England drømmer om guld: Fodbolden er på vej hjem

Er det her den kommende verdensmester? Man kan ikke længere udelukke det - Englands selvtillid vokser fra kamp til kamp - det samme gør hysteriet i hjemlandet utvivlsomt. Foto: Max Rossi/Scanpix

England drømmer om guld: Fodbolden er på vej hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sverige viste sine store begrænsninger og var aldrig i nærheden af slå England. Englænderne kontrollerede kampen uden at brillere, men spillede modent og rutineret - trods mange unge spillere. Og så var deres bedste spiller endda ikke i nærheden af storformen.

Måske det bliver denne gang.

Måske det virkelig bliver 2018, at fodbolden kommer hjem til øen sådan rigtigt for alvor.

Måske Baddiel og Skinner omsider skal lave en ny og gladere version af verdens bedste fodboldsang "Three Lions" - du ved den med omkvædet "Football's coming home". Den oprindelige fra 1966 handler mest om skuffelser og nederlag - og et lillebitte håb. Det håb vokser dag for dag. Kamp for kamp.

Og nu er England i VM-semifinalen for første gang siden 1990 efter 2-0 over Sverige.

Solidt uden at være prangende, men mere end rigeligt mod dette svenske hold, der fik tegnet nogle grænser op for, hvad man kan opnå med så få spillemæssige midler.

Tyskerne har undret sig

Og hvis vi skal runde svenskerne af først, så er der for turneringens skyld ingen grund til at begræde, at det nu går hjemover for Janne Anderssons hold.

Det har været ganske imponerende, hvad svenskerne har præsteret i denne slutrunde, men der vil helt sikkert have været både tyskere og mexicanere, der har siddet og kigget på kampen denne lørdag eftermiddag og undret sig over, hvordan i alverden svenskerne kunne vinde den gruppe, deres landshold deltog i.

Mange har forsøgt at forklare, hvad det egentlig er, svenskerne kan, og meget få har kunnet sætte en præcis finger på det.

Organisation, vilje og hårdt arbejde er igen og igen blevet fremhævet som dyder, der har gjort en positiv forskel, det er da helt givet også en væsentlig del af forklaringen på den svenske succes, og det kan man som bekendt komme langt med i fodboldens verden, men altså ikke helt frem til en VM-semifinale.

De spillemæssige midler har været uhyre begrænsede, og den slags ser man oftest udstillet, når et hold bliver tvunget til at skabe kampen. Altså når man skal jagte et resultat. Det skulle Sverige efter en halv time mod England, og det gik ikke ret godt. Da svenskerne for første gang i denne slutrunde - bortset fra det sidste minut mod Tyskland, da de ikke kunne nå at reagere - kom bagud, blev det hele bare for svært.

Javel, det skal helt sikkert med, at Sverige i anden halvleg tilspillede sig tre pæne muligheder, som den engelske målmand Jordan Pickford tog sig af, men det var så også det. Tre målchancer i 95 minutter - det er ikke meget.

Det har tidligere i turneringen været nok til point, det var det ikke denne gang.

Pickford er flyvende

Naturligvis også, fordi England i Jordan Pickford har en målmand, der har ramt formen på det helt rigtige tidspunkt. Hans afgørende redning i straffesparkskonkurrencen mod Colombia har gjort en hel masse godt for hans selvværd og selvtillid, og det så man tydeligt mod svenskerne.

Men det burde nu aldrig have været nødvendigt at nævne de tre redninger for at forklare den engelske sejr. England burde have scoret langt flere end de to mål, det blev til.

Det første sat ind af Harry Maguire på hovedstød efter en halv time, da englænderne endnu en gang viste, at det har betalt sig, at træner Gareth Southgate har terpet dødbolde i en uendelighed.

Det andet var mere listigt, da Jesse Lingard fandt Dele Alli med en fin aflevering ved bageste stolpe. Alli havde nemt ved at heade ind til 2-0.

Da var der spillet en time, og da svenskerne i minuttet efter brændte den største chance, da Victor Claesson også måtte overgive sig til Jordan Pickford, fik svenskerne ikke den lille smule håb, der kunne have gjort det hele spændende.

Et hold i balance

Det blev aldrig spændende, fordi England spillede en ret suveræn kamp.

Overraskende suverænt, når man tager holdets lave gennemsnitsalder i betragtning. Bagud virker treback-kæden med Walker, Stones og Maguire glimrende, midt på rammer Jordan Henderson lige nu storform, og helt fremme er der masser af potentiale i Lingard, Sterling, Alli og Kane.

Selv på en dag som denne, da Kane var helt væk, blev englænderne farlige - også på andet end dødbolde - og ja, det er hårrejsende, så ufarlig Raheem Sterling er foran mål, men han er med sit hurtige antrit en håndfuld for et hvert forsvar, og modstanderen skal til enhver tid tage højde for, at det jo kunne blive denne ene gang ud af 1000, at han ramte målet.

Det gjorde han ikke mod Sverige, det gjorde Kane heller ikke, men holdet ramte formen, Alli og Maguire ramte plet, og selvtilliden øges kamp for kamp.

Måske det virkelig er i 2018 - 52 år efter den der finale på Wembley - at fodbolden endelig kommer hjem.

Den er i hvert fald godt på vej.

England drømmer om guld: Fodbolden er på vej hjem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.