Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Det er i bund og grund dem her, det drejer sig om - tilhængerne. I både Kroatien og England er fodboldfeberen på sit højeste, og de to holds fans ser med spænding frem til onsdagens kamp om en historisk finaleplads. Foto: AFP/Scanpix

Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alletiders bedste engelske fodboldsang er blevet symbolet på en hel nations drøm. Den havde et overraskende langt tilløb til succes, men nu hører man den igen over alt i England. I Kroatien har de i 20 år hørt om den gyldne generation fra 1998. Den byrde fra fortiden vil nutidens landshold gøre op med.

Den engelske skuespiller og komiker Stephen Fry undrede sig på twitter forleden over sin egen reaktion under VM-kampen mod Sverige:

- Jeg kan ikke være den eneste England-supporter, der er hæs i dag. Hvordan kan dette spil gøre det ved os? Alle de følelser, håb, undren, frygt, rædsel og glæde, investeret i noget, der er så banalt og uvigtigt. Men sådan er det jo bare.

Ja, sådan er det bare.

Det er det, fodbold gør ved os.

Vel mere end noget andet sted på kloden i England, og den har været helt gal i de seneste uger.

Selv ikke den største regeringskrise i nyere tid kan overdøve glæden over det, landstræner Gareth Southgate og hans spillere har præsteret i Rusland.

Den første VM-semifinale i 28 år.

Den største chance for at blive verdensmester i mange, mange år.

Det engelske landshold anno 2018 er godt i gang med at skrive historie.

De to hold
De formodede holdopstillinger onsdag aftenKroatien

Subasic, Corluka, Lovren, Vida, Strinic, Modric, Rakitic, Brozovic, Rebic, Perisic, Mandzukic

England

Pickford, Trippier, Walker, Stones, Maguire, Young, Henderson, Lingard, Alli, Sterling, Kane.

20.00 DR1, SV4, ZDF

En bittersød fortælling

En historie, der igen og igen bliver fortalt igennem den der sang "Three Lions" - bedst kendt for omkvædet "It's coming home". En bittersød fortælling om det at være fan af det engelske landshold.

Om moderlandets desperate forsøg på igen at være noget i den sport, der betyder så meget for englænderne. Skrevet 30 år efter VM-sejren i 1966, da England senest var noget særligt på den store scene.

- Det er en sang om håb og erfaring. Vi ved jo inderst inde godt, at vi ikke vinder, men man ved jo alligevel aldrig - det kunne jo være.... Jeg tror, at den meget godt ramte følelsen af at være fan af det engelske landshold, fortalte den ene af sangskriverne, komikeren David Baddiel, forleden til BBC i et interview med en af tv-stationens eksperter, topscoreren fra EM i 1996, Alan Shearer.

Han var lige som de fleste af sine holdkammerater uhyre skeptisk, da David Baddiel sammen med sin medforfatter Frank Skinner introducerede sangen under et besøg på landsholdets hotel før EM i 1996.

- Jeg kan huske, at vi spurgte dig, om du ville være med i videoen, og du svarede "Kan jeg ikke bare signere nogle fodbolde i stedet?", fortæller Frank Skinner om Alan Shearer.

Men faktisk var det ikke kun landsholdet, der var skeptisk. Hele stemningen omkring det engelske landshold var lunken op til EM på egen bane for 22 år siden, det samme var modtagelsen af "Three Lions", og det krævede en 2-0-sejr over Skotland, før der gik ild i befolkningen.

- DJ'en på Wembley satte sangen på efter sejren over Skotland, og pludselig stod 75.000 og sang vores sang. Vi var der selv, men vi anede ingen ting. Det var en fantastisk følelse, fortæller David Baddiel om den sang, der ved stort set hver eneste slutrunde siden da har toppet hitlisten - og faktisk også toppede den tyske hitliste under VM i 2006.

Nu synger de igen

Og nu nynner og synger de den så igen i England.

Mere og mere.

Måske mere end nogen sinde.

Ingen har som den engelske fan lidt med sit landshold i så lang tid. Alle sukker efter succes. Også heltene fra fortiden.

Forleden kunne man således på de sociale medier se både Gary Lineker, Rio Ferdinand og Alan Shearer give den gas med "Three Lions"

Fordi de igen håber, at Bobby Moore, Gordon Banks, Nobby Stiles og alle de andre klenodier fra dengang for nu 52 år siden omsider får selskab af nogle ligesindede i historiebøgerne.

For det er også det, fodbold handler. At skrive historie. At sætte sit aftryk på den store fortælling.

Det er nutidens engelske landshold godt i gang med.

Javel, der mangler stadig en stor skalp, og ingen ved vel reelt, hvad dette engelske landshold egentlig er i stand til, men som landstræner Gareth Southgate har påpeget, er de første markante skridt ind i annalerne allerede taget.

- Vi er for første gang i 28 år i en VM-semifinale, vi har vundet de første knockout-kampe under VM i 12 år, vi har vundet den første straffesparkskonkurrence under et VM nogen sinde, og vi har scoret flere mål i én slutrundekamp end noget andet engelsk landshold. Vi er i gang med at skrive historie, og det vil vi blive ved med, sagde Gareth Southgate.

Den første fodboldrus

På den måde er englænderne og kroaterne i samme VM-båd inden onsdagens semifinale i Moskva.

For selv om Kroatien ikke har den samme glorværdige - hvis man kan kalde den det - historie som England, hviler fortiden også tungt over det nuværende kroatiske landshold.

For der var jo det der hold fra 1998.

Den unge nations første VM-deltagelse.

Og første kollektive fodboldrus.

Holdet med Slaven Bilic, Igor Stimac, Zvonimir Boban, Davor Suker og alle de andre.

Holdet, der tog fusen på slutrunden i Frankrig ved at slå mægtige Tyskland 3-0 i kvartfinalen og være uendelig tæt på at slå værtsnationen i semifinalen. Det sluttede med en bronzemedalje - det uden sammenligning bedste resultat, kroaterne nogen sinde har opnået i den store sammenhæng.

Og samtidig det resultat, alle hold og generationer er blevet målt op mod siden. Uden at det nogen sinde er blevet sammenligneligt. I 2002, 2006 og 2014 røg kroaterne ud efter gruppespillet, i 2010 var de slet ikke med.

Glem nu alt om 1998

Det er de nu.

Og nutidens stjerner og idoler står på randen til et endnu større kup end dengang. England er sidste forhindring inden en historisk stor præstation. I første omgang. Senere kan det måske blive endnu en større. Men en VM-finale vil være en fantastisk bedrift i sig selv.

En bedrift, som den indtil for nylig ret ukendte landstræner, Zlatko Dalic, har pisket sine spillere frem mod siden den første gruppekamp mod Nigeria.

- Det skal være slut med at sole sig i tidligere tiders succes. Kroatisk fodbold er meget andet og langt mere end VM i 1998. Vi har ikke klaret os godt siden dengang, det burde vi have gjort, men nu har vi igen en generation af spillere, der kan gøre nationen stolt, siger Zlatko Dalic, der beretter om en euforisk VM-stemning blandt de fire millioner landsmænd derhjemme. Nationen går i stå, når landets hold spiller - nye helte er kommet til. Nye helte med både respekt for fortiden og tro på egne evner.

- Holdet fra 1998 er vores helte, og vi vil følge op på det, de opnåede, siger midtbanespilleren Ivan Rakitic, mens Liverpool-forsvareren Dejan Lovren har det fint med sammenligningen. Af én speciel grund.

- Vi kan gøre det bedre end holdet fra 1998, og det kan vi, fordi vi har bedre spillere denne gang, mener Dejan Lovren om den kroatiske drøm om en VM-finale.

Den drøm, de deler med englænderne.

Drømmen om at skrive historie.

Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
Afspil video
Highlights: Ubesejrede AGF hentede tre point i Hobro
Kampen endte 0-2 til gæsterne, hvor Mustafa Amini og Jens Stage blev aftenens målscorere.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Brøndbys Sportsdirektør-kanditater: Her er fire bud på Troels Bechs afløser
Flemming Povlsen og Lars Jacobsen diskuterer fire bud, på en eventuel afløser af Brøndbys sportsdirektør.
Afspil video
Troels Bech om hans Brøndby-stop: Brøndby står nu et stabilt og sundt sted
Troels Bech stopper i Brøndby og han fortæller her i indslaget, hvorfor han har taget beslutningen.
Afspil video
Highlights: AaB og Vejle gik til stålet i intenst remis
Der var krig på kniven mellem AaB og Vejle i en kamp, der var præget af hårde dueller og to hold, der begge kom tæt på at stjæle sejren i slutminutterne.
Afspil video
Nikolai Laursen om sin tilbagekomst til Brøndby: Det er et skridt på vejen i min videre karriere
20-årige Nikolai Laursen er vendt tilbage til Brøndby på en lejekontrakt. Laursen ser dog kun sin tilbagekomst som et skridt på vejen mod igen at komme til udlandet.
Afspil video
Flemming Povlsen om Uffe Bech: Jeg kan ikke se, hvor der skulle være plads til ham
Uffe Bech vil gerne fortsætte længere tid i Brøndby end blot til vinter, men er det en realistisk mulighed? Flemming Povlsen og Lars Jacobsen giver deres vurdering.