Forårets ungdomsrevolution i AGF: En snebold, der kunne være smeltet, men i stedet begyndte at rulle

Kasper Lunding er den af de unge AGFere, der fik mest spilletid i foråret. Især i første havldel var kantspilleren fast inventar på holdet, mens en hjernerystelse tvang ham fra banen i sæsonens afsluttende fase. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Forårets ungdomsrevolution i AGF: En snebold, der kunne være smeltet, men i stedet begyndte at rulle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter en første halvdel af sæsonen, hvor AGF-truppens yngste aktiver måtte se langt efter spilletid, skete der ting og sager i foråret, hvor fire egenudviklede talenter under 20 år fik debut - og andre også kom til fadet. De har bare rykket sig, lyder det fra cheftræneren.

FODBOLD: En af de mest markante AGF-historier, der er kommet ud af den forgangne superliga-sæson, er måden, hvorpå klubbens helt unge talenter af egen avl er gået fra at have været fyld på træningsbanen i efteråret til at have sat sig på ikke så lidt spilletid i løbet af foråret.

Ja, en sand ungdomsrevolution har foråret ligefrem budt på, hvor Kasper Lunding, Sebastian Hausner, Daniel Thøgersen og Magnus Anbo Clausen alle har fået debut i Superligaen, og det derudover er blevet til et decideret gennembrud til Alexander Ammitzbøll.

Mens efteråret - mest på grund af skader på målmandsposten - i alt kastede 297 minutter på banen i Superligaen (275 minutter til Kasper T. Kristensen og 22 minutter til Magnus Kaastrup) af sig til den unge garde, har de i den grad samlet handsken op efter nytår, hvor det fordelt over syv forskellige spillere er blevet til 2.423 minutter i den hvide trøje i Superligaen.

Flest minutter har Kasper Lunding fået med i alt 574. Sebastian Hausner har været på banen i 540 minutter.

Det var et tema langt ind i den første del af sæsonen, at opkomlingene - navne som Benjamin Hvidt, Magnus Kaastrup, Sebastian Hausner og Daniel Thøgersen, der alle i foråret 2017 havde været med til at vinde U17 DM-guld, og siden blev en fast del af førsteholdstruppen - slet ikke var i spil til minutter indenfor kridtstregerne.

Cheftræner David Nielsen satte selv fingeren på den ømme tå, da Århus Stiftstidende havde "problemet" under lup i en artikel midt i oktober. Dengang svarede han således på spørgsmålet om, hvorfor de helt unge ikke fik chancen og på det tidspunkt af sæsonen derfor havde samlet nul minutter sammen:

- De har først og fremmest ikke været gode nok. Det er i grunden meget simpelt. De er i en almindelig konkurrencesituation, hvor de skal levere lige så godt eller bedre end de mere etablerede navne. Og de er her sammen med nogle spillere, der i denne sæson har leveret noget af det bedste i deres tid som AGFere. Derfor har de ikke spillet.

I det hele taget var det ikke fordi, at Nielsen i sin tid i AGF (trådte til 30. september 2017, red.) ligefrem havde kastet om sig med spilletid til truppens yngste kobbel: I foråret 2018 gav cheftræneren i Superliga-regi kun spilletid til Magnus Kaastrup. I alt 380 minutter fordelt på ni kampe blev det til for Kaastrup. Fire opgør fik den dengang 17-årige offensivspiller fra start, fem gange kom han ind fra bænken.

Inden da: I de otte opgør, David Nielsen stod i spidsen for holdet i efteråret 2017, gav han midtbanespilleren Benjamin Hvidt en startplads mod FC Nordsjælland (udskiftet efter 54 minutter) samt et indhop på 13 minutter mod FC København.

Og det var det.

De unge i AGF
  • Otte spillere fra AGFs ungdomsafdeling har fået spilletid på førsteholdet i denne sæson. Det er flest siden sæsonen 2014-15 i 1. division hvor tallet var 11 og efternavnene blandt andre var Jørgensen, Rasmussen, Povlsen og Jønsson.
  • AGF har givet debut til fem spillere fra ungdomsafdelingen i denne sæson. Det er ikke sket siden sæsonen 2004-05 hvor navne som Gjesing, Arrieta, Lumb og Krabbe brød igennem.
  • Debutanterne er Kasper T. Kristensen, Kasper Lunding, Sebastian Hausner, Daniel Thøgersen og Magnus Anbo Clausen. Alexander Ammitzbøll havde tidligere spillet én kamp, men fik sit gennembrud med ni kampe i denne sæson. Desuden fik Magnus Kaastrup og Benjamin Hvidt spilletid.
  • I alt spillede de otte egenudviklede talenter 2.720 minutter for Superligaholdet. Langt det meste spilletid er kommet i foråret. Da Kasper T. Kristensen kom på banen i Brøndby tilbage i november måned fordi Oscar Whalley blev udvist, var det første gang i sæsonens 16 kampe, at en af AGFs unge fik spilletid. Siden fik Magnus Kaastrup nogle få minutter i efteråret.
  • Lunding fik mest spilletid set over sæsonen foran Hausner, Ammitzbøll, Thøgersen, Kristensen, Anbo, Hvidt og Kaastrup.
  • Seks af spillerne - Hvidt, Kristensen, Anbo, Ammitzbøll, Lunding og Kaastrup - har forlænget kontrakten med AGF i 2019. Thøgersen og Hausner har begge papir på endnu en sæson med klubben.
  • Magnus Kaastrup er efter sæsonen blev lejet ud til Borussia Dortmunds 2. hold.

De har inspireret hinanden

Nu - skriver juni måned 2019 - er historien altså en helt anden. AGF er blevet et ungt hold, kritikken om manglende brug af egne talenter i Superligaen er forstummet. Helt nye navne er fulgt med dem, man egentlig regnede mest med: Magnus Anbo poppede pludselig op og fik kampe på højre back, og da Patrick Mortensen blev ukampdygtig trådte uskolede Alexander Ammitzbøll så til som frontangriber.

Så flokken er stor.

Hvad er der lige sket fra efterår til forår?

- Det er to ting. Da vi havde svært ved at vinde kampe i tilbage november måned, sagde vi "ok, hvis vi kan tabe og være på så lavt et niveau med så mange etablerede spillere, kan vi lige så godt spille med de unge". Så allerede der begyndte vi at kigge på det. Og for det andet tog de hver især individuelt bare nogle store skridt henover vinteren. De gik fra ikke have været gode nok til nu åbenlyst at kunne presse de mere etablerede i truppen. Og det kom lige pludseligt, lyder det fra David Nielsen.

- Det havde vi så også behov for som hold, og vi var bare heldige, at de var så mange af de her gutter, der samtidigt tog så store skridt i deres udvikling. Der skete bare noget helt vildt henover vinteren, og især i opstarten i januar og februar, hvor de fik masser af spilletid i træningskampene og gjorde det godt. Der overbeviste de os i trænerstaben om, at vi skulle satse på dem. Og den udvikling har de så egentlig bare fortsat gennem foråret.

Er det snebolden, der bare er blevet ved med at rulle, fordi de første i flokken har fået chancen, og de andre så kan se, at det rent faktisk er muligt?

- Ja, nøjagtigt. Man kan vel sige, at en Kasper Lunding banede vejen med sine præstationer i de første kampe i foråret. Ligesom snebolden også var smeltet, hvis der ikke var nogle af dem, der havde fået chancen. De har inspireret og motiveret hinanden som gruppe. Det er nogle energier, man skal åbne op for, men det hjælper jo ikke noget at åbne op for dem, hvis spillerne ikke er dygtige nok. Det var de ikke tidligere på sæsonen, men vi har bare været heldige med, at der har været arbejdet rigtig godt med de her unge mennesker af de trænere, der har fulgt dem. Det gjorde, at de kunne tage de nødvendige skridt, da der var brug for det, siger David Nielsen, der naturligvis håber, at ungdomsrevolutionen fortsætter ind i den kommende sæson.

- Vi ved godt, at AGF ikke er det nemmeste sted at spille fodbold for et ungt talent. At de så har gjort det i foråret, hvor der har været mange vigtige kampe, er virkelig stærkt. De har også fået nogle klø undervejs, men igen, det er det, der udvikler dem og gør dem stærkere. Og det, tror jeg, vi kommer til at lukrere på i den kommende sæson. Der er fortsat masser at lære for dem, masser af potentiale at udvikle på, kommer det fra Nielsen.

Forårets ungdomsrevolution i AGF: En snebold, der kunne være smeltet, men i stedet begyndte at rulle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Povlsen om David Nielsens kontraktforlængelse: Man skal præstere for at forlænge
Flemming Povlsen giver sin holdning om David Nielsens præstation som træner, og om Nielsen og bestyrelsen i AGF skal blive enige om en kontraktforlængelse.
Afspil video
Lars Jacobsen om AGF: Hvis ingen trænere lykkes, så peger pilen andre steder hen i butikken
Efter AGF?s missede top 6-placering, diskuterede Lars Jacobsen og Flemming Povlsen den nuværende situation i klubben.
Afspil video
David Nielsen: Vi er selvfølgelig ikke tilfredse med, at vi ikke kommer i top seks
Hør David Nielsen udtale sig om AGF?s missede top seks-situation.
Afspil video
Freder AGF-chef David Nielsen her efter misset top seks? ?100 pct opbakning"
Sportschef Peter "PC" Christiansen virker til at frede træner David Nielsen i dette interview. Bedøm selv.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Ståle Solbakken om Viktor Fischers skade: Han mangler de sidste fem procent
Viktor Fischer er løbet ind i en ny skade og FCK-træner, Ståle Solbakken, udtaler, at han bare mangler fem procent og han håber, at Fischer er klar til næste weekend.
Afspil video
Stor utilfredshed i Vendsyssel-lejren: Vi bliver bortdømt igen
Vendsyssel-anfører Alexander Juel Andersen og cheftræner Jens Berthel Askou var langt fra tilfredse med længden af overtiden der blev spillet, da Hobro sikrede sig et 3-3-resultat i Hjørring i søndags.
Afspil video
Fra Daramys Debut-mål til Tibblings kasse med knæet: Her er alle målene fra Superliga-runden
Der blev scoret en masse fantastiske mål i denne Superliga-runde, og her kan du se dem i en samlet målpakke.
Afspil video
Highlights: Patrick Mortensen reddede ét point hjem for AGF på trods af kæmpe målmandsbrølere
Mandagens kamp mellem AGF og Vejle endte 2-2, efter AGF?s målmand Kamil Grabara havde disket op med to store målmandsfejl. Jens Stage og Patrick Mortensne sørgede for AGF?s to mål, mens Allan Sousa og Jonas Andersen lavede gæsternes.
Afspil video
Alle weekendens Superliga-mål i ét klip
Superligaen leverede en underholdende weekend, og her får du alle weekendens mål.
Annonce