Den ydmyge storskytte

A-landsholdet er ikke mange år væk for det 17-årige SK Aarhus-talent Mette Tranborg, forudser træner Thomas Høst. Foto: Axel Schütt

Den ydmyge storskytte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun er 17 år og har allerede slået sit navn fast på SK Aarhus? divisionshold. Mette Tranborg bliver kaldt Danmarks største håndboldtalent, men den ydmyge Risskov-pige tager virakken med sindsro.

Det er søndag aften i slutningen af november. SK Aarhus er på besøg hos Tarm-Foersum i 1. division.

Foto: Axel Schütt

Det har indtil videre været en svær sæson for de neongule århusianere. Pointene har været fattigere end ventet, den direkte billet tilbage til ligaen ser mere og mere urealistisk ud, og langtidsskader hober sig op. Holdet er uden slagkraftige profiler som Julie Aagaard, Lene Bendixen, Thilde Mathiassen og Pernille Clausen, så på bænken i Tarm Idrætscenter sidder en ung debutant og venter.

Mette Tranborg
<p>Født: 1. januar 1996</p>

<p>Fysik: 192 centimeter, 80 kilo</p>

<p>Klub: SK Aarhus</p>

<p>Position: Højre back</p>

<p>Kampe: 8, 46 mål</p>

<p>Tidligere klubber: VRI</p>

Hun hedder Mette Tranborg og har som den første nogensinde fået dispensation til at spille seniorhåndbold i Danmark som 16-årig.

»Mine trænere Claus Mogensen og Thomas Høst havde ansøgt om dispensationen, uden jeg vidste det. De havde ikke regnet med at få den, men et par dage før kampen gik den igennem, og så sad jeg pludselig der, nervøs på bænken for førsteholdet.«

Ind på scenen

Holdets største profil, Anna Sophie Okkels, får en alvorlig knæskade i første halvleg og må lade sig udskifte af kampen for i stedet at melde sig ind på det voksende, århusianske lazaret.

Så på banen med Mette Tranborgs 16-årig bentøj. Yngste spiller på seniorbanen i dansk håndbolds historie.

Det er hun ligeglad med. Bolden bliver sendt i nettet syv gange af højre backen, inden Tarm-Foersum mandsopdækker det 192 centimeter-høje stortalent fra Risskov.

Hun ender med at blive kampens spiller og topscorer, og den venstrehåndede back følger præstationen op med ni mål i den efterfølgende kamp på hjemmebanen i Vejlby-Risskov Hallen mod Hadsten.

Mette Tranborg er for alvor trådt ind på håndboldens seniorscene.

Ydmyg og overrasket

Det er torsdag formiddag. Juni måned 2013. Mette Tranborg sidder i klubhuset i Bellevue-Hallen i Risskov. Her hvor det hele startede på Strandvejen ved VRI.

Hun er mødt op for at tale om de sidste tolv måneder, der har været de mest bemærkelsesværdige og hurtige i et ungt håndboldliv.

Klar til at sætte ord på forventningspres, potentiale og hvad der venter hende og resten af Håndbolddanmark i de kommende år.

»Sidste år gik sindssygt hurtigt for mig. Både på landsholdsplan og i klubben. Jeg havde ikke regnet med, at jeg ville blive så vigtig en spiller i kampene for SK Aarhus. Jeg havde forberedt mig på ikke at få så meget spilletid, fordi jeg ikke skulle være den bærende spiller. Men da jeg så fik den rolle, så tog jeg den også, og det overraskede mig selv, at jeg kunne være med på det plan,« siger Mette Tranborg.

Danmarks største talent?

Efter den flyvende start for førsteholdet blev der sendt bundter af verbale roser til den høje århusianer. Både den daværende SK Aarhus-træner, Claus Mogensen, og Hadsten-træner, Daniel Grønhøj Hansen, var ikke sene til at udnævne Mette Tranborg til det største talent i Danmark.

Et mærkat den ydmyge Risskov-pige ikke helt var forberedt på at blive klistret til med.

»Jeg kunne ikke rigtigt forstå, at der var så mange, der begyndte at snakke om mig. Jeg tror ikke selv, jeg havde indset, at jeg kunne blive en rigtig dygtig spiller. Jeg er meget ydmyg af natur, så jeg har holdt det lidt på afstand for ikke at blive for arrogant. Det er vigtigt for mig at tage ros til mig, men stadig sige til mig selv »hey, slap lige af«, når det bliver for meget,« siger Mette Tranborg, der nåede 8 kampe og 46 mål for SK Aarhus' 1. divisionshold i den forgangne sæson.

Klubben ville ikke drive rovdrift på hende, så hun var kun med på førsteholdet, når der virkelig var brug for det. Hun var stadig førsteårs U18-spiller og skulle leve med at have ben i begge mandskaber. Men fra den kommende sæson bliver hun fast bestanddel på divisionsholdet.

»Jeg ser meget frem til at være på ét hold. Der har været lidt forvirring omkring, hvilke kampe jeg skulle spille for hvilke hold i år, så det bliver virkelig dejligt at have en fast base på førsteholdet. Jeg kan lære pigerne bedre at kende, og i forhold til fysikken så bliver det godt for mig at møde nogle spillerne, som er ligeså stærke eller stærkere end mig selv.«

Den fulde pakke

Men det er ikke kun en slagkraftig, målflittig ventrearm og en fordelagtig fysik, der tegner billedet af Mette Tranborgs potentiale, fortæller assistenttræner på førsteholdet og træner på U18-holdet, Thomas Høst.

»Hun er en unik spiller. Det er ikke sikkert, jeg nogensinde kommer til at træne en som hende igen,« siger han og fortsætter:

»Det handler om den fulde pakke. Hun er ikke så stort et talent for det, hun kan, men for det, hun gør. Hun er utroligt moden, og nogle gange er jeg mere imponeret af hendes præstationer udenfor banen end på. Hun er den fremmeste til haltræning og til styrketræning, og hun er ikke kommet sovende til det. Der er mange talenter, som aldrig er blevet til noget, fordi de kan, men ikke vil nok. Mette kan og vil,« fortæller Thomas Høst.

Det hele værd

I august 2012 var hun til VM i Serbien med U18-landsholdet. Hun hørte egentlig til U16-holdet, men fik tilbuddet om at springe et led over. Som truppens yngste og med 19 mål var hun en vigtig brik i det danske triumftog, hvor en guldmedalje blev hevet med hjem fra Serbien til Risskov. En vigtig milepæl for Mette Tranborg, der efter sommerferien starter på 3. g på Egå Gymnasium som Team Danmark-elev.

»Jeg træner meget. Går i skole og passer mine lektier. Så der er ikke meget tid til gymnasiefester og sociale arrangementer på skolen. Men ved VM fik jeg virkelig beviset på, at det hårde arbejde betaler sig. Jeg opgiver meget, men får så en masse andet fantastisk med ved at satse på sporten,« siger hun.

A-landsholdet er målet

Hun har alle kortene på hånden til at bryde gennem talentmuren og ind på Jan Pytlicks landshold inden for en årrække. Ikke bare som endnu et ansigt på holdet, men som profil i nationaldragten på højre back. Men der kan være lang vej endnu, så det beskedne væsen tager intet for givet på forhånd.

»Jeg har meget svært ved at se alt for langt ud i fremtiden. Alt kan påvirke mig, og pludselig kan jeg tænke, at jeg ikke har lysten længere, og så ved jeg ikke, hvor jeg er om fem år. Jeg tager det skridt for skridt. Lige nu brænder jeg utroligt meget for at spille håndbold, og jeg gør alt for at blive en erfaren spiller, der kan komme op og spille for A-landsholdet.«

Men en fast plads på A-landsholdet kan måske være tættere på, end hun tror.

»Man skal selvfølgelig passe på med forventninger og pres, men jeg tror, hun går hele vejen. Om fire-fem år eller før, så er hun fast på A-landsholdet. Der er nok ikke mange ligaklubber, som ikke allerede har ringet til hende, og et af de mest bemærkelsesværdige kendetegn er hendes evne til at omsætte rettelser hurtigt. Andre spillere skal bruge måneder, år, på at ændre på ting og korrektioner. Hun gør det lynhurtigt, og derfor udvikler hun sig hele tiden,« fortæller Thomas Høst.

En velsignelse i forklædning

Selvom Mette Tranborg kom ind på førsteholdet og satte et bemærkelsesværdigt aftryk i den forgangne sæson, så endte det ikke med den budgetterede oprykning for holdet. Skuffelsen gav genlyd i SK Aarhus, og cheftræner Claus Mogensen blev smidt på porten.

Men det kan vise sig at være held i uheld for den århusianske klub og ikke mindst Mette Tranborgs udvikling, at der igen til næste sæson bliver budt på divisionshåndbold i Veljby-Risskov Hallen.

»Jeg tror, det er rigtigt fint, at det er i 1. division, at jeg skal starte med at træne og spille fast. Det havde måske været et for stort skridt at gå direkte i ligaen nu,« siger Mette Tranborg, der på trods af interesse fra flere ligaklubber forventer at bytte den nuværende ungdomskontrakt ud med en voksenkontrakt med SK Aarhus, når hun fylder 18 år til januar.

Den ydmyge storskytte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Trods flot Sana-mål kæmpede OB sig tilbage og fik uafgjort
OB kom bagud med 2-0, da Jakob Ankersen og Tobias Sana scorede for AGF. OB kom dog tilbage i opgøret, da Jacob Barrett og til slut Nicklas Helenius skaffede fynboerne et point.
Afspil video
Et år med AGF og David Nielsen: Man skal kunne absorbere en masse smerte
David Nielsen har allerede rundet sit første år som AGF-træner. I Interviewet giver han et indblik i de op og nedture, der har været på det første år.
Afspil video
Ankersen: Det føles som om, at i Århus for tiden skal man brække et ben for at få straffe
Jakob Ankersen var mildest talt utilfreds med dommeren efter det uafgjorte resultat mod Ankersen?s gamle klub fra Esbjerg.
Afspil video
Kanstrup: Vi kunne have fået tre point hvis han havde set straffesparket
Pierre Kanstrup var ganske utilfreds med, at AGF ikke fik sat deres spil, som de ville, men også med dommeren, som måske skulle have tildelt dem et straffespark.
Afspil video
Highlights: AGF fik sin syvende uafgjort i sæsonen mod Esbjerg
De to overraskende hold i top 6 mødtes i dag i Esbjerg i en kamp, der på ingen måde var noget nær sindsoprivende.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Esbjerg nedlagde Hobro efter stærk anden halvleg
Efter en lige første halvleg var det hjemmeholdet Esbjerg fB, der trådte i karakter og med to mål i anden halvleg sikrede sig sejren over Hobro.
Afspil video
Fra Robert Skovs kanon til Onuachus eminente hovedstød: Se alle målene fra denne Superliga-runde
Der har været rigtig mange flotte mål i den 12. runde af Superligaen, og vi har samlet dem alle i én målpakke. Blandt andet Tobias Sanas lækre ?chip?, endnu en Wilczek-kasse og Robert Skovs skønne langskudsdrøn.
Afspil video
Bo Henriksen bortvist: Det er så pisseringe, mand!
Bo Henriksen blev i Horsens kamp mod Esbjerg bortvist til tribunerne. Efter kampen fortæller han om sin egen oplevelse af situationen.
Afspil video
Bundærlig Solbakken i interview: Overrasker sig selv ved, at han ikke kan give slip
En meget ærlig Ståle Solbakken fortæller om sin trænerkarriere, de afkast, som er i forbindelse med et managerjob, og hvad tiden i FC København betyder for ham.
Afspil video
Marxen efter nederlaget til FCK: Vi er ikke rutinerede og kyniske nok
Erik Marxen var ærgerlig efter nedelaget til FC København, men kunne ikke svarer på, hvorfor det er så svært at præstere på udebane for Randers.