Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Det er i bund og grund dem her, det drejer sig om - tilhængerne. I både Kroatien og England er fodboldfeberen på sit højeste, og de to holds fans ser med spænding frem til onsdagens kamp om en historisk finaleplads. Foto: AFP/Scanpix

Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Alletiders bedste engelske fodboldsang er blevet symbolet på en hel nations drøm. Den havde et overraskende langt tilløb til succes, men nu hører man den igen over alt i England. I Kroatien har de i 20 år hørt om den gyldne generation fra 1998. Den byrde fra fortiden vil nutidens landshold gøre op med.

Den engelske skuespiller og komiker Stephen Fry undrede sig på twitter forleden over sin egen reaktion under VM-kampen mod Sverige:

- Jeg kan ikke være den eneste England-supporter, der er hæs i dag. Hvordan kan dette spil gøre det ved os? Alle de følelser, håb, undren, frygt, rædsel og glæde, investeret i noget, der er så banalt og uvigtigt. Men sådan er det jo bare.

Ja, sådan er det bare.

Det er det, fodbold gør ved os.

Vel mere end noget andet sted på kloden i England, og den har været helt gal i de seneste uger.

Selv ikke den største regeringskrise i nyere tid kan overdøve glæden over det, landstræner Gareth Southgate og hans spillere har præsteret i Rusland.

Den første VM-semifinale i 28 år.

Den største chance for at blive verdensmester i mange, mange år.

Det engelske landshold anno 2018 er godt i gang med at skrive historie.

De to hold
De formodede holdopstillinger onsdag aftenKroatien

Subasic, Corluka, Lovren, Vida, Strinic, Modric, Rakitic, Brozovic, Rebic, Perisic, Mandzukic

England

Pickford, Trippier, Walker, Stones, Maguire, Young, Henderson, Lingard, Alli, Sterling, Kane.

20.00 DR1, SV4, ZDF

En bittersød fortælling

En historie, der igen og igen bliver fortalt igennem den der sang "Three Lions" - bedst kendt for omkvædet "It's coming home". En bittersød fortælling om det at være fan af det engelske landshold.

Om moderlandets desperate forsøg på igen at være noget i den sport, der betyder så meget for englænderne. Skrevet 30 år efter VM-sejren i 1966, da England senest var noget særligt på den store scene.

- Det er en sang om håb og erfaring. Vi ved jo inderst inde godt, at vi ikke vinder, men man ved jo alligevel aldrig - det kunne jo være.... Jeg tror, at den meget godt ramte følelsen af at være fan af det engelske landshold, fortalte den ene af sangskriverne, komikeren David Baddiel, forleden til BBC i et interview med en af tv-stationens eksperter, topscoreren fra EM i 1996, Alan Shearer.

Han var lige som de fleste af sine holdkammerater uhyre skeptisk, da David Baddiel sammen med sin medforfatter Frank Skinner introducerede sangen under et besøg på landsholdets hotel før EM i 1996.

- Jeg kan huske, at vi spurgte dig, om du ville være med i videoen, og du svarede "Kan jeg ikke bare signere nogle fodbolde i stedet?", fortæller Frank Skinner om Alan Shearer.

Men faktisk var det ikke kun landsholdet, der var skeptisk. Hele stemningen omkring det engelske landshold var lunken op til EM på egen bane for 22 år siden, det samme var modtagelsen af "Three Lions", og det krævede en 2-0-sejr over Skotland, før der gik ild i befolkningen.

- DJ'en på Wembley satte sangen på efter sejren over Skotland, og pludselig stod 75.000 og sang vores sang. Vi var der selv, men vi anede ingen ting. Det var en fantastisk følelse, fortæller David Baddiel om den sang, der ved stort set hver eneste slutrunde siden da har toppet hitlisten - og faktisk også toppede den tyske hitliste under VM i 2006.

Nu synger de igen

Og nu nynner og synger de den så igen i England.

Mere og mere.

Måske mere end nogen sinde.

Ingen har som den engelske fan lidt med sit landshold i så lang tid. Alle sukker efter succes. Også heltene fra fortiden.

Forleden kunne man således på de sociale medier se både Gary Lineker, Rio Ferdinand og Alan Shearer give den gas med "Three Lions"

Fordi de igen håber, at Bobby Moore, Gordon Banks, Nobby Stiles og alle de andre klenodier fra dengang for nu 52 år siden omsider får selskab af nogle ligesindede i historiebøgerne.

For det er også det, fodbold handler. At skrive historie. At sætte sit aftryk på den store fortælling.

Det er nutidens engelske landshold godt i gang med.

Javel, der mangler stadig en stor skalp, og ingen ved vel reelt, hvad dette engelske landshold egentlig er i stand til, men som landstræner Gareth Southgate har påpeget, er de første markante skridt ind i annalerne allerede taget.

- Vi er for første gang i 28 år i en VM-semifinale, vi har vundet de første knockout-kampe under VM i 12 år, vi har vundet den første straffesparkskonkurrence under et VM nogen sinde, og vi har scoret flere mål i én slutrundekamp end noget andet engelsk landshold. Vi er i gang med at skrive historie, og det vil vi blive ved med, sagde Gareth Southgate.

Den første fodboldrus

På den måde er englænderne og kroaterne i samme VM-båd inden onsdagens semifinale i Moskva.

For selv om Kroatien ikke har den samme glorværdige - hvis man kan kalde den det - historie som England, hviler fortiden også tungt over det nuværende kroatiske landshold.

For der var jo det der hold fra 1998.

Den unge nations første VM-deltagelse.

Og første kollektive fodboldrus.

Holdet med Slaven Bilic, Igor Stimac, Zvonimir Boban, Davor Suker og alle de andre.

Holdet, der tog fusen på slutrunden i Frankrig ved at slå mægtige Tyskland 3-0 i kvartfinalen og være uendelig tæt på at slå værtsnationen i semifinalen. Det sluttede med en bronzemedalje - det uden sammenligning bedste resultat, kroaterne nogen sinde har opnået i den store sammenhæng.

Og samtidig det resultat, alle hold og generationer er blevet målt op mod siden. Uden at det nogen sinde er blevet sammenligneligt. I 2002, 2006 og 2014 røg kroaterne ud efter gruppespillet, i 2010 var de slet ikke med.

Glem nu alt om 1998

Det er de nu.

Og nutidens stjerner og idoler står på randen til et endnu større kup end dengang. England er sidste forhindring inden en historisk stor præstation. I første omgang. Senere kan det måske blive endnu en større. Men en VM-finale vil være en fantastisk bedrift i sig selv.

En bedrift, som den indtil for nylig ret ukendte landstræner, Zlatko Dalic, har pisket sine spillere frem mod siden den første gruppekamp mod Nigeria.

- Det skal være slut med at sole sig i tidligere tiders succes. Kroatisk fodbold er meget andet og langt mere end VM i 1998. Vi har ikke klaret os godt siden dengang, det burde vi have gjort, men nu har vi igen en generation af spillere, der kan gøre nationen stolt, siger Zlatko Dalic, der beretter om en euforisk VM-stemning blandt de fire millioner landsmænd derhjemme. Nationen går i stå, når landets hold spiller - nye helte er kommet til. Nye helte med både respekt for fortiden og tro på egne evner.

- Holdet fra 1998 er vores helte, og vi vil følge op på det, de opnåede, siger midtbanespilleren Ivan Rakitic, mens Liverpool-forsvareren Dejan Lovren har det fint med sammenligningen. Af én speciel grund.

- Vi kan gøre det bedre end holdet fra 1998, og det kan vi, fordi vi har bedre spillere denne gang, mener Dejan Lovren om den kroatiske drøm om en VM-finale.

Den drøm, de deler med englænderne.

Drømmen om at skrive historie.

Kroatien og England på fælles mission: Drømmen om at skrive historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.