Didier Deschamps på vej ind i eksklusiv klub: På søndag kan han blive en VM-legende

Didier Deschamps vil for de fleste danskere ikke fylde ret meget i fodbold-bevidstheden - nok også på grund af sin ret anonyme spillestil - men han er ikke desto på randen af legendestatus i VM-sammenhæng. Foto: Adrian Dennis/Scanpix

Didier Deschamps på vej ind i eksklusiv klub: På søndag kan han blive en VM-legende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Didier Deschamps kan med en sejr i finalen på søndag blive medlem af verdens meste eksklusive fodboldklub. Indtil videre indeholder medlemslisten kun en brasiliansk professor og en tysk aristokrat uden træneruddannelse.

VM-historien er spækket med store navne.

Spillere, vi aldrig glemmer.

Trænere, vi beundrer.

Superstjerner både på og uden for banen.

Men hvis vi virkelig skærer helt ind til de historiske ben, er der to, der skiller sig afgørende ud.

Mario Zagallo og Franz Beckenbauer.

De indtil nu eneste to, der har vundet et VM som både spiller og træner.

På søndag kan franske Didier Deschamps blive indlemmet i den yderst eksklusive klub. Vi kigger her på, hvad der var engang, og hvad der måske bliver lige om lidt.

Du skal leve i nuet, ikke i fortiden. Jeg nævner aldrig, aldrig, aldrig min egen karriere for mine spillere. Ikke fordi jeg ikke er stolt af det, vi gjorde for 20 år siden, men fordi vi er her for at skrive vores egen historie.
[b]fransk landstræner[/b]

Mario Zagallo

Det var ikke underligt eller påtaget, at den brasilianske landstræner Tite følte sig både beæret, ydmyg og forpligtet, da 86-årige Mario Zagallo besøgte den brasilianske VM-lejr inden afrejsen til Rusland og inderligt bad træneren og holdet om at hente pokalen hjem til Brasilien.

Som han selv havde gjort fire gange.

De første to som spiller, den tredje som træner, den fjerde som assistent.

Mario Zagallo var ikke noget fremtrædende medlem af den brasilianske trup, der vandt VM første og anden gang i 1958 og 1962, men han spillede hver gang, og han scorede immervæk til 4-1 i finalen mod Sverige og en enkelt gang i slutrunden fire år senere i den første kamp mod Mexico.

Otte år senere stod han på sidelinjen og styrede det måske bedste brasilianske landshold nogen sinde til en suveræn VM-titel i Mexico. Godt nok fik Zagallo, eller professoren, som de kaldte ham, ikke den store kredit for den sejr, fordi fornemmelsen var, at enhver kunne have vundet VM med det fantastiske hold, men allerede da skrev han historie.

Og 24 år senere hentede landstræner Carlos Alberto Parreira ham ind som assistent til slutrunden i USA, og Brasilien vandt igen.

Franz Beckenbauer

Det, der på overfladen lignede et sommereventyr a la det, vi senere oplevede med tyskerne i 2006, var 32 år tidligere i virkeligheden et stykke møgbeskidt arbejde tilsat masser af intriger og en hel masse held.

For det vesttyske landshold, Franz Beckenbauer var anfører for i 1974, måtte igennem den ultimative ydmygelse og en intern magtkamp, inden det blev rigtigt godt. Efter 0-1 mod DDR i gruppespillet, tog Beckenbauer magten fra landstræner Helmut Schön og satte selv holdet. Det hjalp. Tre sejre over Jugoslavien, Sverige og Polen i mellemspillet sendte værterne i finalen.

En finale, som Vesttyskland reelt burde have tabt til et bedre hold. Men Holland og Johan Cruyff tog for let på opgaven, Gerd Müller lavede et af sine typiske mål til 2-1, og Sepp Maier spillede sit livs kamp i målet. "Der Kaiser" tog som den kun anden tysker imod VM-pokalen.

16 år senere er det billede, vi vel bedst husker, en Franz Beckenbauer, der helt alene går rundt på Roms olympiske stadion med en guldmedalje om halsen.

Kejseren af Rom.

Kejseren af VM.

Han var ikke træner for det tyske landshold, det kunne han ikke blive, fordi han ikke havde papirerne i orden, så de kaldte ham Teamchef. Og som sådan førte han først Vesttyskland i VM-finalen i 1986 og siden til titlen fire år senere. 2-1-sejren over Holland i ottendedelsfinalen - den med lama-dramaet mellem Frank Rijkaard og Rudi Völler - sejren over England efter straffespark i semifinalen og Andreas Brehmes sejrsmål på straffespark kort før tid i finalen var højdepunkterne i en slutrunde, der tillod Beckenbauer at gøre Mario Zagallo selskab i alletiders mest eksklusive fodboldklub.

Didier Deschamps

Og nu står der så en 49-årig franskmand og banker på og vil også gerne være med i hulen.

Han har opfyldt den første del af optagelses-ritualet - VM-sejren som spiller.

Det var Didier Deschamps, der i den rolle, som Ngolo Kanté har på det nuværende franske landshold, og som anfører førte Frankrig til den første VM-titel nogen sinde i 1998.

Det skete bestemt ikke uden drama. Den senere matchvinder i finalen, Zinedine Zidane, blev smidt ud i den indledende gruppekamp mod Saudi Arabien, Frankrig var ude i straffespark mod Italien i kvartfinalen, og i semifinalen måtte forsvarsspilleren Lilian Thuram hjælpe til med begge scoringer i 2-1-sejren over Kroatien.

I finalen var der så ingen tvivl - Zidane scorede to gange i 3-0-sejren over Brasilien, og 12. juli 1998 kunne Didier Deschamps som den første franskmand nogen sinde løfte VM-pokalen.

Og næsten præcis 20 år senere kan han så måske få lov til det igen.

Hans franske landshold går i hvert fald ind til finalen på søndag i Moskva som klar favorit.

På den ene side ikke den store overraskelse, eftersom Frankrig jo var nævnt som en af topfavoritterne til titlen før turneringen, men på den anden side ikke forventeligt efter en mildt sagt tøvende start på slutrunden.

I ingen af de tre indledende kampe mod Australien, Peru og Danmark viste franskmændene tilnærmelsesvis skræmmende styrke, endsige verdensklasse, men Didier Deschamps havde jo en pointe, når han igen og igen sagde, at det i en lang turnering drejer sig om at toppe på det rette tidspunkt.

Det ser franskmændene ud til at mestre til perfektion. De seneste tre kampe har været uhyre overbevisende. Mod Argentina imponerede offensiven, mod Uruguay stod den defensive struktur og organisationen sin prøve uden vaklen, og mod Belgien i tirsdagens semifinale var Frankrig lige den tand bedre, der retfærdiggjorde sejren.

Det ville altid blive en taktisk stramt spillet kamp, hvor det første mål ville blive meget afgørende, og da Samuel Umtiti kort efter pausen lige akkurat kom foran Belgiens Marouane Fellaini og pandede Antoine Griezmanns hjørnespark i nettet, kunne Frankrig trække sig tilbage og administrere kampen hjem.

Det gjorde Didier Deschamps' hold imponerende godt. Belgierne gik ind til semifinalen som det mest scorende hold af alle i turneringen, men de havde reelt ikke en eneste chance, som de med ret megen overbevisning kunne påstå skulle have været eksekveret til en udligning.

Det franske forsvar - med markant og stærk assistance fra midtbaneduoen Ngolo Kanté og Paul Pogba - udførte et stykke fremragende defensivt håndværk, og finalepladsen var reelt aldrig i fare.

Derfor står Frankrig nu helt rimeligt og fortjent i sin tredje VM-finale på 20 år.

Og derfor står Didier Deschamps med en gylden mulighed for at blive en rigtig VM-legende.

Didier Deschamps på vej ind i eksklusiv klub: På søndag kan han blive en VM-legende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Tibbling om Zorniger-fyring: Jeg har intet ondt at sige om ham
Simon Tibbling sætter ord på sine tanker om fyringen af Zorniger, og hvordan Brøndby sikrer sig top 6-placeringen.
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.