Mandzukic blev Kroatiens helt

Mario Mandzukic blev dagens mand for kroaterne. Foto: Yuri Cortez/Scanpix

Mandzukic blev Kroatiens helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

England havde semifinalen mod Kroatien under kontrol efter et tidligt mål, men så dukkede Ivan Perisic op og åbnede kampen op for kroaterne, der slog til i den forlængede spilletid.

Så fik de has på det forbandede kompleks fra 1998.

Nu er det slut med at høre om Stimac, Boban, Suker og alle de andre bronzevindere fra for 20 år siden.

Nu hedder heltene Modric, Rakitic og Perisic.

Fordi Kroatien er i VM-finalen for første gang nogen sinde.

Et sandt drama mod England i semifinalen endte lykkeligt med en 2-1-sejr efter forlænget spilletid.

Tidligt føringsmål

Englænderne fik den start, et hvert hold drømmer om.

En scoring efter blot fem minutter.

Kieran Trippier cirklede bolden ind på et frispark fra 18-19 meter - ikke målmand Danijel Subasic' stolteste øjeblik i denne slutrunde, selv om den var fint sparket.

Målet var et fint udtryk for to ting.

Dels englændernes skræmmende styrke på dødbolde i denne turnering. Trippiers scoring var den niende af slagsen på denne måde - tre ud af fire engelske VM-mål var på det tidspunkt scoret på en dødbold.

Samtidig var hele situationen et bevis for, at de ret hårdt udskældte angribere også skal bedømmes på andet end at lave mål. Dele Alli fremtvang frisparket ved at lokke Luka Modric til at dumme sig lige uden for feltet - den slags er også meget værd.

Det var scoringen også for et engelsk hold, der nu kunne lade kroaterne komme. Det bekom ikke Modric og co. ret godt. Den engelske treback-kæde kom stort set kun under pres, når den sjuskede lidt med tværafleveringerne. Det så uhyre solidt ud.

Offensivt åbnede der sig stille og roligt flere og flere muligheder for englænderne. Men de var for det meste for sjuskede og uambitiøse med bolden. Som om de ikke jagtede det andet og måske afgørende mål intenst nok - føringen gav en slags tryghed, javel, men en scoring nummer to havde formentlig lukket kampen.

Den kom Harry Kane tæt på, da han blev spillet fri inde under mål, men den engelske anfører har altså ikke været skarp i åbent spil i denne slutrunde. Godt nok blev der vinket for offside, men hvis Kane havde scoret på sin gigantiske chance, havde det været op til VAR at vurdere den situation - den vurdering så ud til at ville være faldet ud til engelsk fordel.

Det gjorde første halvleg som helhed også.

Naturligvis fortrinsvis på grund af føringen, men bestemt også på grund af kampens udvikling - det lignede et spørgsmål om tid, inden englænderne ville lukke den kamp.

Overraskende udligning

Det store spørgsmål inden anden halvleg var naturligvis, om disse kroater havde det fysiske overskud til at presse England til fejl. To gange forlænget spilletid havde helt sikkert kostet markante ressourcer på et hold, der ikke har skiftet meget ud siden gruppespillet, og mod både Danmark og Rusland så kroaterne trætte ud.

Det gjorde de også mod England. Det var uhyre sjældent, den engelske defensiv blev udfordret sådan for alvor, der manglede kroatiske ideer, der manglede kroatisk energi.

Men der stod altså stadig kun 1-0, og Kroatien havde trods alt stadig rigeligt med spillere på banen, der kunne score det lillebitte mål, der ville gøre den kæmpestore forskel.

20 minutter skulle der gå, inden Ivan Perisic havde den første kroatiske chance efter pausen - i det mindste et signal til kroaterne om, at det kunne lade sig gøre at komme på skudhold foran det engelske felt.

Og minsandten om ikke samme Perisic få minutter senere scorede til 1-1.

Et fremragende indlæg ind midt i det engelske felt, og her ventede Kyle Walker for længe, han ville heade den væk, men så kom Perisic flyvende og stangede bolden ind med et halvhøjt ben.

En gigantisk mavepumper til et engelsk hold, der syntes at have kontrol over kampen, men som nu virkede usikkert. Det var Perisic tæt på at udnytte få minutter efter udligningen - inderstolpen reddede England.

Balancen var med ét skiftet - kroaterne fik ny energi, var oven på og jagtede sejren. Nok også for at undgå den forbandede, forlængede spilletid for tredje kamp i træk.

Det lykkedes ikke.

Mandzukic slog til

Den var bestemt ikke uden drama.

Kroaterne ventede forbløffende nok med at skifte ud til den forlængede spilletid, og England syntes at være oven på. John Stones havde et godt hovedstød, der blev reddet på mållinjen, men det var alligevel kroaterne, der havde den største chance, da Jordan Pickford på mirakuløs vis fik afværget et forsøg fra Mario Mandzukic fra tætteste hold.

Men det var ikke det sidste, vi så til Mario Mandzukic.

10 minutter før tid udnyttede han, at John Stones ikke var opmærksom på en returbold, kroaten sneg sig fri og huggede ind 2-1.

Og det var afgørelsen.

Det var den sekvens, der knuste den engelske drøm om den første VM-finale i 52 år.

Og samtidig den sekvens, der én gang for alle lukkede munden på alle de kroater, der stadig snakkede om det der hold fra 1998.

Og det kan blive endnu vildere på søndag.

Mandzukic blev Kroatiens helt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Amini så rødt og Kasper Junker-kasse i 5-måls drama
AC Horsens spillede søndag mod AGF i årets Superliga. Det blev en hårdt spillet kamp som begge hold havde chancerne for at vinde. Horsens endte dog med at trække sig sejrsrigt ud af kampen, som endte 3-2.
Afspil video
Optakt til Horsens - AGF: Kasper Junker kan sagtens true AGF
AC Horsens tager i dag imod AGF, et opgør der sagtens kan blive en underholdene affære. Den tidligere AGF-angriber, Kasper Junker, har tager skiftet til Horsens og skal nu møde sin tidligere klub.
Afspil video
Bo Henriksen inden Horsens - AGF: Kasper Junker ser fremragende ud
Vi snakkede med Bo Henriksen inden opgøret mod AGF. Bo Henriksen gav en status på hvor god form deres nye angriber er i.
Afspil video
Highlights: AGF måtte dele da de tog imod Vendsyssel i en chancerig kamp
Det blev en uafgjort, da AGF tog imod Vandsyssel, i Århus. Det blev et intenst opgør, som begge mandskaber kunne have vundet.
Afspil video
Highlights: Ubesejrede AGF hentede tre point i Hobro
Kampen endte 0-2 til gæsterne, hvor Mustafa Amini og Jens Stage blev aftenens målscorere.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Troels Bech om hans Brøndby-stop: Brøndby står nu et stabilt og sundt sted
Troels Bech stopper i Brøndby og han fortæller her i indslaget, hvorfor han har taget beslutningen.
Afspil video
Highlights: AaB og Vejle gik til stålet i intenst remis
Der var krig på kniven mellem AaB og Vejle i en kamp, der var præget af hårde dueller og to hold, der begge kom tæt på at stjæle sejren i slutminutterne.
Afspil video
Flemming Povlsen om Uffe Bech: Jeg kan ikke se, hvor der skulle være plads til ham
Uffe Bech vil gerne fortsætte længere tid i Brøndby end blot til vinter, men er det en realistisk mulighed? Flemming Povlsen og Lars Jacobsen giver deres vurdering.
Afspil video
Aftale stopper til vinter: Uffe Bech håber på at kunne blive endnu længere tid i Brøndby
Brøndby har indgået en lejeaftale med Hannover 96-spilleren, Uffe Bech. Aftalen udløber til vinter, men Bech håber på, at alle parter kan blive enige, så han kan blive endnu længere tid i Brøndby.
Afspil video
Rundens mål: Alle målene fra niende runde af Superligaen
Det blev til nederlag til både FCK og Brøndby i den niende runde af Superligaen, vi blev dog forkælet med en masse mål. Vi har samlet dem alle i en lækker lille målpakke.