Mandzukic blev Kroatiens helt

Mario Mandzukic blev dagens mand for kroaterne. Foto: Yuri Cortez/Scanpix

Mandzukic blev Kroatiens helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

England havde semifinalen mod Kroatien under kontrol efter et tidligt mål, men så dukkede Ivan Perisic op og åbnede kampen op for kroaterne, der slog til i den forlængede spilletid.

Så fik de has på det forbandede kompleks fra 1998.

Nu er det slut med at høre om Stimac, Boban, Suker og alle de andre bronzevindere fra for 20 år siden.

Nu hedder heltene Modric, Rakitic og Perisic.

Fordi Kroatien er i VM-finalen for første gang nogen sinde.

Et sandt drama mod England i semifinalen endte lykkeligt med en 2-1-sejr efter forlænget spilletid.

Tidligt føringsmål

Englænderne fik den start, et hvert hold drømmer om.

En scoring efter blot fem minutter.

Kieran Trippier cirklede bolden ind på et frispark fra 18-19 meter - ikke målmand Danijel Subasic' stolteste øjeblik i denne slutrunde, selv om den var fint sparket.

Målet var et fint udtryk for to ting.

Dels englændernes skræmmende styrke på dødbolde i denne turnering. Trippiers scoring var den niende af slagsen på denne måde - tre ud af fire engelske VM-mål var på det tidspunkt scoret på en dødbold.

Samtidig var hele situationen et bevis for, at de ret hårdt udskældte angribere også skal bedømmes på andet end at lave mål. Dele Alli fremtvang frisparket ved at lokke Luka Modric til at dumme sig lige uden for feltet - den slags er også meget værd.

Det var scoringen også for et engelsk hold, der nu kunne lade kroaterne komme. Det bekom ikke Modric og co. ret godt. Den engelske treback-kæde kom stort set kun under pres, når den sjuskede lidt med tværafleveringerne. Det så uhyre solidt ud.

Offensivt åbnede der sig stille og roligt flere og flere muligheder for englænderne. Men de var for det meste for sjuskede og uambitiøse med bolden. Som om de ikke jagtede det andet og måske afgørende mål intenst nok - føringen gav en slags tryghed, javel, men en scoring nummer to havde formentlig lukket kampen.

Den kom Harry Kane tæt på, da han blev spillet fri inde under mål, men den engelske anfører har altså ikke været skarp i åbent spil i denne slutrunde. Godt nok blev der vinket for offside, men hvis Kane havde scoret på sin gigantiske chance, havde det været op til VAR at vurdere den situation - den vurdering så ud til at ville være faldet ud til engelsk fordel.

Det gjorde første halvleg som helhed også.

Naturligvis fortrinsvis på grund af føringen, men bestemt også på grund af kampens udvikling - det lignede et spørgsmål om tid, inden englænderne ville lukke den kamp.

Overraskende udligning

Det store spørgsmål inden anden halvleg var naturligvis, om disse kroater havde det fysiske overskud til at presse England til fejl. To gange forlænget spilletid havde helt sikkert kostet markante ressourcer på et hold, der ikke har skiftet meget ud siden gruppespillet, og mod både Danmark og Rusland så kroaterne trætte ud.

Det gjorde de også mod England. Det var uhyre sjældent, den engelske defensiv blev udfordret sådan for alvor, der manglede kroatiske ideer, der manglede kroatisk energi.

Men der stod altså stadig kun 1-0, og Kroatien havde trods alt stadig rigeligt med spillere på banen, der kunne score det lillebitte mål, der ville gøre den kæmpestore forskel.

20 minutter skulle der gå, inden Ivan Perisic havde den første kroatiske chance efter pausen - i det mindste et signal til kroaterne om, at det kunne lade sig gøre at komme på skudhold foran det engelske felt.

Og minsandten om ikke samme Perisic få minutter senere scorede til 1-1.

Et fremragende indlæg ind midt i det engelske felt, og her ventede Kyle Walker for længe, han ville heade den væk, men så kom Perisic flyvende og stangede bolden ind med et halvhøjt ben.

En gigantisk mavepumper til et engelsk hold, der syntes at have kontrol over kampen, men som nu virkede usikkert. Det var Perisic tæt på at udnytte få minutter efter udligningen - inderstolpen reddede England.

Balancen var med ét skiftet - kroaterne fik ny energi, var oven på og jagtede sejren. Nok også for at undgå den forbandede, forlængede spilletid for tredje kamp i træk.

Det lykkedes ikke.

Mandzukic slog til

Den var bestemt ikke uden drama.

Kroaterne ventede forbløffende nok med at skifte ud til den forlængede spilletid, og England syntes at være oven på. John Stones havde et godt hovedstød, der blev reddet på mållinjen, men det var alligevel kroaterne, der havde den største chance, da Jordan Pickford på mirakuløs vis fik afværget et forsøg fra Mario Mandzukic fra tætteste hold.

Men det var ikke det sidste, vi så til Mario Mandzukic.

10 minutter før tid udnyttede han, at John Stones ikke var opmærksom på en returbold, kroaten sneg sig fri og huggede ind 2-1.

Og det var afgørelsen.

Det var den sekvens, der knuste den engelske drøm om den første VM-finale i 52 år.

Og samtidig den sekvens, der én gang for alle lukkede munden på alle de kroater, der stadig snakkede om det der hold fra 1998.

Og det kan blive endnu vildere på søndag.

Mandzukic blev Kroatiens helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.
Afspil video
Lars Jacobsen til Robert Skov om mulig landsholdsdebut: Sig nu ja!
Åge Hariede, Lars Jacobsen, Ståle Solbakken og Robert Skov selv forholder sig til spørgsmålet om, hvorvidt Robert Skov skal være en del af det danske landshold.