Nordsjælland.
Afspil video
Highlights: Fischer reddede FC København da Nordsjælland viste tænder
FC København tog alle tre point, da de søndag spillede mod FC Nordsjælland. I en kamp som FCK havde kontrol over, dukkede Andreas Olsen igen op og scorede. Viktor Fischer kom dog kort efter på måltavlen og sikrede FCK sejren.