Kommentar: Farvel til to mænd, der inderst inde elsker hinanden

Sir Alex Ferguson (tv) blev manager for Manchester United i 1986 og stoppede i 2013. Arsene Wenger blev manager for Arsenal i 1996 og stopper i klubben søndag. Arkivfoto: Eddie Keogh/Scanpix

Kommentar: Farvel til to mænd, der inderst inde elsker hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der var et vidunderligt øjeblik på Old Trafford for et par uger siden.

Det varede mindre end et sekund. Det var nemt at overse. Men det var varmt og livsbekræftende. Og det satte alt det i perspektiv, som sportsfolk og -fans ikke tænker på i den daglige jagt på resultater og pokaler.

Og for en mand i trediverne som mig, der er vokset op i djævlekostume med et konstant horn i siden på Arsenals boldgenier, var det en reminder om dét, vi jo godt ved, men som vi skal mindes om engang imellem. Livet er meget mere end 2-0 og et mesterskab.

Arsenals manager Arsène Wenger havde annonceret, at han stopper i hovedstadsklubben i en alder af 68 år. Ugen efter skulle han møde ærkefjenden Manchester United på deres hjemmebane.

Stik mod sædvane var Sir Alex Ferguson kravlet ned fra logen, hvor han har siddet i fem år og kigget på tribunen, man har opkaldt efter ham, og det fodboldhold, der ikke har været det samme siden han stoppede.

Ferguson havde en lille pokal med, som han overrakte til Wenger, efter at de havde hilst med et hjerteligt kram. Blitzene gik af, tilskuerne klappede. Ren idyl på den der måde, der sagtens kunne være opstillet og spil for galleriet.

Men da det hele var slut, dunkede den ene pensionsmodne manager den anden pensionerede manager i ryggen og omvendt. Og så var det, at splitsekundet kom. Et lille, akavet kram mellem de to velvoksne alfahanner.

Man kan jo læse hvad man vil ind i sådanne situationer. Jeg så et; "du er sgu god nok, gamle. Vi har fandeme haft det sjovt."

Ferguson og Wenger
  • Sir Alexander Chapman Ferguson
  • Født: 31. december 1941 i Glasgow, Skotland
  • Ansat i Manchester United 6. november 1986, stoppede efter sæsonen i 2013. Stod i spidsen for klubben i 1.500 kampe
  • Med Manchester United vandt Ferguson Premier League 13 gange, Champions League to gange, Cup Winners Cup én gang, VM to gange, FA Cuppen fem gange og Liga Cuppen fire gange

  • Arsène Wenger
  • Født: 22. oktober 1949 i Strasbourg, Frankrig
  • Ansat i Arsenal 22. september 1996, stopper efter denne sæson. Har søndag stået i spidsen for klubben i 1.235 kampe
  • Med Arsenal vandt Wenger Premier League tre gange og FA Cuppen syv gange

Det sidste stykke pizza

De to managers kæmpede bittert om de samme pokaler i 17 år. Og skæbnen vil, at den ene hyldest-artikel efter den anden om de to har ramt trykmaskinerne i den seneste uge.

For Arsène Wenger fordi, han søndag mod Huddersfield er manager for Arsenal for sidste gang efter 22 år ved rorpinden.

For Sir Alex Ferguson fordi, han for en uge siden fik en hjerneblødning. Den 76-årige skotte er nu ude af intensivbehandling og det forlyder, at han er i fremgang. Men han har stadig ikke selv givet lyd fra sig offentligt.

Det er på en tragisk baggrund. Men det kunne næsten ikke være anderledes. Ferguson og Wenger er, hvad de er i dag, i kraft af hinanden.

Fra 1996 til 2004 delte de Premier League imellem sig. Der var enkelte hold, der blandede sig i topkampen her og der. Men ingen var i tvivl om, at Manchester United og Arsenal var kongerne af det moderne Premier League.

Og det gik ikke stille for sig.

Ferguson lagde på småarrogant vis ud med retorisk at spørge hvad Wenger vidste om presset i Premier League, når hans seneste job var for en japansk klub.

Siden gik det slag i slag. Med mind games i medierne, beskyldninger om at bruge fodboldbanen som en krigsplads. Udvisninger og masseslagsmål indtil det hele endte med en legendarisk kasten med pizzaer i spillertunellen på selvsamme Old Trafford.

Enige om at hade at tabe

Nu er objektivitet som bekendt blot tilstræbt. Og derfor vil jeg heller ikke kaste mig ud i en vurdering af, hvem af de to managers, der har gjort det bedst (men det står læseren frit for at tage et kig i faktaboksen med listen over vundne trofæer ...).

Selv om der til tider kom røg ud af ørerne på dem begge, og de i perioder blev beskrevet som to mænd, der ikke kunne være i stue sammen, så har de fundet ud af, at de har mere tilfælles end de fleste.

Som Sir Alex Ferguson skrev i sin selvbiografi fra 2013:

- Du er ikke den samme på slagmarken, som du er i kirken. Uden for banen er Arsène Wenger en stille og rolig mand. Han er godt selskab, og vi kan tale om mange forskellige ting, for eksempel vine. Men når det kommer til match day, så er han et helt andet dyr.

- Jeg har altid følt, at jeg kunne forstå Arsène. Jeg kunne identificere mig med den måde, han ændrede sig på når fløjten lød. Noget i mig gjorde det samme. Hvis vi deler ét karaktertræk, så er det, at vi for alt i verden hader at tabe.

- Da jeg engang tabte en kamp som manager for St Mirren i begyndelsen af min trænerkarriere, nægtede jeg at give hånd til deres manager - som også var min gode ven - efter kampen. Han løb efter mig og gav mig en tidlig påmindelse om, at der er ting i livet, der er større end fodbold. Og når man opfører sig som jeg gjorde, er man uden værdighed.

Siden er Ferguson trådt ved siden af igen. Og Wenger også. Men det opvejes tusindefold af alt det gode, de gjorde for engelsk fodbold. Deres rivalisering skabte en unik liga.

Og derfor var det lige til at få en tåre i øjenkrogen af, da Arsène Wenger for en uge siden skulle sige farvel til hjemmebanen Emirates for sidste gang.

Hele stadion hyldede deres manager igennem de seneste 22 år. Taktfast råbte de hans navn og ventede på, at han ville tale til dem igennem sin mikrofon. Sige farvel.

Men ...

- ... før jeg begynder, vil jeg gerne ønske min kollega Ferguson god bedring - og meget hurtigt.

Stadion - Arsenals, vel at mærke - brød ud i stor jubel.

Kommentar: Farvel til to mænd, der inderst inde elsker hinanden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Kæk Fischer om AGF-fans: Det er ren kærlighed, og de gør mig simpelthen så god!
Viktor Fischer valgte ikke at sparke straffesparket, som Kodro brændte i eftermiddagens kamp.
Afspil video
Highlights: Fischers overtidsscoring sikrede FCK point i Aarhus!
AGF så ud til at holde stand mod Dame N?Doyes mange hovedstødsforsøg og andre chancer, men en sen scoring fra Viktor Fischer knuste hjemmeholdets drømme om tre point.
Afspil video
Teaser: AGF ? mellem håb og håbløshed, afsnit 1: I troed? vi var døde og borte
Her kan du se indledningen på Eurosports nyeste dokumentarprojekt, AGF ? mellem håb og håbløshed. Eurosport.dk vil have snigpremiere på afsnittet lørdag kl. 16. Selvsamme afsnit vil også blive vist på Canal 9 søndag fra kl. 14.30 i optakten til AGF ? FC København.
Afspil video
Jacob Nielsen: Selvfølgelig er det den største kamp for Randers
Til optakten mellem Randers og AGF kommer de to sportschefer ind på klubbernes rivalisering.
Afspil video
Highlights: AGF og Randers delte i sløjt kronjysk derby
Der var hverken mange chancer eller vilde situationer at melde om fra kampen, hvor selv kommentatorerne opfordrede til slutfløjt før tid.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: AaB var tættest på sejren ude mod AC Horsens
AC Horsens tog mandag aften i mod AaB i en kamp, som ikke bød på de store chancer.
Afspil video
Målkavalkade: Se alle målene fra Superliga-runden
Vi har her samlet målene fra Superligaens 6. runde.
Afspil video
Highlights: Helenius reddede point til OB i overtiden mod FCM
Det så længe ud til, at OB skulle gå hjem med endnu et nederlag, men målræven Nicklas Helenius dukkede op i overtiden og skaffede et point til de stribede fra Fyn.
Afspil video
Kæk Fischer om AGF-fans: Det er ren kærlighed, og de gør mig simpelthen så god!
Viktor Fischer valgte ikke at sparke straffesparket, som Kodro brændte i eftermiddagens kamp.
Afspil video
Highlights: Fischers overtidsscoring sikrede FCK point i Aarhus!
AGF så ud til at holde stand mod Dame N?Doyes mange hovedstødsforsøg og andre chancer, men en sen scoring fra Viktor Fischer knuste hjemmeholdets drømme om tre point.