Naboopgør med forventningspres: Danmark åbner mod Tyskland

For godt en uges tid siden mødtes Danmark og Tyskland i Vojens, og den kamp vandt danskerne. En ny sejr fredag aften kan måske åbne vejen til kvartfinalen. Foto: Claus Fisker/Scanpix

Naboopgør med forventningspres: Danmark åbner mod Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hjemmebanefordel og OL-sølv pisker en stemning op inden VM-premieren fredag. Dansk back med tysk base har stor respekt for tyskerne, men han køber ikke præmissen om, at den første kamp kan definere hele slutrunden.

Hvis der er noget, det danske og tyske ishockeylandshold har til fælles inden fredagens VM-premiere i Herning, må det være forventningspresset.

Af to forskellige årsager.

Lad os - som de gode værter, vi danskere bryster af at være - tage gæsterne først.

Forventningerne til det tyske VM-landshold er gigantiske.

Hvordan kan de være andet blot et par måneder efter VM-sølvet i Sydkorea, det største landsholdsresultat nogen sinde?

Det var ishockey-oplevelsen, der samlede folket.

Ishockey-oplevelsen, der kun var tre minutter fra at blive til endnu en legendarisk film a la "Das Wunder von Bern" om fodbold-VM i 1954.

Tre minutter var tyskerne fra at fuldbyrde alletiders største OL-sensation, men trods 3-2-føring og overtal mod Rusland i finalen, rakte det "kun" til sølv.

Danmarks kampe ved VM i ishockey
Det danske ishockeylandshold skal spille syv kampe i det indledende gruppespil ved VM på hjemmebane. De spilles alle i Herning. De fire bedste går videre til kvartfinalerne.

Her er Danmarks program i gruppe B:
  • 4. maj: Danmark-Tyskland.
  • 5. maj: Danmark-USA.
  • 7. maj: Danmark-Canada.
  • 9. maj: Danmark-Finland.
  • 11. maj: Danmark-Norge.
  • 12. maj: Danmark-Sydkorea.
  • 15. maj: Danmark-Letland.


Hvis Danmark går videre, så er der sat følgende datoer på knockoutkampene.
  • 17. maj: Eventuel kvartfinale.
  • 19. maj: Eventuel semifinale.
  • 20. maj: Eventuel finale.

Draisaitl er med

Alligevel var nationen vakt til live i en fælles ishockey-rus, de vidunderlige dage i Pyeongchang er nu referencen for det tyske landshold, og landstræner Marco Sturm og hans udvalgte har i optakten til VM talrige gange måttet høre på, at når det nu kunne lade sig gøre at vinde OL-sølv uden NHL-profilerne, så skal det også blive noget stort, når nogle af de bedste er ved VM i Danmark.

Et lidt underligt argument al den stund, at alle de andre VM-nationer jo også er blevet forstærket fra den nordamerikanske liga, men logikken har ofte trange kår, når det gælder om at piske en stemning op syd for grænsen.

- De, der ved, hvad foregår i ishockeyens verden, ved også, hvor svært det bliver for os. Hold som Canada og USA er bare bedre end os, det er det, vi er oppe mod, forklarer Marco Sturm igen og igen til dem, der er blevet forblændet af, at ikke mindst Tysklands med afstand største NHL-profil, Leon Draisaitl, er med i Danmark.

Han er stjernen på et hold, der har 10 gengangere med fra OL i Sydkorea, og som også tæller to andre NHL-stjerner, Dennis Seidenberg og Korbinian Holzer. En tilsyneladende god blanding af rutine, unge, sultne spillere og altså superstjernerne fra Nordamerika.

- Vi har selvfølgelig en ambition om at bygge videre på den begejstring, vi skabte under OL, men det bliver svært. Målet må være at bevare vores plads i top 8, siger Marco Sturm.

Vigtig kamp om kvartfinaleplads

I den plan er der ret sikkert kalkuleret med en sejr over Danmark. Finland, USA og Canada synes på forhånd at være udset til de tre første pladser i gruppen, det kunne ligne et dansk/tysk anliggende at afgøre den sidste plads i kvartfinalen, og ikke mindst derfor synes åbningskampen at være yderst vigtig.

Men en af de danske VM-spillere med base i tysk ishockey, den tidligere Esbjerg Energy-back Nicholas B. Jensen, der nu spiller i Fischtown Penguins, ser ikke så firkantet på det.

- Jeg har læst, at tyskerne satser på en plads i kvartfinalen, og det kan da også godt være, at det er realistisk, for de har en god og dynamisk gruppe spillere, men det forholder vi os slet ikke til. Jeg ved godt, at I journalister har det bedst med, at vi siger, at vi sigter efter en bestemt placering, men den hopper vi ikke med på. Vi tager det kamp for kamp, regner pointene sammen til sidst og ser, hvad det rækker til. Det er noget pjat at kalde kampen mod Tyskland en nøglekamp, vi kan jo lige så godt eksempelvis slå Finland, og Tyskland kan tabe til Norge, mener Nicholas B. Jensen, der på tætteste hold fulgte med, da Tyskland gik i kollektivt ishockey-selvsving i februar.

- Det var stort for hele Tyskland. For en gangs skyld var ishockey i kort tid større end både fodbold og håndbold, og det er da sådan noget, vi også godt gad at opleve, når vi nu spiller på hjemmebane, siger Nicolas B. Jensen.

Den syvende mand

Han er ikke så nervøs for, at forventningerne til det, mange kalder det bedste danske VM-hold nogen sinde, kan få en negativ effekt på spillerne.

Jo, de er da opmærksomme på, at VM fylder meget i den danske sportspresse lige nu, og at nationens sportsøjne hviler på mænd med skøjter i de næste to uger, men hysteriet kan også lukkes ude.

- Når man er til et VM, befinder man sig i en stor boble, og hvis man vil, kan man lukke alt ude. Men sådan har vi det nu ikke. Det er bare forrygende, at der er solgt flere end 300.000 billetter til VM, det er helt vildt, og for os skal de 12.000 tilskuere i Boxen være den syvende mand. De skal bære os frem. Alle i truppen kender det at spille på hjemmebane og blive båret frem, og det elsker vi alle sammen. Jeg ser det som en tryghed, at vi får så stor opbakning. Det kan da kun være positivt, mener den danske VM-back.

Naboopgør med forventningspres: Danmark åbner mod Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
AGF: SENESTE VIDEO
Afspil video
Highlights: Mirakuløst Mortensen-mål ødelagde Riddersholms hjemmedebut
Sønderjyske havde flere store chancer til at udligne Jens Stages tidlige føringsmål, men AGFs nye angriber skulle lukke affæren med et drømmemål.
Afspil video
Highlights: Kæmpe koks af Højbjerg grundlagde sejren for AGF i forårspremieren mod Esbjerg
AGF vandt fredag aften forårspremieren i Superligaen, da de på hjemmebane slog Esbjerg med 2-0. Tobias Sana stod for begge AGF?s scoringer, hvor den første kom efter en kæmpe foræring fra Esbjergs målmand Jeppe Højbjerg.
Afspil video
Highlights: AGF sejrede dybt inde i overtiden mod Hobro
AGF vandt årets sidste Superliga-kamp dybt inde i overtiden, da Pierre Kanstrup omsatte en dødbold til et målt.
Afspil video
Lars Jacobsen om David Nielsen: Han var én, jeg aldrig troede ville blive Superliga-træner
Der var fest og farver over David Nielsen som spiller. Hør hvad Lars Jacobsen har at sige om David Nielsens transformation fra spiller til træner.
Afspil video
Highlights: FC Nordsjælland sejrede efter sent AGF-selvmål
FC Nordsjælland vandt mandag aften 1-0 hjemme mod AGF på et sent selvmål.
SUPERLIGA: SENESTE VIDEO
Afspil video
Tibbling om Zorniger-fyring: Jeg har intet ondt at sige om ham
Simon Tibbling sætter ord på sine tanker om fyringen af Zorniger, og hvordan Brøndby sikrer sig top 6-placeringen.
Afspil video
Mukhtar ser fremad efter Zorniger-fyring: Vi skal spille vores spil og nyde fodbolden igen
Hany Mukhtar prøver at forholde sig positivt til hele Alexander Zorniger-episoden og fokusere på den kommende Randers-kamp.
Afspil video
Direkte rødt til Randers-spiller efter voldsom forseelse: Gense episode med Vavro her
Denis Vavro modtog en hård tackling i søndags, da FC København og Randers tørnede sammen. Tacklingen endte med et direkte rødt kort til Emil Riis.
Afspil video
Retov om første træningsdag som cheftræner: ?Vi skulle have humør på efter et par hårde dage?
I dag var Martin Retovs første som midlertidig cheftræner i Brøndby, og hans primære fokus var, at få humøret op i truppen.
Afspil video
Anfører Röcker: Vi har manglet vores Brøndby-stil
Benedikt Röcker var både chokeret og rystet, da Alexander Zorniger blev fyret i mandags. Han mener, at Brøndby har manglet sin aggressive spillestil i foråret.