England og Sverige jagter samme drøm: Det her er vores øjeblik

Gareth Southgate kom sammen med sit hold af med langvarigt kompleks med sejren over Colombia - nu drømmer han og resten af England om endnu mere. Foto: Antonio Calanni/Scanpix

England og Sverige jagter samme drøm: Det her er vores øjeblik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Både Sverige og England står med en enestående mulighed for at spille sig i en VM-semifinale. Engelske eksperter puster til det hysteri, der breder sig i landet lige nu. I den svenske lejr giver de hellere end gerne favoritværdigheden til englænderne, mens tilhængerne har udpeget én bestemt person som den store svenske VM-helt.

Havde du før VM tilbudt den engelske landstræner Gareth Southgate en kvartfinale mod Sverige, havde han formentlig givet dig et varmt håndtryk, en high-five eller en krammer.

Eller måske alle tre ting.

Og lige smidt et kindkys og et jubelråb i puljen.

For når man tager i betragtning, at England egentlig stod til at skulle møde Tyskland på dette tidspunkt af turneringen - eller Brasilien, hvis det var blevet til en gruppesejr - ligner Sverige en regulær gave.

Men hvis den gode Southgate virkelig er gledet hen ad gulvet på sit hotelværelse med knyttede næver, da det gik op for ham, at der venter englænderne skandinavisk modstand om en plads blandt de sidste fire for første gang ved et VM siden 1990, skjuler han det forbandet godt.

Han lagde i hvert fald ansigtet i meget alvorlige og respektfulde folder, da han forleden stillede op til interview med den engelske tv-station BBC og blev bedt om at forholde sig til lørdagens modstander i Samara.

- Vi kunne aldrig finde på at undervurdere Sverige. Hvorfor skulle vi det? Deres spillere kommer fra nogen lunde samme baggrund som vores, de har mere erfaring på deres hold, og de har også bedre resultater i de seneste store turneringer. Det bliver en helt lige kamp, sagde Southgate velvidende, at det faktisk kun er lykkedes England at vinde over Sverige to gange i de seneste 15 møder.

Det er ret vildt.

Shearer tror på titlen

Så respekten for Sverige er i allerhøjeste grad på sin plads.

Men det afholder nu ikke England fra at gå i VM-selvsving i disse dage. Forventningerne op til slutrunden var afdæmpede, som de ikke har været før en stor slutrunde i mange år, men sejren over Colombia efter straffespark forleden fik alle forbehold og al fornuft til at fordufte på øen. Nu spiller de igen Baddiels og Skinners fodboldhymne fra 1996 "Three Lions" i døgndrift i radioen, nu snakker de igen om, at det er på tide at vinde noget stort, og nogle af fortidens koryfæer gør deres til at holde begejstringen i kog.

- Jeg tror, vi alle sammen var skeptiske før denne slutrunde, fordi vi stiller med så ungt et hold, men sejren over Tunesien med en scoring i overtiden og sejren over Colombia efter straffespark har svejset denne gruppe endnu tættere sammen. Det gør sådanne oplevelser, og jeg synes, at England har den individuelle kvalitet og kollektive styrke, der skal til for at blive verdensmester, skriver topscoreren fra EM i 1996, Alan Shearer, i sin klumme på BBC's hjemmeside.

Hvad kan Sverige egentlig?

Den slags ekspert-udsagn hygger de sig med i den svenske lejr. En stor del af den psykologiske krig op til kampen har fra svensk side nemlig gået ud på at skubbe favoritværdigheden over på englænderne.

- Presset er helt klart på dem, det vil være en kæmpe skuffelse for England at ryge ud af VM mod Sverige, sagde angriberen Ola Toivonen forleden til avisen Expressen, mens den tidligere engelske landstræner, svenske Sven-Göran Eriksson, forudser problemer for England.

- Det bliver en kamp med få mål, og England får svært ved at score mod Sverige. Lige nu tror jeg faktisk hellere, at de ville møde Brasilien end Sverige, fordi den svenske defensiv er så god, siger Sven-Göran Eriksson til BBC.

Måske nok en lidt kæk vurdering, men det er ikke desto mindre et faktum, at de også i England bruger en del tid på at diskutere, hvad det egentlig er, der gør dette svenske hold så stærkt, at det i kvalifikationen fik has på både Holland og Italien og nu har slået både Mexico og Schweiz ved VM.

Spiller for spiller er der ikke meget at misunde i den svenske trup, der i Emil Forsberg fra RB Leipzig har den absolut største stjerne, men landstræner Janne Andersson har formået at få en plus en til at give meget mere end to. Det oplevede Schweiz forleden, og midtbanespilleren Granit Xhaka forsøgte efter nederlaget at give en slags forklaring.

- Vi følte os faktisk i kontrol i kampen, men svenskerne har en imponerende evne til at få dig til at spille boldene derhen, hvor de gerne have, at du spiller den hen. Og når du så føler dig oven på, slår de til, sagde Granit Xhaka om et nederlag, ingen i Schweiz rigtigt kunne forklare.

Janne er folkets helt

Det kunne de sådan set heller ikke rigtigt hos svenskerne, men de svenske fans var ikke i tvivl om, hvem de skulle hylde mest efter kampen. Ikke anfører Andreas Granqvist, der ellers har været svenskernes bedste i turneringen, heller ikke playmaker Emil Forsberg, der scorede kampens enlige mål, heller ikke målmand Robin Olsen, der for tredje gang i fire kampe spillede til nul - nej, det største bifald fik landstræner Janne Andersson.

Han blev kaldt ud til solo-hyldest, da alle var gået i omklædningsrummet - tilhængerne ved godt, at dette kollektiv er skabt af én mand - landstræneren.

- Det var faktisk lidt surrealistisk at stå der og modtage den hyldest, det er slet ikke mig sådan noget. Men hvis jeg ikke var gået ud til dem, var de aldrig gået hjem forklarede Janne Andersson, der overtog landsholdet efter EM for to år siden og har svejset en uhyre solid enhed sammen.

- Jeg er ikke noget særligt i denne sammenhæng, vel mest bare et symbol på helheden. Fodbold er en holdsport, og det må vi aldrig glemme, kun som hold har vi mulighed for succes, sagde Janne Andersson, der har fået hele Sverige til at glemme, at han aldrig overvejede at bede Zlatan Ibrahimovic om at tage med til Rusland.

Ibrahimovic følger nu slutrunden fra sit nye hjem i USA og har ifølge svenske medier jævnligt kontakt med staben omkring landsholdet. Således også efter sejren over Schweiz, og han gør meget ud af at fortælle, at han er mindst lige så stolt over landsholdet som alle andre svenskere.

- Jeg er sikker på, at Sverige kan blive verdensmester. Det sagde jeg allerede inde VM, siger Zlatan Ibrahimovic til Expressen.

I morgen gælder ikke

Og det er også den følelse, svenskerne står med lige nu.

At de kan slå alle.

At dette er muligheden, der nok ikke kommer igen lige med det første.

Og på den måde er de to hold meget i samme situation. Begge står med en mulighed, de ikke lige havde set komme, begge ved, at dette kan være den ene gang i fodboldlivet.

Som Gareth Southgate sagde til BBC, da han var færdig med at ytre respekt for modstanderen:

- Jeg ved godt, at mange siger, at det her er et ungt hold, og at vi bliver meget bedre om to eller fire år. Men hvem, hvordan verden ser ud til den tid? Hvem ved, om vi pludselig bliver ramt af et væld af skader, der ødelægger vores muligheder? Nej, vi skal ikke tænke på, at alt bliver bedre lige om lidt, vi skal tænke på det, der er muligt lige her og nu, og det her er vores øjeblik.

Brødtekst

England og Sverige jagter samme drøm: Det her er vores øjeblik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Tibbling om Zorniger-fyring: Jeg har intet ondt at sige om ham
Simon Tibbling sætter ord på sine tanker om fyringen af Zorniger, og hvordan Brøndby sikrer sig top 6-placeringen.
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.