Gaaaaab: Norden efterlader et trist indtryk på VM

Ja, hvad skete der lige der? Spillede vi ikke vores chance, eller var vi bare ikke bedre? Svenskerne nåede at skabe VM-feber i hjemlandet, men det samlede kunstneriske indtryk var ikke ret god. Foto: Michael Dalder/Scanpix

Gaaaaab: Norden efterlader et trist indtryk på VM

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Island, Sverige og Danmark røg ud på hver sit stadie i VM-turneringen, men intet af de tre hold leverede fodbold, der henrykkede andre end deres egne landsmænd. Og det var ind imellem endda en udfordring.

Egentlig er det jo ret flot, at vi skal helt hen til dagen efter en kvartfinale for at trække en streg under den nordiske VM-deltagelse.

Omvendt er det - vel ikke mindst set fra et dansk synspunkt - også lidt skuffende og bekymrende, at det overhovedet kan lade sig gøre at lave en slags samlet vurdering af de nordiske deltagere.

Men reelt set er det faktisk ikke urimeligt, fordi Danmark, Sverige og Island efterlod nogenlunde det samme indtryk.

Et ret trist et af slagsen.

Noget med en solid defensiv, god organisation og fokus på dødbolde. Ret firkantet sat op.

Da det lå fast, at Sverige ikke kunne true England i kvartfinalen lørdag, slog den tyske tv-kommentator fast, at det da godt nok var synd for de altid sympatiske svenskere, men at det var et plus for turneringen, at de røg ud.

- Det skal simpelt hen ikke være nok til en plads i semifinalen, når man ikke kan mere end svenskerne, som han konstaterede.

Og sådan har det jo set ud hele vejen rundt i den nordiske deltagelse - intet af de tre hold har efterladt så dybe spor i den samlede VM-hukommelse, at der vil være andre end deres egne landsmænd, der savner dem.

Det er lidt ærgerligt.

Og ganske tankevækkende.

Ingen er skuffet i Island

Nok mest for Danmark og Sverige.

For islændingene var deltagelsen i Rusland en triumf, og med en gruppe med Argentina, Kroatien og Nigeria kunne ingen med rimelighed forlange, at det skulle blive til mere end tre kampe og farvel.

Det gjorde det heller ikke - til islændingenes ros skal det med, at det sensationelt lykkedes at hente et point mod Argentina, og at det faktisk langt ind i den sidste gruppekamp mod Kroatien var sandsynligt, at Island kunne videre.

Det var i sig selv en succes, og ingen blandt de 300.000 fodboldfans i det nordatlantiske kunne finde på at pege fingre ad træner Hallgrimsson og hans udvalgte.

Heller ikke selv om de ikke bidrog med ret meget til VM-underholdningen. Islændingene ved, hvad de kan og ikke kan. Forventninger bliver gjort op i resultater - ikke i stilkarakterer.

Spillede Sverige sin chance?

Sådan havde de det til dels også i Sverige. Der var regulær VM-feber hinsidan, da det lykkedes at sende Schweiz ud i ottendedelsfinalen, og der blev på intet tidspunkt skelet til metoderne.

Sammenholdet, disciplinen og viljen stod over alt andet, og du skulle lede meget, meget længe efter en svensker, der brokkede sig over, at kampen i sig selv og det svenske spil med bolden havde været jammerligt.

Igen - resultat over stilkarakter.

Tonen blev lidt en anden, da det gik galt mod England. Selv om svenskerne langt hen ad vejen spillede på akkurat samme måde som mod Schweiz - de havde måske endda flere oplagte målchancer. Men det idefattige angrebsspil blev alligevel trukket frem som en forklaring på nederlaget, og det pinte svenskerne, at de ikke syntes, at landsholdet havde spillet sin chance.

Det havde landsholdet.

På den eneste måde, det kunne spille på.

Landstræner Janne Andersson har også været bevidst om, at svenskerne undervejs i turneringen er blevet beskyldt - eller berømmet - for at være islændinge tilsat en smule spillemæssig finesse, og han svarede helt efter bogen, at han meget gerne spillede med større fokus på offensiven, men at han måtte have et realistisk forhold til sin trups formåen.

Derfor blev svenskerne et blågult/gråt indslag i denne slutrunde.

Danmark lignede Island

Ligesom danskerne blev det - bare med nogle andre farver på spilledragten. Det har gjort ondt under mangt en klaphat, da den kroatiske træner inden ottendedelsfinalen sammenlignede Danmark med Island - det er bare ikke sådan, vi ser os selv.

Landstræner Åge Hareide gjorde så ikke meget for at komme den fordom til livs, da han til kampen mod Kroatien introducerede en langkaster a la Island - så manglede vi sådan set bare en mand med et meget langt skæg på midtbanen, så var sammenligningen perfekt.

Selvopfattelsen af Danmark som Nordens brasilianere har aldrig været mere skudt ved siden af end lige nu, og selv om der undervejs var livlig diskussion om underholdningsværdien i det danske spil - selv om landsholdet skaffede resultater - kan vi altså også godt falde i svime over lidt, hvis måltavlen viser det rigtige.

Mens vi således var vildt imponeret over den danske præstation mod Kroatien og - sikkert med rette - betegnede det som den bedste kamp under VM, var det i høj grad også modstanderens kvalitet, der definerede den opfattelse.

Den kamp, vi anså som lidt af et drama og en pragtpræstation, blev i et tysk medie beskrevet som "Kroazzzzzzien gegen Gähnemark" - svært at oversætte direkte, men betydningen er ikke til at tage fejl af, det er noget med at sove og gabe en del...

Så nej, ingen andre end danskerne begræd den danske exit.

Lige som ingen fra det store udland led de store afsavn, da Island og Sverige røg ud. Fordi de spillemæssige højdepunkter var få og små.

Det er da - set fra et nordisk synspunkt - ret tankevækkende.

Måske endda også bekymrende, eller handler deltagelsen i et VM virkelig kun om at komme så langt som muligt uanset måden?

Gaaaaab: Norden efterlader et trist indtryk på VM

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.